Старци, които не могат да берат хмел

Старци, които не могат да берат хмел

 

 

В моите тинейджърски години се появи и веднага стана изключително популярен у нас един чехословашки филм – “Старци берат хмел”. “Старците” бяха 17-годишни абитуренти – те сами се наричаха така. И бяха на бригада за бране на хмел, без който няма как да се появи и знаменитото чешко пиво. Там се ражда и една красива като приказка любов между Филип и Ханка, която другите не одобряват.

Вече не помня колко пъти съм го гледал, но определено не бяха малко. Сега знам, че Ладислав Рихман – режисьор и сценарист (заедно с Вратислав Блажек), е задигнал някоя и друга идея от “Уестсайдска история” на режисьорите Джеръм Робинс и Робърт Уайз. Но това не означава, че трябва да ги осъдим – най-малкото защото и хрумването за несъмненно чудесния мюзикъл “Уестсайдска история”, е отраднато от драмата на Шекспир „Ромео и Жулиета“. Просто конфликта между Монтеки и Капулети е трансформиран в типична за 50-те години на миналия век война между младежки банди – тази на пуерториканците (Акулите) и на американците (Джетовете).


Не вярвам и Уилям Шекспир, който ни наблюдава горе от небето, да е шокиран от всичко това. Той бе един от най-видните творци в световната история – до нас са достигнали 38 негови пиеси, 154 сонета, 2 дълги поеми, стихотворения… Но изследователи на неговото творчество сочат: само 3 пиеси са оригинални. Сюжетите за всички останали Шекспир просто си ги задига от други автори…

Много по-значимо е, че “Старци берат хмел” за времето си бе един много приятен мюзикъл, който пълнеше киносалоните. И после хората излизаха усмихнати от тях. А мелодиите и танците от филма дълго време бяха истински хитове.

Спомних си за този филм, когато попаднах на интересно проучване, осъществено от експерти на известната британска компания в областта на медицинското застраховане Bupa (основана е през 1947 г.). Нейни експерти са анализирали данни от 60000 медицински процедури. Така са установили, че много млади хора, днес са се  превърнали в старци. Те са стигнали до подобно сравнение, след като са забелязали, че все повече млади хора страдат от заболявания, които доскоро са били непознати за тяхната възраст.

Сред тях е варикозната болест (разширени вени) – тя се смята за болест на стари хора, но се оказва, че от нея страдат и все повече хора до 20-25 годишна възраст. Варикозата определено е нещо неприятно и опасно – расте вероятността от образуване на тромби, появяват се болки, оттоци в краката, вените се показват над кожата, излизат и болезнени кожни язви…


Все повече млади хора имат и проблеми с колената, болки в гърба, хемороиди. Така една от най-разпространените операции сред млади британци е артроскопията на коляното – процедура, при която се прониква в ставата и се диагностицира състоянието и. Сред тях не са малко и хората, които са получавали епидурални стероидни инжекции заради остри болки в гърба. Увеличава се дори броя на тинейджъри (на възраст 16 години) със старчески недъзи – на тях са прилагали артроскопия на коляно, лечение от хемороиди и разширени вени.

Причините за превръщането на все повече млади хора в старци са “класически”: обездвижване, затлъстяване, тютюнопушене, нездравословно хранене… Но изследването на Bupa показва още един фактор с растящо значение за “състаряването” в тази възрастова група: новите технологии. Днес те все повече се заседяват пред екрани на таблети, лаптопи, компютри, не се разделят със смартфона си. Седящият им начин на живот ги превръща в млади старци.
В хора, на които ще им е все по-трудно да вършат различни неща. Като да берат хмел например…