Смъртоносно опасни лаборатории действат до нас

Смъртоносно опасни лаборатории действат до нас

https://i0.wp.com/topwar.ru/uploads/posts/2020-10/1602523903_1577340108_0_181_2824_1771_1920x0_80_0_0_397aaa8f1c5d52c798a2762c54072a2a.jpg?w=640&ssl=1

Да се разсекрети информацията за военните биологични лаборатории, които САЩ са разположили в Украйна, поиска Китай. Официалният представител на китайското външно министерство Чжао Лицзян заяви, че само в тази страна работят 16 биолаборатории. На среща с журналисти, за която съобщава информационната агенция Global Times, той зададе редица въпроси. Като защо САЩ изграждат толкова много лаборатории по целия свят? Какви дейности извършва американската армия в тези лаборатории и базата Fort Detrick? Защо САЩ се противопоставят изключително на създаването на механизъм за проверка съгласно Конвенцията за биологичното оръжие? Има ли причини, поради които САЩ не смеят да разрешат на тези лаборатории и бази да преминават международни проверки?

Чжао Лицзян подчертава, че САЩ са единствената страна, която продължава да блокира механизма за верификация (установяване на истината) в рамките на Конвенцията за забрана, производство и натрупване на запаси от биологично и токсично оръжие и тяхното унищожение на ООН от 1972 г. „Ние призоваваме САЩ да приеме отговорна позиция и да отговори на безпокойството на световната общност, както и да даде изчерпателни обяснения за това, какво те правят в тези лаборатории. И да отговори на призивите за създаване на механизми за верификация на тази дейност“ обобщава Чжао.

Руски официални лица също изразяват безпокойство, че е много  голяма вероятността в американските военни лаборатории, разположени в Украйна, да се работи по създаване на биологично оръжие. В интервю за медията „Комерсант“ секретарят на Съвета за сигурност на Русия – Николай Патрушев заяви: „Обърнете внимание, как в света се появяват нови и нови лаборатории, които са под контрола на САЩ. При това странното е, че те са разположени главно край руските и китайски граници. Уверяват ни, че това са изследователски центрове, където американците помагат на местни учени да разработват нови способи за борба с опасни заболявания“. Но според него те повече напомнят на Fort Detrick в Мериленд (САЩ), където американците от десетилетия работят в областта на военната биология. За Николай Патрушев – един от най-информираните хора в Русия, има достатъчно основания да се предполага: американците вероятно създават биологично оръжие на тези обекти!

https://avatars.mds.yandex.net/get-zen_doc/3531091/pub_5efe2df3d524cc6a705502c0_5efe2dff868577791bfc03d1/scale_1200

Впрочем САЩ официално призна за наличието на негови военни лаборатории на украинска територия. На тях се пазят възбудители на болести и опасни отрови за последващи изследвания и създаване на ваксини, заявяват американски представители. Но подробности какви точно дейности се извършват в тези военни биолаборатории, САЩ отказват категорично да съобщят.

В интервю за руската медия “Газете.Ru”, бившият сътрудник на Службата за безопасност на Украйна (СБУ) – Василий Прозоров, разкрива твърде интересна информация. Според него американските военни биолаборатории се появяват в Украйна още през 2005 г., когато президент на страната става преданият на САЩ Виктор Ющенко. Тогава е подписан договор между здравното министерство на Украйна и Пентагона, който позволява на американски военни експерти да установят контрол над биологичните обекти на Украйна, над колекции щамове с особено опасни патогени и изследванията над тях. През 2013 г. СБУ предупреждава тогавашния президент Виктор Янукович, че дейността на Агенцията за намаляване на заплахите (Defense Threat Reduction Agency – DTRA), която е към Пентагона, противоречи на концепцията за биологична защита, приета в Украйна. Единен депозитарий на особено опасни патогени не се използва в развитите страни, но те са започнали да се създават в бившите социалистически строни под силният натиск точно на САЩ.

След т.н. „цветна революция“ в Украйна през 2014 г., непосредствено организирана и ръководена от САЩ, която доведе техни хора на власт, DTRA започва работа по проектите UP-3, 5, 6, 8 за изучаване на разпространението на вирусни заболявания на Украйна. В рамките на проекта UP-8, американски учени са направили изследвания върху образци на биоматериали от 4000 украински военнослужещи, изтъква пред журналисти Василий Прозоров. Според него това се прави, за да бъде създавано биологично оръжие с избирателно действие (етнобиологично оръжие – предназначено да поразява славяни, като украинци, руснаци, белоруси и др.).

През 2016 и 2017 г. управлението на СБУ по Херсонска област (в град Херсон е разположена една от американските лаборатории) докладва в Антитеростичният център на СБУ за реални заплахи от дейността на DTRA за епидемиологичната сигурност на Украйна. А така също и за използването на нейни изследвания за разработване на биооръжия. Специалистите на СБУ предлагат да бъде осъществена контраразузнавателна операция за дейността на подизпълнителя на DTRA в Украйна – компанията Black&Veatch. Тя официално започва да реализира американската „Програма за намаляване на биологичната заплаха в Украйна“. Но докладите им са  игнорирани от шефа на Департамента за контраразузнаване на СБУ Виталий Найда, който според  Василий Прозоров е агент на ЦРУ.

През 2016 г. за шеф на украинското здравно министерство е назначена Уляна Супрун. Тя е американка с украински произход  – родена е в Детройт. Активен участник е в т.н. „цветна революция“ в Украйна. Според  Василий Прозоров тя е изиграла голяма роля за разширяване на дейността на DTRA в Украйна – фактически проникването на американците в биологичните лаборатории е ставало с нейното непосредствено участие и ръководство.

За тези цели Украйна е получила от САЩ над 200 милиона долара. Парите се осигуряват от DTRA и Научно-техническият център на Украйна (УНТЦ). Това е  междуправителствена организация, основана през 1993 г., която се финансира  от Канада, ЕС и САЩ. От своя страна предоставя грантове на учени и изследователи работещи по ядрени, биологични и  химически проекти. Но украинската опозиция я подозира в спонсориране точно на организации, които разработват оръжия за масово унищожение.

https://i0.wp.com/media.professionali.ru/processor/external/original/2018/09/21/755374707206774.jpg?w=640&ssl=1

Според Василий Прозоров има много документи, които дават основание да се направи извода: Пентагона разработва в Украйна биологично оръжие. Става дума за серия проекти UP — Ukrainian Project. Той е запознат конкретно с четири изследвания – UP-3, 5, 6 и 8. Ако читателят проявява интерес – подробно описание на проекта UP-8 може да намери тук. Става дума за  оригинални документи на СБУ, здравното министерство на Украйна и свързани с тях организации. Част от тях са резултат от оперативната работа на  Василий Прозоров като служител на СБУ, други са получени от негови източници след като той преминава да живее в Русия.

Впрочем за американските програми по разработване на биологично оръжие богато аргументирана информация събра и публикува още през 2018 г. и българският Център по изучаване на Близкия Изток. С нея, ако пожелае, читателят може да се запознае тук.

Самото съществуване на толкова много американски военни биологични лаборатории, сравнително недалеч от нас, определено би трябвало да ни тревожи. Никой не знае какви точно експерименти се правят в тях, но те едва ли ще са ориентирани към запазване на здравето ни. По-скоро ще е точно обратното.

А най-страшното е, че във всеки момент от тези лаборатории може да изскочи някой вирус, още по-опасен от Ковид-19. Алина Чан е генетичен инженер, изследовател към Масачузетския технологичен институт и Харвард. Тя е изучавала SARS-CoV-1, който се бе разпространил сред хората през 2003 г. и е тясно свързан с новия вирус. Алина не изключва възможността, коронавируса да е бил създаден в биолаборатория и случайно да е изпуснат от нея. В интервю за популярното списание Slate тя заяви: „Важно е да се отбележи, че лаборатории по целия свят имат проблеми с безопасността. И не е ясно къде точно и колко нещастни случаи има всяка година. Но това действително става“.

През февруари 2020 г. в наши медии се появи информация за среща на здравния министър Кирил Ананиев и извънредният и пълномощен посланик на САЩ Херо Мустафа. На нея е било обсъдено, как диалогът в областта на здравеопазването да бъде изведен на дългосрочно стратегическо ниво. Двамата са установили, че до този момент липсва двустранно споразумение в тази област. По думите на американския посланик компании от САЩ проявяват интерес към програми в областта на здравеопазването.

Ще означава ли това, че и у нас ще заработят опасни програми на DTRA и ще се появят американски военни биолаборатории, ще покаже бъдещето.

Впрочем не е изключено те вече  и да са в прекрасната ни Татковина. Просто ние да не знаем това.