„Странични щети“ от Covid-19, за които може и да забравяме

„Странични щети“ от Covid-19, за които може и да забравяме

https://avatars.mds.yandex.net/get-ynews/2826601/aed35fc0e9e6a81890463927aea1349b/orig

Все повече са доказателствата, че той няма намерение скоро  да си тръгне. Нещо повече – не е изключено това въобще да не се случи. А като сериозни хора вероятно се и досещате, че всички тези цифри за броят на заразените от коронавирус, които разни щабове у нас и по света ни поднасят всеки ден,  едва ли имат нещо общо с истината. В действителност броят на тези, които се разхождат около нас и дори не подозират, че носят и разпространяват опасния вирус, са в десетки пъти повече, отколкото може да предполагаме.

The Guardian ни информира за изследване на учени от университета в Бон, които са стигнали до следният извод: броят на заразените в Германия с коронавирус може да е в пъти повече от официално обявяваният. Причината е, че при значителна част от срещналите Covid-19 заболяването преминава безсимптомно и поради това не се отразява в официалната статистика. Проучване сред жителите на град Гангелт в община Хайнсберг – район с един от най-многобройните смъртни случаи в страната, е показал висок риск за заразяване от асимпотмни носители. Ако резултатите от Гангелт бъдат екстраполирани (става дума за научен метод, при който изводите, валидни за едно явление се прилагат за други сходни на него, които не са обект на пряко наблюдение), то реалното число на заразените с Covid-19 ще се окаже 10-11 пъти повече от обявяваните данни. Официалната статистика говори за около 160000 потвърдени случаи в Германия, но най-вероятно става дума за над 1,8 милиона души, които са носители на коронавирус. Те могат да не изпитват симптомите на заболяването, но са в състояние да заразяват много други хора.

Проблемът е, че Covid-19 се оказва доста коварно създание, което реално е в състояние да краде години от живота ни. Най-големият немски всекидневник –  Süddeutsche Zeitung, съобщава за изследване на учени от Глазгоуският университет. Те са потърсили отговор на въпроса, как се отразява на продължителността на живота възможно заразяване с коронавирус. Те са отчели и влиянието на заболявания, които вече са имали починалите преди да се заразят с коронавирус. Дори много възрастни или хора с тежки хронични заболявания, са можели да живеят още много години, ако не са се били заразили с него. Шотландските учени са се фокусирали на пациенти със заболявания на сърдечно-съдовата система, високо кръвно, диабет, деменция, хронична обструктивна белодробна болест, рак, бъбречна недостатъчност, заболяване на бъбреците. Така се установили, че мъже, станали негова жертва, са можели да живеят средно още 13 години, а жените – още  8 години. Те изрично подчертават, че изводите им важат и за здрави и млади хора, на които пандемията е в състояние да съкрати продължителността на живота им.

https://i0.wp.com/static.themoscowtimes.com/ru/image/1360/68/0001QP5TX.jpg?w=640&ssl=1

Но и това не е всичко – коронавирусът създава ред други проблеми, за които не винаги си даваме сметка. В резултат на карантината, която масово се прилага в света заради пандемията, се забелязва увеличаване на болните от туберколоза например. Трудностите с нейната диагностика и отсъствието на необходимо лечение, могат да доведат до смъртта на около 1,4 милиона души само във Великобритания. Вестник  The Guardian цитира изследване на учени от Имперският колеж в Лондон, Университетът Джонс Хопкинс и  Avenir Health. То показва, че до 2025 г. от туберколоза ще се разболеят над 6,3 милиона души. За това заболяване също няма ваксина, а сега всички усилия на различни учени са насочени най-вече към създаване на такава за коронавирусът. В момента туберколозата убива много повече хора, отколкото всяко друго инфекционно заболяване.

И още едно изследване, осъществено от експерти на University College London и Health Data Research Hub for Cancer, достига до доста тревожни изводи. Оказва се, че заради забавяния в диагностиката и лечението на рака, предизвикани от претовареността на здравната система около пандемията, само във Великобритания ще последват 18000 „допълнителни“ смъртни случаи до края на тази година – средно по 1500 всеки месец. Тук влизат и 6270 допълнително починали заради късна и несвоевременна диагностика – в момента тя е спаднала в страната със 76 на сто, а химиотерапията – с 60 на сто. Заради ангажираността с овладяване на пандемията медиците са свръхпретоварени, а  болниците са преминали на специален режим на работа.

Но подобен ефект на „странични щети“ засяга и всички други хронични заболявания – установено е, че жертвите на инфаркт сега очакват пристигане на бърза помощ с два часа по-късно от нормалното. И като нищо може да се окаже, че смъртността от неполучена своевременно помощ може да надвиши многократно тази от самият коронавирус.

https://avatars.mds.yandex.net/get-ynews/47978/caa7022f534442107c47b88b542b9d0b/orig

Няма и сигурност, че у всеки може да се изработи имунитет срещу Сovid-19 – много са хората, в кръвта на които след заразяване с него не се намират антитела. Китайски учени осъществиха проучване в Шанхай и установиха: в една трета от тестираните е имало много ниско равнище на антитела след заразяване с коронавирус, а при други пациенти въобще те не са били открити. Техни колеги от Южна Корея заявиха за открит положителен анализ на коронавирус у 163 души, които са го преболедували и са били обявени за оздравели.

На нас ни казват, че трябва да се въоръжим с търпение и да дочакаме създаването на ваксина против коронавирусът. Но много е вероятно тя да не се появи скоро, а е възможно и въобще да не бъде създадена – причината за това може да се окаже и все по-бързите мутации на вируса.

Добре е да имаме предвид това, когато градим собствената си стратегия на поведение – в близкото и по-далечно бъдеще. Да помним, че социалната дистанция поне засега се оказва най-сигурната защита от коварната инфекция, която най-вероятно ще продължи да е дълго около нас.

Независимо дали това ще ни харесва или не.