Сражение, което трябва да спечелим

Сражение, което трябва да спечелим

https://i0.wp.com/inosmip.ru/uploads/posts/2018-01/thumbs/15156696172tel.jpeg?w=640

Слизам по стълбите надолу към спирката на метрото. Погледът ми привлича очарователна млада дама, вперила очи в смартфона си. Стълбите са вият, а преди да се стигне до перона с релсите, се появяват и колони. Питам се дали дамата си дава сметка за тях, но в следващия миг получавам и отговора: вик, който поражда сблъсъка на главата и с една от колоните, и грохот от допира на смартфона с пода.
И без специални проучвания се забелязва, че вече има зомбирани поколения – хора, които не откъсват очи от екрана на смартфона си. Правят това навсякъде и по всяко време – у дома, на улицата, докато шофират, в метрото, на работа, в ресторант, дискотека, на кино… С него си правят и безброй снимки, които незабавно споделят в социалните мрежи.
Този тип поведение психолозите определят с понятието “смартфонна зависимост”.
Пристрастените към телефона си изпадат в истерия, ако той случайно не им е под ръка. Постоянно следят за съобщения на него, непрекъснато преглеждат страницата си във Фейсбук. Отношението им към тази джаджа е същото, както това на наркомана към дрогата.
Смартфонно зависими днес са милиони хора и практически почти всички, които са родени преди около две десетилетия. С него започва деня им, той е до възглавницата им, когато късно нощем заспиват. И през деня не го изпускат от ръката си – той често е посредник в общуването им, дори в случаи, когато партньора им в него е на другия край на масата. С него пазаруват – поръчват си билети, такси, храна, дрехи, управляват финансите си… За тях смартфонът е най-важното нещо в живота им – несравнимо по-скъп им е от родителите и приятелите.
Парадоксът е, че точно той е доста опасен инструмент. Наскоро това разбра и Джабрия Прат – заради взрив на акумулатора на любимия и iPhone, пламна чисто новия и джип Cherokee. Пристигналите пожарникари успяха да загасят пожара, но колата отвътре напълно изгоря. Те заявиха, че жената и нейните деца са извадили голям късмет, защото в момента на взрива не са били в джипа. Още по-сериозни щяха да са последствията и ако прозорците са били отворени – заради нахлуващия кислород в автомобила.
През миналата година в Германия над 300 души, сред които много деца на възраст до 15 г., се удавиха. Причината за това е втренчването – тяхно или на родителите им, в смартфони. Сега в разгара на лятото спасители предупреждават за сериозната опасност от потъвания, заради страстта към “умния” телефон. Те призовават родители, баби и дядовци да го оставят по-далече от себе си, когато децата са във вода.

https://i0.wp.com/medaboutme.ru/upload/medialibrary/dbf/shutterstock_256281388.jpg?w=640&ssl=1

Статистиката говори, че любимото на хората със смартфони селфи, е пет пъти по-смъртоносно, отколкото нападението на акули. За периода от октомври 2011 г. до ноември 2017 г. в света в резултат на селфи, са загинали 259 души, а от нападение на акули – 50 души. Най-много селфита правят жените, но три четвърти от трагедиите се случват на млади мъже. Причината е, че ти си падат по риска: давят се, рухват от мостове и високи сгради, попадат под влакове, катастрофират…
Специална кампания по повод безумията със селфи поде Виена, съобщи Le Figaro. Така репродукцията на картината “Целувката” на австрийския художник Густав Климт (1862-1918), изложена в бароковия дворцов комплекс Белведере, бе снабдена с огромен надпис: “Гледай на картината вместо да се фотографираш с нея!”
И една от основните причини за увеличаващото се затъпяване на децата в света, е точно смартфона. Проучване сред 11000 деца, проведено от Националния институт за здраве (САЩ) сочи, че тези от тях, които прекарват повече от два часа със смартфон, получават много по-ниски резултати на различни тестове. Особено тревожен е извода, че мозъка на децата, които много време са пред екрани, става различен. При тях се открива дори преждевременно изтъняване на кората на главния им мозък.
И южнокорейски учени предупреждават, че смартфоните негативно действат на състоянието на детския мозък, като разрушават баланса на неговата химия. Те са установили у пристрастени към тях деца висока депресия, тревожност, безсъние. Електронните джаджи са един от главните виновници за депресии, затлъстяване, социална изолация, за загуба на връзка с реалността. Смартфонът уврежда дори фигурата на детето – ортопеди вече дефинираха появата на нов здравословен проблем: “смартфонни рамена”.
Това впрочем се отнася и за по-големите от тях – студентите. Учени от Университетът Рутгерс установиха, че използването на смартфони от студенти на лекции рязко намалява техния успех. Оценките на изпитите им са два пъти по-лоши в случаите, когато те по време на учебни занятия са имали достъп до своите смартфони. Студенти, които не са използвали, но са носели смартфони, когато са посещавали лекции, също намаляват своите резултати на изпити.

Затова в много страни вече е обявена истинска война на смартфона. Във Франция депутатите забраниха със закон на учениците под 15 години да ползват смартфони и други мобилни устройства в училище. Това е разрешено само на инвалиди и за учебни цели. Подобни забрани има във Великобритания. Не се позволява вече употребата на смартфони в училища и колежи в Италия и в Бавария. В Израел родители заменят смартфоните със стари модели телефони с бутони, които нямат връзка с интернет. И навсякъде, където в училища и университети вече е въведена забрана за смартфони, знанията на учащите се осезаемо се увеличават.
Но срещу смартфоните се обявяват не само образователни институти. Все по-голяма тревога неразумното им използване буди и у бизнеса. Във Великобритания, отбелязва The Times, босове на компании започват да конфискуват смартфони на своите служители, за да могат те да се концентрират върху изпълнение на служебните си задължения. Следенето на социалните мрежи, писането на есемеси с приятели, разговорите са на път да останат в миналото. Работещите в организации като Tesco, Business Marketing Services, Британската библиотека и др., са длъжни да предават смартфоните си при идване на работа. Все повече фирми при наемане на нови млади служители включват в договорите с тях и специални клаузи, които им забраняват “несанкционирано използване на смартфони в работно време”.
Преодоляването на смартфонната зависимост не е лесен процес – то си е направо истинско сражение. Но обществото ни се нуждае от него, за да освободи децата и младите хора от капана, в който са попаднали. От всички нас зависи дали те ще се отнасят с чувство за мярка към смартфона или той ще властва над тях. За да ги прави неконкурентоспособни утре.

https://i0.wp.com/www.cabothealth.com.au/wp-content/uploads/2018/11/Cabot-Health-Bike-Riding.jpg?w=640&ssl=1

Онова, от което те имат реална полза е добрата книга, активните спортни занимания, интересното хоби, живото общуване с приятели, досега с природата…
Добре е да помним: от това дали ще спечелим или ще загубим предстоящото сражение със смартфона, във все по-голяма степен ще зависи нашето бъдеще.