Защо на някои китайци интернета е твърде бавен?

Защо на някои китайци интернета е твърде бавен?

https://i0.wp.com/fb.ru/media/i/1/3/9/6/9/4/i/139694.jpg?w=640

Вероятно на всеки е позната тази картина: безсрамни съседи десетилетия потребяват ток, парно, вода, подръжка на входа, без да плащат и стотинка. Тези, които предоставят съответните услуги, са хора реалисти – знаят, че у нас закона е порта в полето. И за да не са на загуба, те просто разхвърлят задълженията на тарикатите върху баламите, които почтено си плащат получаваните услуги. Така съседите плащат за нещо, което не са консумирали, но нямат избор.
Днес в България точно за всевъзможни хитреци, мошеници, олигарси и просто корумпирани чиновници, си е направо истински рай! От парламента до супермаркета се нарушават безцеремонно писани и неписани правила. Мургави наши съграждани най-спокойно тероризират цели райони на страната. Те знаят, че никой властимеещ няма да посмее да ги пипне – та нали на техните гласове утре той ще разчита пак да попадне в златната мина, наречена държавен пост.
И като че ли няма спасение от този омагьосан кръг от престъпност, корупция и нагла тарикатщина, в който демокрацията ни изпрати. Но се оказва, че може да има и то благодарение на най-новите технологии.
Пример за това е Китай. През 2018 г. около 5,4 милиона китайци не са могли да си купят билети за високоскоростни влакове, а на други 17 милиона не е разрешено да пътуват със самолет. Причината за това е, че техният социален рейтинг е паднал твърде ниско.

https://i0.wp.com/www.brookings.edu/wp-content/uploads/2016/06/china_happypeople001.jpg?w=640&ssl=1

През 2014 г. Държавния съвет на Китай публикува своя проект за създаване на система за социален кредит на доверие. В продължение на пет години тя се тестира в различни райони на страната, а от следващата година ще обхване цялото население (около 1,4 милиарда души) на Китай. Технологията на машинно обучение и огромните бази данни правят невъзможно скриването на каквито и да са нарушения. Така в базата данни на китайските власти само за 2018 г. се пазят над 30 милиарда доказателства за най-различни провинения.
Афери, далавери, корупция, “забравяне” да се връщат заеми и да се плащат данъци, глоби и пр., не са нещо необичайно и за Китай. Тамошните медии редовно съобщават за случаи на мошеничество и измами, жертви на които стават обикновени граждани. Но се оказва, че много ефективно средство за справяне с тях, е повсеместния контрол.
Нарушителите в публичното пространство ги регистрират системи за разпознаване на лица, които работят във всички точки на струпване на хора в тази страна. Китай разполага с най-добрата система за разпознаване на лица в света – SkyNet. Тя е способна да идентифицира конкретен човек по 40 характерни признака, независимо от ъгъла на гледене и осветлението. Точността и е фантастична – 99,8 на сто! Тя сканира лицата и ги сравнява с базата данни на хора, заподозрени в различни престъпления. Скоростта и на работа е 3 милиарда изображения в секунда.
Камерите са в състояние да идентифицират човека само по походката му, дори ако е със скрито лице или е сниман отдалече. Изкуственият интелект, разработен от компанията Watrix, анализира силуета, ръста, теглото, скоростта и особеностите на ходене на човека и го сравнява с неговата база данни. На разстояние до 50 метра тя го разпознава с точност от 94 на сто.

Социалният ти рейтинг пада, ако не си плащаш задълженията за ползвани услуги, данъци, глоби, алименти (пари за издръжка на деца например), нарушаваш правилата на пътното движение, лошо се държиш със съседите си, пушиш на забранени места и др. Тогава автоматично се задейства правилото: ако гражданин е загубил доверието в една област, то ограничения се налагат върху него във всички области. Имате нисък рейтинг? Тогава интернета ви ще е изключително бавен. Няма да можете да посещавате определени ресторанти, клубове, нощни заведения. Забранено ви е да излизате в чужбина. Няма да да получите не само кредит, но и социални помощи. Няма да можете да се возите на влак и самолет. Трябва да забравите за работа в държавни органи, медии, юридически институти и пр. С нисък рейтинг ще е невъзможно да получите образование и в частни учебни заведения, както и там да изпратите децата си. В проекта за социален рейтинг се казва, че той “ще позволи на надеждните граждани свободно да се разхождат под слънцето, а ненадеждните едва ще могат да направят и крачка”. Човекът-правонарушител е обречен на пълен банкрут.
Но съвсем различно е, ако съблюдаваш закона и се държиш почтено с другите. Тогава ще можеш да живееш в хубави райони, ще ти дават най-удобните места в самолета, децата ти ще учат в най-добрите училища, ще бъдеш всячески обгрижван от държавните учреждения. Ако твоя рейтинг достигне 600 бала например, то можеш да получиш кредит за 5000 юана. Ако той е 650 бала можеш да вземеш под аренда кола – без залог. Много бързо се регистрираш в хотели. Без проблеми ще получиш и VIP-регистрация в международното летище на Пекин. Ако имаш 750 бала незабавно ти се издава Шенгенска виза и т.н.

https://i0.wp.com/fb.ru/misc/i/gallery/80741/2912455.jpg?w=640

Да имаш висок рейтинг в Китай сега е символ на желан статус, който може да повлияе дори за успешен брак – колкото по-висок е рейтинга ти, толкова по видим е твоя профил в приложението за запознантства Baihe. Системата за социален рейтинг е така построена, че да отказва човека от действия, които биха го изпратили в “черните” списъци.
Естествено, китайската система за социален рейтинг има много критици, както вътре в страната, така и в чужбина. Не са малко хората, които смятат, че подобни мерки нарушават правата на човека и нахлуват в личното му пространство. Според тях, те принасят демокрацията в жертва на технологичния прогрес и я заменят с цифрова диктатура.
Но истината е, че това, което сега се прави в Китай, вече го има в света. Wired ни припомня, че системата за личен рейтинг съвсем не е китайско изобретение – тя е създадена отдавна и действа в много други страни. Преди седем десетилетия Бил Феър и Ърл Исак са измислили кредитните балове и днес компаниите масово ги ползват за даване на кредити например. Много от данните, които се събират сега в Китай, от години се трупат в бази на компании като Google, Facebook, Instagram и др. Китай просто е развил с допълнителни критерии системите за проверка на благонадеждност, които се прилагат не от днес в целия свят.
А повечето китайци приветстват въвеждането на социалния рейтинг. През 2018 г. немски социолози анкетираха 2200 граждани на Китай, за да узнаят тяхното отношение към системите за социален рейтинг. Оказа се, че над 80 на сто от анкетираните напълно или в някаква степен, подкрепят рейтингите за благонадеждност. При това най-често за тях позитивно се изказват образовани градски жители, над средна възраст, с високи доходи.

Аз помня, че само преди три десетилетия у нас нямаше и помен от днешната престъпност. Животът на чиновник или политик, хванат в някакви злоупотреби, недай си боже пък в корупция, много бързо ставаше горчив. Мургави наши събратя почтено се трудеха в градове и села, а не правеха всевъзможни бели и не атакуваха бюрата за социални помощи. Не знаех за хора, които да не си плащат тока, водата, топлината, която ползват. Човек можеше спокойно да се разхожда и в късна доба на нощта, без да го е страх, че ще бъде нападнат, ограбен, насилен. Хората се усмихваха искрено, а отношенията ни бяха човечни. И колкото и абсурдно сега да изглежда, хлапета скачаха от седалките в трамвая и автобуса в мига, когато в него се качваше майка с дете.
Ето защо като човек, мечтаещ за що-годе социална справедливост и ред в родината си допускам, че китайските практики май няма да ни навредят кой знае колко. Но да се въведе някакъв контрол у нас едва ли ще се получи. Просто защото всевъзможни властимащи не са луди да се лишат от любимите си пликове и куфарчета с дебели пачки.
Но пък нищо не ми пречи да си пофантазирам…