Спокойни можем да бъдем, ако те редовно са на трапезата ни

Спокойни можем да бъдем, ако те редовно са на трапезата ни

https://i0.wp.com/mamoszurnalas.lt/wp-content/uploads/2019/06/Vaikai-parazitais-uzsikrecia-dazniau-e1561711183383.jpg?w=640&ssl=1

Лятото и тичащата след него есен, са любимите ми сезони. Причината за това е не толкова топлото време, колкото изобилието от плодове и зеленчуци, с които са отрупани сергиите по пазарите. Та какво ли няма на тях: череши, ягоди, зарзали, пъпеши, дини, грозде, сливи… И още вкусни краставици, домати, лук, моркови, чесън, чушки, патладжани, зеле… Вярно, немалко от тях са внос от неизвестни страни и производители, но това не пречи разнообразието от цветове и аромати да радва сетивата ни.
И да укрепва здравето ни. Това са го разбрали още нашите предшественици, които са ни оставили и много мъдри завети. Като тези например: една ябълка на ден – да си румен и засмен; похапвай морковки и ще виждаш в тъмата все едно е дневно; чесънче си хапвай пръв, за да имаш здрава кръв и др.
Древните са имали труден живот, но са били и късметлии в сравнение с нас. Интуицията им не е била претрупана с безсмислена информация, а сетивата им не са били денонощно и агресивно манипулирани чрез рекламни послания. Затова на тях им е било далеч по-лесно да стигат да истини, които са все по-непознати за идващите поколения.
За да се ориентираме в това, какво да слагаме на трапезата си и да сме в отлична физическа и психична форма, днес ние разчитаме да ни помагат различни експерти. Факт е, че публикации с резултати от изследвания в областта на здравето, са едни от най-търсените в интернет. Несъмненно немалко от тях си заслужават да им отделим време. Има реномирани учени и организации, които не само изучават вековни практики в областта на храненето например, но и с помощта на модерни технологии откриват нови ползи от различни продукти.

https://i0.wp.com/www.cornerstoneclubs.com/wp-content/uploads/Arms20full20of20colorful20food.jpg?w=640&ssl=1

Така учени установиха, че недостига на плодове и зеленчуци в храната ни, всяка година убива над три милиона души. Всеки седми случай на смърт от сърдечносъдово заболяване, е заради недостатъчна консумация на плодове. А всеки 12-ти случай – заради дефицит на зеленчуци в храната на човека, отбелязва EurekAlert. Оказва се, че този, който не похапва достатъчно плодове и зеленчуци всеки ден, обрича себе си на преждевременна смърт.
Обяснението за това е, че плодовете и зеленчуците са много важен източник на фибри, калий, магнезий, антиоксиданти, феноли и др. Благодарение на тези свои съставки те понижават равнището на кръвното налягане и холестерола в кръвта, пазят мозъка ни, благотворно влияят и на останалите системи на тялото ни.
За да се изяви, обаче, благоприятното им въздействие върху организма ни, то всеки ден трябва да похапваме минимум 300 грама плодове (това са две ябълки например) и не по-малко от 400 грама зеленчуци.
Плодовете и зеленчуците са наши защитници дори и срещу смъртоносни заболявания. Британският The Times, позовавайки се на Scientific Reports, съобщи за интересно проучване на учени от Imperial College London – един от най-добрите и иновативни университети в света. Те са установили, че в портокали, грозде, моркови, зеле, магданоз, копър, целина, се съдържа богато разнообразие от съставки, поразяващи рака. Техните свойства са аналогични на тези на регистрирани и утвърдени мощни противоракови лекарства.
Предишни изследвания на други организации също стигат до извода, че значителна част от случаите на рак, могат да бъдат предотвратени благодарение на начина на хранене на човека. Учени от университета Тъфтс анализираха над 80000 нови случая на ракови заболявания за една година в САЩ, при хора над 20 годишна възраст. И така установиха, че за близо 40 на сто от случаите на поява на колоректален (на дебелото черво) рак, е виновно неправилното поведение на човека. Той е наблягал на бързо приготвени храни, колбаси, червено месо, пиел е подсладени, газирани и енергийни напитки, злоупотребявал е с алкохол и пр. За сметка на това не си е похапвал достатъчно плодове и деленчуци.
Ние не можем да се предпазим от фактори, които не зависят от нас – като някои генетични изменения и въздействие на околната среда. Но те влияят много по-малко (до 30 на сто), в сравнение с начина ни на живот (70 на сто) за състоянието на здравето ни.

https://avatars.mds.yandex.net/get-pdb/1900201/b86d172c-2f57-4295-a9e2-73ba42c0d1a2/s1200?webp=false

Антиоксидантите, на които са богати плодовете и зеленчуците, укрепват имунната ни система и ни защитават от онкологични заболявания. Многообразието от плодове (минимум 5 различни вида всеки ден) ни пази от рак на стомаха и белия дроб; похапването на моркови, брюкселско зеле, тиква ни защитава от рак на белия дроб, устата, фаринкса и ларинкса; чесън, броколи, спанак, чушки, фасул, листни зеленчуци, портокали намаляват риска от рак на стомаха и хранопровода; домати, диня, гуава, са в състояние да ограничат риска от рак на простатата и т.н.
В наш интерес е да търсим и осмисляме информация от подобни проучвания. Да помним, че само 50 грама от промишлено обработено месо, което ще изядем днес например, увеличава риска да ни дойде на гости смъртоносния колоректален рак с над една пета! Но ако всеки ден похапваме 5 порции разнообразни плодове и зеленчуци, ние многократно увеличаваме шансовете си да бъдем бодри и най-вече здрави.
И да ни има още много дълго в този прекрасен, леко луднал свят…