Спиралата на благополучието

Спиралата на благополучието

Наскоро изследователи от Калифорнийският университет направиха една стряскаща прогноза: възможно е хората на Земята да се лишат от щастие завинаги! Това може да се случи, поради разширяващата се лична неудовлетвореност от собствения им живот – днес хората все по-рядко се чувстват щастливи. А с времето тази тенденция определено ще нараства.
Много са причините това да се случи, отбелязват учените. Сред тях са влошеното здравословно състояние на все повече хора, тяхната психическа нестабилност, недостатъчното им материално благополучие. В миналото живота на хората е бил по-простичък, в него е имало по-малко негативи и много позитиви. В резултат на това повечето от нашите предшественици са били доволни от него. Те са се радвали на момента, а дълбокото им удовлетворение е идвало от щастието им в дългосрочен период.


Днес, обаче, много от нас все по-рядко се чувстват успешни. И по-всичко изглежда, че това като психологическа нагласа ще се предава и на идващите поколения.
Истината, обаче е, че правейки тези изводи изследователите забравят да отчетат многообразието от фактори, от които се определя всъщност дали един човек ще е щастлив или не. И един от най-важните сред тях е творчеството (креативността), с което милиони хора в света днес все по-активно са ангажирани. Благодарение на този факт се радваме на технологични и други постижения, за които предшестващите поколения дори не са и сънували.
И това не е само моя констатация. Учени от Нова Зеландия стигнаха до извода, че точно креативността ни прави щастливи и удължава живота ни. Когато активно се занимаваме с неща, които ни вълнуват и вдъхновяват, то ние сме щастливи. А това състояние на духа ни незабавно се отразява на нашето самочувствие и здраве.

В тамошния университет Отаго – най-авторитетното учебно заведение на Нова Зеландия, се запитаха: а дали самия креативен процес влияе на емоционалното самочувствие на човека? И така установиха, че хората най-добре се чувстват, когато се занимават с творческа дейност. Тя ги прави щастливи, което пък на свой ред води до нарастващо желание да продължат да генерират идеи. Новозеландските учени са нарекли този ефект “спирала на благополучието”. Според тях той се проявява във всички форми на креативност на човека – ръкоделие, писане на книги, спортни игри, готварство, рисуване, свирене на музикални инструменти, компютърни програми… Хората, които намират време да се занимават с творчество, на практика повишават самочувствието си и укрепват здравето си.
И други изследователи отбелязват тази взаимозависимост между креативността и щастието. Когато се занимаваме със задача, изискваща творчески усилия от нас, то е възможно да изпаднем временно и в стрес. Но в дългосрочна перспектива това ще ни донесе удоволствие от живота. И ще ни прави щастливи.

Повечето хора често бързо се отказват от целите си, заради неприятни емоции, свързани с достигането им. Но грешат: проучвания сочат, че дори и да не е реализирана конкретна цел, самото ангажиране с търсенето на ефективни подходи за нейното осъществяване, води до повишаване на равнището на щастие.
Изводът е, че ако искаме да сме щастливи и здрави, то трябва да намираме време и да се занимаваме с нещата, които ни радват и вдъхновяват. И независимо от мрачните прогнози щастието няма как да си отиде от нас. Освен, ако ние самите не поискаме това.
Просто, защото то е вътре в нас – в нашите възприятия и нагласи.