„Спутник V“: доказано е, че е ефективна и безопасна!

„Спутник V“: доказано е, че е ефективна и безопасна!

https://i0.wp.com/sib.fm/storage/article/October2020/Kd9lXO6MAbuT5oNrnUnk.jpg?w=640&ssl=1

Най-авторитетното научно медицинско списание в света – британското The Lancet, публикува резултатите от третата фаза на клиничните изследвания на руската „Спутник V“. Те категорично свидетелстват, че тази първа в света ваксина против коронавирус, работи. Нещо повече: в статията в  The Lancet се отбелязва, че „Спутник V“ е регистрирал много високи показатели за ефективност, имуногенност и безопасност. Ваксината предоставя пълна защита от тежки случаи на заболяване от коронавирусна инфекция.

Става дума за публикация, оценките в която са на международни експерти.  По същество тя доказва правилността на ускорената регистрация на „Спутник V“ в Русия.

Авторитетният британски вестник The Financial Times цитира двама видни вирусолози  – проф. Иън Джоунс от Reading University  и проф. Поли Рой от  Лондонската школа по хигиена и тропическа медицина. И двамата са категорични: Русия има сега всички необходими научни данни, които потвърждават ефективността на нейната ваксина „Спутник V“. Според тях, изложените в The Lancet данни са ясни и разбираеми, като е демонстриран научният принцип на ваксиниране.

Първата в света коронавирусна ваксина „Спутник V“ е създадена от специалисти на Националния изследователски център по епидемиология и микробиология на името на академик Николай Фьодорович Гамалея (1859-1949) – руски и съветски лекар, микробиолог и епидемиолог. Тя е разработена на основата на проверената платформа на човешкия аденовирус – на рекомбинантен аденовирус (rAd). Технологията, по която е създадена „Спутник V“ е уникална и превъзхожда всички други чуждестранни аналози. Става дума за двукомпонентен препарат, благодарение на който се създава продължителен имунитет против коронавируса.

Тук не може да не припомня как реагира Запада, когато стана известно, че Русия първа в света е създала ваксина против коронавируса. Тази новина буквално доведе до истерия русофобите, най-вече в държави като САЩ и Великобритания. А техните големи фармацевтични компании наляха страшно много пари, за да започне незабавно дискредитацията на руския продукт. Западни медии, които първоначално игнорираха сензационната новина, бързо се фокусираха върху мними недостатъци на „Спутник V“ и възвеличаване на разработвани на Запад ваксини. Впрочем  в тази кампания най-активно участие взеха и продължават да го правят родни политици,    медицински „светила“ и медии. Причината защо го вършат е очевидна – просто за това отлично се плаща.

А САЩ дори въведоха драконовски санкции точно срещу руски научноизследсователски институти, създатели на „Спутник V“ – тях ги вписаха в санкционият списък на министерството на търговията. И така ги ограничиха в експорта, реекспорта и предаването на стоки на лица и организации. Обяснението защо го правят е също толкова абсурдно, колкото и самото решение: те носят рискове за националната сигурност и външнополитическите интереси на Америка!

https://i0.wp.com/m.newsland.com/static/u/u/news/2020/12/7297506.jpg?w=640&ssl=1

Но истината е, че не руските производители, а западните фармацевтични компании се провалиха в разработването на ваксини против коронавируса. Европейски лидери – най-вероятно добре мотивирани от БигФарма, оказаха силен натиск върху Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) за да одобри спешно ваксината на Pfizer-BioNTech против Ковид-19. Но проблемът е, че точно за тази ваксина, която родни властимащи и обслужващи ги журналисти натрапват и на нас, има твърде много и то сериозни съмнения в нейната ефикасност и безопасност. Неоспорим факт е, че хора, ваксинирани с препарата на  Pfizer, получават силни алергични реакции, а има и немалко случаи на починали от нея.

Но в началото на този месец настъпи рязка промяна в Евросъюза спрямо руската „Спутник V“. Медията Die Tageszeitung пише, че Еврокомисията е започнала преговори с нейният руски производител. Правителството на Германия заяви, че няма нищо против доставите на ваксини от Русия. Не кой и да е, а канцлера на Германия Ангела Меркел, приветства   одобряване на „Спутник V“ за използване в Евросъюза. В интервю за медията ARD тя заяви, че данните, получени за руската ваксина, са се оказали „добри“.

А френският президент Еманюел Макрон съобщи, че е изпратил в Русия експерти за работа с хората, създали „Спутник V“. Много високата и ефективност, която се доказва от най-новите изследвания, дават основание тя да получи лицензия за използване във Франция. За това производителят на тази ваксина трябва да подаде официално запитване, каза Макрон в интервю за медията TF1.

И според германската медия  Frankfurter Rundschau, сега Евросъюза разглежда възможността да регистрира „Спутник V“. Русия вече изрази готовност през следващото тримесечие да  достави в Евросъюза над 100 милиона дози от своята ваксина.

Впрочем Унгария вече закупи два милиона дози от „Спутник V“ и така демонстрира, че не и пука от тъпоглави евробюрократи, които под натиска на фармацевтичното лоби въведоха забрана за използване на тази ваксина в Евросъюза. Едно от предимствата на руската ваксина е, че тя не се нуждае от крайно ниски температури и може да се съхранява в обикновен хладилник.

В момента „Спутник V“ е регистриран в 15 държави, към които скоро ще се присъединят над 10 други. Една от страните-лидер в света в научно-технологичното развитие – Южна Корея, започна да произвежда по лицензия „Спутник V“. Турция също стартира нейното производство. Сърбия закупи над два милиона от тази руска ваксина и т.н.

https://i0.wp.com/new-nn.ru/wp-content/uploads/2020/04/TASS_39101589.jpg?w=640&ssl=1

Освен ваксината на Института Гамалея,  в Русия са създадени още две – в научният център „Вектор“ и в Санкт-Петербургският научноизследователски институт за ваксини (ФМБА).  С тази на „Вектор“, наречена „ЭпиВакКорона“ от месец март ще може да се ваксинират желаещите, а втората – „Ковивака“ се очаква да бъде готова за употреба през април т.г.

Същевременно центърът Гамалей вече създаде „облекчена“ версия на своя „Спутник V“, която се въвежда само един път.

През първото тримесечие на 2021 г. в руските медицински организации ще постъпят над 17 милиона дози ваксини против коронавирус, което ще позволи да бъдат ваксинирани около 20 милиона граждани на Русия.

Успехът на първата в света ваксина против коронавирус – „Спутник V“ е поредно свидетелство за научния и интелектуален потенциал, с който разполага необятната руска страна. Той категорично доказва неговата способност да създава ефикасни нови препарати срещу непознати заболявания.

И така да разкрива позитивни перспективи не само за руското население, но и за човечеството като цяло.