Страх ни е от него, но живеем така, че той да ни навести

Страх ни е от него, но живеем така, че той да ни навести

https://i0.wp.com/www.technected.com/wp-content/uploads/2018/04/MillenniumTeam-1320x746.jpg?resize=640%2C362&ssl=1

Наскоро имах удоволствието да участвам в семинар, организиран от авторитетна наша организация. Той се проведе в уютен спа-център в продължение на няколко дни. Слушателите – около 40 души, бяха много симпатични и високо образовани млади хора, които активно участваха в занятията.
Но признавам, че ме изненада тяхното отношение към собственото им здраве. Във времето за хранене чиниите им се препълваха с месо, колбаси, торти, а зеленчуците и плодовете присъстваха символично. В паузите момичета и момчета се изнасяха от залата навън в парка, за поредната цигара. А на вечерята в края на първия работен ден от семинара, се появи сак, пълен с бутилки уиски, водка, ракия и подобни напитки. На следващата сутрин колеги ми казаха, че са седяли до два часа през нощта – докато не свършил алкохола.
И така беше всяка вечер по време на семинара – събирахме се в ресторанта в края на работния ни ден, диджея включваше апаратурата си, а в залата се появяваше поредния сак с “твърдо гориво”…
За мен е необяснимо, защо млади хора (средната им възраст бе около 26-40 години) така неразумно се отнасят към здравето си – злоупотребяват с цигари, алкохол, не спят, не се хранят нормално… След като те – умни, с богата езикова култура, често посещаващи столици на Европа така постъпват, то какво остава за преобладаващата група от техни тъпоглави връстници?
Най-вероятно в напрегнатото им всекидневие те не намират време да следят новости от света на медицината. Или просто нямат никакъв интерес към подобна информация – заради възрастта си може би си вярват, че са безсмъртни.
За съжаление, не са. Нещо повече: с начина си на живот те сами създават условия преждевременно да прекратят присъствието си на този свят. Основната причина – не дай си Боже!, това да се случи е, че поведението им стремително увеличава вероятността да получат смъртоносно онкологично заболяване.

Наскоро станаха известни резултатите от изследване на учени от университета Тъфтс (Tufts University), разположен в щата Масачузетс. Те са анализирали над 80000 нови случая на ракови заболявания за година в САЩ, при хора над 20 годишна възраст. И така са установили, че неправилното хранене оказва огромно влияние за появата на злокачествени тумори – то е имало почти същия провокативен характер, както и употребата на алкохол. Установено е, че за близо 40 на сто от случаите на поява на колоректален (на дебелото черво) рак, е виновно неправилното поведение на човека. Той е наблягал на бързо приготвени храни, колбаси, червено месо, пиел е подсладени и газирани разхладителни напитки, злоупотребявал е с алкохол. Пак начинът на живот има определяща роля и за появата на рак на устата, ларинкса, гърлото, на матката, на млечната жлеза в постменопауза.
Днес хората в света все повече се хранят с бързо приготвени храни, а това означава, че риска да ги навести рак, стремително нараства. Проучвания сочат, че при всяко 10-процентно увеличение на промишлено преработени продукти в менюто на човека, опасността от негова ранна смърт заради рак, се увеличава с 14 на сто.
В една от кафе-паузите на вече споменатия семинар, видях чаровна млада дама, която пушеше край басейна. Преди това бяхме разговаряли с нея за ролята на спорта в съвремения живот – оказа се, че имаме сходни интереси в тази област. Тя улови недоумението в погледа ми, забелязъл цигара в ръката и:

-И все пак живота се живее един път – усмихна се чаровната дама. – А и това са леки цигари.

https://i0.wp.com/resveralife.com/wp-content/uploads/2016/04/Resveralife-Smoking-Skin-Aging.jpg?w=640&ssl=1


Но аз се сетих за резултатите от друго изследване, докладвани на наскоро проведена международна конференция на American Thoracic Society (ATS 2019). Припомням ви, че думата “торакален” (от thorax – гръден кош) означава гръден, онова, което се отнася до или принадлежи на гръдния ни кош. Та основният извод на експертите, направен на ATS 2019 бе, че леките цигари и тези с филтър, предизвикват рак на белия дроб и убиват също така ефективно, както и обикновените цигари.

Пушенето е основна причина за 90 на сто от случаите на рак на белия дроб и един от най-важните фактори за смърт от онкологично заболяване. Всички цигари без изключение – от обикновените до електронните, носят реален риск за рак на белия дроб. Вероятно младите хора не си дават сметка за това, че точно той е едно от най-коварните заболявания, което взема повече жертви, отколкото ракът на гърдата, на простатата и на дебелото черво, взети заедно.
Оказва се, че за преобладаващата част от здравословните проблеми, с които все повече и то млади хора се срещат в наше време, основната причина си е в самите тях – в начина им на живот. В тяхната безотговорност към здравето им, както и в невероятното им невежество в тази област.
Впрочем народната мъдрост отдавна е установила, че каквото сам си направиш, никой друг не може да ти го направи…