Способността на Украйна да воюва е елиминирана!

Способността на Украйна да воюва е елиминирана!

https://i0.wp.com/cdn.politnavigator.net/wp-content/uploads/2022/03/ysqxehhyo56lznhcorsgulkiqnwjdmdm.jpg?w=640&ssl=1

Измина месец от началото на руската военна операция за демилитаризация и денацификация на Украйна. Тя не слиза от телевизионните екрани, завладяла е социалните мрежи. А мненията за тази операция са ярко поляризирани – от подкрепа на Русия до нейното заклеймяване. Безспорен факт е, че водещите „български“ медии изцяло подкрепят позицията на САЩ и НАТО. Те  осъществяват жестока цензура  и недопускат в тях да се появяват алтернтативни мнения и оценки. Обяснимо е защо избягват да го правят – както зз собствениците на медии, така и за строго подбираните образи, които единствено се допускат в тях, това е техния начин да печелят. И то предостатъчно.

Ако вярваме на тези тарикати, то ще останем с впечатление, че Русия губи битката или най-малкото вече се задъхва в реализацията на своята операция. Едва ли не, украинските въоръжени сили вече са пред вратите на Москва. Манипулаторите ще ни просълзят с лакърдиите си и за „чудовищните зверства“, които „руските окупатори“ нанасят на мирното население в Украйна.

Но има ли капчица истина в денонощно нестихващата лавина от „информация“, която стоварват върху нас? Категорично няма! Целите, които си е поставила Русия със своята военна операция успешно се осъществяват. Само за първите две седмици от нейното започване руските военни вече контролираха една пета от територията на Украйна, на която живеят над 6 милиона души. В нея бе установена „зона забранена за полети“ – в небето и могат да летят свободно единствено руски самолети и вертолети.

Русия разби въоръжените сили на Украйна на малки „късчета“, лиши ги от комуникации и ги доведе до пълна дезорганизация. И това направи в първите няколко дни от началото на своята операция. За две седмици бе напълно обкръжена огромната и най-боеспособна част от украинската армия, подготвяна за унищожаването на ДНР и ЛНР. А след това започна и нейното раздробяване на още по-малки части.

Изрично трябва да се подчертае, че за разлика от военната стратегия на САЩ и НАТО, която е ориентирана към тотални бомбардировки на територията на атакуваната страна, без да се щади мирното население (доказателство за това са техните агресии в Югославия, Либия, Сирия, Ирак, Афганистан и др.), то Русия провежда военно-хуманна операция. При нея се прави всичко възможно максимално да се съхрани живота на хората, техните домове, пътища, мостове, заводи…

Затова Русия използва ювелирно най-съвременно високоточно оръжие, което позволява да се нанасят „хирургически“ удари единствено по военни обекти. В резултат на практика напълно са унищожени военно-въздушните сили, военно-морските сили и противовъздушната отбрана на Украйна. За целите на демилитаризацията се използват ракети Х-101, „Калибър“, „Искандер“, снаряди „Краснопол“ и др. С тях се атакуват обекти на военната инфраструктура,  летища, командни пунктове, складове с оръжия и военна техника и др. В резултат за изминалият месец от началото на операцията са поразени 16-те основни военни летища, унищожени са 39 огромни военни склада, където са се пазели над 70 на сто от запасите от военна техника на Украйна. Извадени са от строя и 70 на сто от всички предприятия на украинският военно-промишлен комплекс, в които се  ремонтирала и военна техника.

Като обкръжава градовете Русия навсякъде създава хуманитарни коридори. Но  клоунът, станал по волята на съдбата президент Зеленски и военното командване в Киев, следвайки заповедите на Вашингтон, забраниха  излизането на мирните жители от тях. Фашистките въоръжени формирования, които са съставна част на украинската Национална гвардия, разстрелват онези цивилни, които се опитват да напуснат обкръжените градове.

https://i0.wp.com/gdb.rferl.org/fd8f4a1f-acb9-4417-859d-c7eefa48c1dd_w1200_r1.jpg?w=640&ssl=1

На освободената територия в Украйна сега Русия създава военно-граждански администрации. В тях единствена задача на военните е  поддържане на реда. Всички други дейности за нормалният живот на хората се ръководят от цивилни украински граждани. Подобен модел на управление е бил използван по времето на Великата отечествена война, както и при въоръжения конфликт в Чечня.

Лари Джонсън е бивш служител на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) и службата за борба с тероризма на Държавния департамент (the State Department’s Office of Counter Terrorism) на САЩ. Майк Уитни направи интервю с него  за медията  The Unz Review. Като истински професионалист  Лари изключително високо оценява руската военна операция – за него мащабът и размахът на руската атака са невероятни! За три седмици руснаците са завладели територия, по-голяма от тази на Великобритания, изтъква Лари. Няма нито един случай украински полк или бригада да атакува и разбива съпоставимо на него руско подразделение. Не е осъществена дори една пехотна засада на руските военни с предоставените на украинците най-модерни американски оръжия. А това означава, че способността Украйна да воюва, е елиминирана.

Лари отбелязва, че на САЩ им е трябвало много повече време за да превземат територия в Ирак през 2003 г., като при това те са се биели срещу много по-слаба военна сила. „Ако не друго, тази руска операция би трябвало да изплаши  американските военни и политически лидери“, казва Лари.

Особено внимание той обръща на руският удар с крилати ракети „Калибър“ по де факто базите на НАТО в Яворово и Житомир. През септември 2018 г. НАТО провежда в Житомир обучение по киберсигурност, а в изявленията на натовски лидери Украйна се характеризира като „партньор на НАТО“. Яворово пък е основният учебен и логистичен център, който НАТО и EUCOM са използвали за доставка на наемници и оръжия за Украйна. Тук е  било разположено учебното командване на 7-а армия на САЩ. Голяма част от военния и цивилния персонал в тази база е ликвидиран с руските ракети.

Според Лари сред ръководителите на САЩ няма достатъчно умни хора, които да мислят и да планират процесите. През последните седем години „НАТО и Вашингтон вярваха, че могат да продължат да пълзят на изток по границите на Русия, без да провокират реакция“, казва той. И припомня, че на територията на Украйна редовно са се провеждали военни учения, включително с трениране на нападение на Русия, там е било доставяно и военно оборудване. А  ЦРУ е  обучавало  украинските  части  за унищожаването на ДНР и ЛНР.

„Сега във Вашингтон цари атмосфера на отчаяние“, посочва Лари. И добавя: „Екипът на Байдън е направил фатална грешка, като се опитва да демонизира всички руско и руснаците. Ако не друго, това обединява руския народ зад Путин и те са готови  за дълга битка.“

Лари признава, че е шокиран от невежеството на управляващите в САЩ, които наистина си вярват, че със санкции ще поставят Русия на колене. Вярно е точно обратното: Русия е напълно самодостатъчна държава и въобще не зависи от вноса, изтъква той. Но, ако руснаците решат да спрат износа си на пшеница, поташ, газ, петрол, паладий, готов никел и други ключови минерали за Запада, то европейската и американската икономика ще бъдат опустошени, предупреждава той. Опитът да се оказва натиск на Русия чрез санкции ще завърши печално и за американският долар – той повече няма да е международна резервна валута.

https://i0.wp.com/discover24.ru/wp-content/uploads/2022/01/20026.jpg?w=640&ssl=1

За Лари основната цел на  военната операция е да предпази Русия от чужди заплахи и да  доведе Украйна до „развод“ със Запада. „Русия има физическите ресурси да бъде независим суверен и е в процес на осъществяване на тази визия“, заключава Лари.

Ще си позволя да ви цитирам и още едно мнение за случващото се в Украйна. То е на  американският полковник  Дъглас Макгрегър. В интервю за един от най-популярните американски журналисти Тъкър Карлсън, полковникът бе категоричен:  „Войната наистина приключи за украинците! Те са смлени на парчета, в това няма съмнение, въпреки приказките на нашите  медии. И така, истинският въпрос за нас на този етап е, ще живеем ли с руският народ и неговото правителство или ще продължим да преследваме този вид смяна на режима, облечена като украинска война? Ще спрем ли да използваме Украйна като таран срещу Москва, което всъщност е това, което направихме.“

Прави ли са или не тези американски експерти, оставям на вас да  прецените.