Какво могат бебетата

Какво могат бебетата

Ако попитате

съответни специалисти, кога бебето вече може да стои изправено, почти сигурно е, че те ще ви кажат: след 9 – 10 месеца. А на някои малчугани им трябва и много повече време.

Така мислят специалистите. И вероятно са прави. Но в стремежа си да следват установени добри практики от десетилетия, те забравят едно мъничко нещо: в детския организъм природата е заложила невероятни ресурси.
Пример за това ни дава Снорри Магнусон – физиотерапевт и педагог по физическо възпитание от Република Исландия. Той е създал свой комплекс от водни упражнения, благодарение на които и тримесечни деца могат да стоят във вертикално положение. Това е близо половин година по-рано, отколкото при повечето бебета в света.

Baby Heiðdís, standing up straight on a cork square used ...
Курсът за обучение на малчугани на Снорри трае 12 седмици, като децата тренират два пъти седмично по един час. Преобладаващата част от упражненията са насочени към укрепване на тялото на бебето.
– Винаги започваме с тренировки – обяснява физиотерапевта. – Когато имате сила в гърба и горната част на тялото, вие можете да направите всичко. Аз работя за тяхното двигателно развитие, за тяхното равновесие.

Всяко занятие започва със загряване и наблюдаване на това, как децата се опитват да вземат обекти с помощта на мама или татко. После Снорри обръща бебето на плаващ дюшек. И следва вдигането му с една ръка – детето стои право без странична помощ.


Занятията се провеждат в басейн в Рейкявик – най-големият град в Исландия и най-северната столица в света. Снорри дава и домашна работа – упражнения за хлапето, които то трябва да прави с родителите си у дома.
Повечето деца, след приключване на курса могат да стоят прави без странична помощ в продължение на 15 секунди.

– Родителите винаги са безкрайно удивени от това, което могат да направят децата им – казва Снорри.
Той е убеден, че комплексът от упражнения помага за цялостното развитие на детето.
Учени изследваха влиянието на методите на Снорри върху децата, а резултатите публикуваха в едно от най-авторитетните научни списания по психология в света – Frontiers in Psychology.

Те установяват, че благодарение на разработената от Снорри методика за занимания с бебета в басейн, техните невронни връзки се развиват много по-бързо, отколкото при връстниците им, които не посещават подобни курсове.
В научната литература  доминира мнението, че бебетата обикновено не се учат да стоят, докато не навършат 9 месеца.

Но Снорри опровергава това. Експерти са наблюдавали и снимали негови занятия с 12 бебета по време на един цял курс от 12 седмици. Първото дете е можело да стои изправено след втория час тренировка. На края на курса 11 от 12-те деца са можели самостоятелно да стоят в продължение минимум на 15 секунди. Учените сравняват обучението за самостоятелно стоене на Снорри с това да се кара колело: изведнъж детето разбира, как става това и после вече може да кара само.

A baby at a swimming class in Iceland. This class ...
Специалистите, които изучават неговата методика, са категорични: тези занятия са изключително полезни за нервната система на бебето, помагат да се развият неговите невронни връзки много по-рано от обикновеното. Те ускоряват цялостното развитие на детето.

Снорри се е занимавал с повече от 7000 деца (това е две на сто от населението на Исландия!), започвайки от 1990 година. Човекът, който прави чудеса с бебета, е известен вече не само в Исландия. Но в родината си, в която басейните са повече отколкото кафенетата в други страни, треньорът си е истинска знаменитост.