Среща, която само ще увеличи конфронтацията в света

Среща, която само ще увеличи конфронтацията в света

https://i0.wp.com/4esnok.by/wp-content/uploads/2020/09/koronavirus-v-Evrope.jpg?w=640&ssl=1

На 9 декември т.г. американският президент Джо Байдън откри виртуалната „Среща на върха за демокрация“. Тя е организирана от САЩ и в нея участват над 110 държави. Трите основни теми, които Америка определи да бъдат дискутирани, са защита от авторитаризма, борба с корупцията и насърчаване на зачитането на правата на човека.

При откриването и Джо Байдън заяви, че демокрацията, изправена пред предизвикателства, се нуждае от защита. Гой разкритикува, без да назовава „автократите“ в света и призова към консенсус и сътрудничество. Предвижда се през 2022 г. да се проведе нова среща на върха, посветена на демокрацията, но този път очна.

На срещата на върха за демокрация САЩ са  поканили само демократи и са изключили от нея всички останали, които те определят като „автократи“. В нея не участват държави като Алжир, Бангладеш, Беларус, Виетнам, Египет, Китай, Куба, Ливан, Пакистан, Русия, Сингапур,  Турция и още много други.

Единствената държава от Евросъюза, която САЩ не поканиха на тази среща, е Унгария. Американската информационна агенция Bloomberg коментира, че тя се е отказала да подкрепи Евросъюза на срещата на върха за демокрация, защото нейния премиер Виктор Орбан не е поканен. Негов представител обвини САЩ в стремеж „да разделят държавите-членки на ЕС и да ги подчини на себе си“, пише Bloomberg.

Унгария призовава Евросъюза да работи за постигане на стратегическа автономия. И  за това сега тя е заплашена да не получи 7.2 милиарда евро от средствата, които и се полагат от фонда за стимулиране на икономиките на страните. Обяснението е, че тя се отклонява от демократичните норми.

Като „изключителна“ страна, за каквато се смята  Америка, тя се е самоназначила да определя, кои са демократи и кои не са.  По този повод унгарският външен министър  Петер Сиярто  много точно отбеляза, че Будапеща не се нуждае от „съдия“, който да оценява състоянието на нейната демокрация.

Карнегиевата фондация за международен мир показа карта, от която се вижда, че непоканени са най-вече страни, които се намират близо до Русия и Китай. Обяснението е, че те подкрепят усилията на тези две свръхмощни държави за създаване на един многополярен свят. Но освен от Азия желаещи да се измъкнат от тоталната експлоатация от страна на англосаксите, са и все повече държави от Латинска Америка и от Близкия Изток. Сред тях влиянието на Русия и Китай само расте.  Америка и съюзниците и от НАТО са вбесени и от факта, че се очертава много по-мощна от тяхната военна сила – тази на обединените армии на Русия и Китай.

Ето защо Америка сега издига в свой приоритет т.н. „хибридна война“. На виртуалната среща за демокрация Джо Байдън обяви  за своята „инициатива за демократично обновление“. За нея САЩ ще предоставят 424.4 милиона долара. Тези пари ще отидат основно за промиване на мозъците на хората по света – за демонизиране на „автократите“ и  героизиране на „демократите“. Посредством формирането на обществено мнение и „ненасилствени действия“ САЩ целят да свалят от власт  правителства, които са им неудобни и да смазват всяко другомислие, да омаскаряват онези, които се осмеляват да имат мнение, различно от налагоното от тях и съюзниците им. В типичният за нея стил Америка предупреждава света:  „Или сте с нас, или сте против нас!“.

Така влизащата в структурата на Държавния департамент на САЩ   Американска агенция за международно развитие (United States Agency for International Developmen –  USAID) ще получи над 47.5 милиона долара за подкрепа на медии, включително и за обучение на журналисти. Около 5 милиона долара се насочват за подкрепа на LGBTQI+ общности,  10 милиона долара – за различни неправителствени организации, 15 милиона долара за „ненасилствени социални движения“ и т.н. За ориентиране на профсъюзите към поведение, което е в интерес на  САЩ, се предвиждат други 122 милиона долара. За създаване на „безопасни“ цифрови екосистеми се предоставят 20.3 милиона долара, за „утвърждаващи демокрацията технологии“ – 4 милиона долара, за „партньорство за демокрация“ – 55 милиона долара и т.н. По същество става дума за ескалация на нова „студена война“ – основната дейност на  USAID, макар и старателно прикривана.

Кейтлин Джонстоун е известна австралийска журналистка. Тя публикува интересна статия озаглавена: „Най-тираничният режим в света не може да спре да бърбори за „правата на човека“. В нея тя отбелязва, че американските лидери фокусират публичните си изявления върху твърдението, че други нации злоупотребяват с правата на човека и че е задължение на Америка да защитава тези права. „Което е много глупаво, като се има предвид факта, че правителството на САЩ е най-големият нарушител на човешките права на планетата Земя“, пише Кейтлин. Тя припомня, че „няма друго правителство, което да обкръжава планетата със стотици военни бази, да работи за унищожаването на всяка нация, която не му се подчинява чрез нашествие, прокси войни, блокади, икономическа война, организирани преврати и тайни операции. Няма друго правителство на земята, чието насилие да е убило милиони хора и да е разселило десетки милиони само от началото на този век.“ Америка превръща други държави в развалини и хаос единствено за печалба и геостратегически контрол. И в същото време не спира да говори, че тези действия не са престъпления към правата на човека. „Не позволявайте на най-лошия нарушител на човешките права в лицето на нашата планета да се размине с преструването, че подкрепя човешките права“, заключава Кейтлин.

Като „най-важният жив интелектуалец“ днес определят в света Ноам Чомски. Той е почетен професор  на Масачузетският технологичен институт (MIT), автор на над 150 книги, много от които са посветени на американската външна политика. Авторитетната британска медия  The Economist публикува негов коментар, който озаглави така: „Ноам Чомски за жестокостта на американския империализъм. Съединените щати остават ненадминати по военна и икономическа сила, с ужасни последици за света, казва американски критик на външната политика“. Чомски припомня, че още при управлението на президента Барак Обама международни проучвания са показали: хората по света смятат САЩ за най-голямата заплаха за мира в целия свят! За него откакто е основана Америка много малко са годините, в които тя да не е осъществявала насилие над други. Тя е създала един свят, основан на нейните правила, който ревностно защитава от определяни от нея като „радикални и националистически режими“.

https://i0.wp.com/popgun.ru/files/g/47/orig/13892353.jpg?w=640&ssl=1

Чомски е убеден: кризите, които заплашват света, не признават граници. А организираната и осведомена общественост може да се противопостави на частните и държавните центрове на власт, които водят света към пропастта в името на своите краткосрочни интереси. „Само като се абстрахираме от мислите за нашата изключителност и се съгласим, че проблемите са всеобщи, можем да оценим себе си със същите критерии като другите. Въпреки, че по нравствени съображения ние трябва да се отнасяме към себе си много по-строго“, заключава Чомски.

Фактите свидетелстват, че срещата на върха за демокрацията е крачка към връщането на света към епохата на „студената война“. Тя е не само напълно откъсната от реалността, но е еталон за лицемерие, високомерие, самовлюбеност. Тя само ще задълбочи социалното неравенство, несправедливостта и конфронтацията в света.

Докато той всъщност се нуждае от истинска демокрация, социално равенство и свобода за  хората.