След три вече ще е късно: 1 част

След три вече ще е късно: 1 част

Тя е едва на 4 годинки и се казва Белла Девяткина. Доби наскоро световна популярност, след като участва в шоу програмата «Удивителни хора» на телеканала “Россия”. Каченият в YouTube клип от това нейно представяне за броени дни събра над 5 милиона зрители! За Белла днес разказват Daily Mail, Telegraph, New York Times, китайски, италиански, немски телевизионни канали и много други медии.


На клипа по-долу ще видите, как Белла в шоу-програмата “Удивителни хора”, говори за динозавър на английски език, разгадава гатанка, казана на немски, прочита стихотворение на френски, изпява песничка на испански, разказва как е устроен човешкия организъм на китайски и слънчевата система на арабски.

Белла знае 6 чужди езика освен родния си – руския. За нея не е никакъв проблем да превключи от руски на английски, испански, френски, немски, арабски или китайски език.
Това удивително дете е придобило за няколко години знания, за които на възрастни хора няма да им стигне и цял живот. А за повечето от нас по-вероятно е те да са и немислими за овладяване – прекалено сме пораснали, за да ги научим.

Предполагам, че за немалко хора с малки деца интерес ще представлява отговора на въпроса, как невръстната Белла е съумяла да придобие това невероятно езиково богатство. Може би, ако следват нейния път, то и други деца ще научат чужди езици, без които утре ще им е все по-трудно да се реализират в живота. Родителите на Белла – майка и Юлия (на 34 години) и баща и Евгений (на 37 години), сега са много търсени от журналисти. За читателите на сайта съм обобщил от техни интервюта някои “секрети”, благодарение на които дъщеричката им се е превърнала в истински полиглот.

1.
Но най-напред няколко реда за човека, от който Юлия е научила не малко за това, как да възпитава дъщеричката си: Масару Ибука (1908 – 1997 г.). Той е повече известен, като един от основателите на знаменитата корпорация Sony. Но макар да е инженер по образование и изобретател, той е създал необичайна система за възпитание и обучение на деца от най-ранна възраст. Негов е бестселъра “След три вече ще е късно” (на български книгата бе издадена преди две години с името “Всичко се решава преди детската градина”). Книгата можете да прочетете и онлайн тук.


Масару Ибука не е професионален педагог и това е неговото огромно предимство – той не е “зареден” с предразсъдъците, които толкова затормозяват представителите на това съсловие. И затова е в състояние да види неща, които педагозите не забелязват. Струва си всеки, който се готви да става родител, да се запознае с тази неголяма, но много стойностна творба на японския мъдрец.


Масуру пише в книгата си, че ако за възрастните хора е много трудно да изучават чужди езици, то за децата до три години това е удоволствие и затова те постигат завидни успехи. Мозъчната активност на тригодишното дете е три пъти по-активна от мозъка на възрастния човек, а това благоприятства изучаването на чужд език.

Доказателство за ефективността на неговата система е това, което постигнаха с Белла нейните любещи я родители – и Юлия, и Евгений познават, ценят и следват съветите на мъдрия японец. Белла е овладяла шестте чужди езици не защото е била принуждавана, а защото е била обичана и с нея активно са се занимавали родителите и. Тя ги е усвоявала като забавление, а не като принуда – на своите четири годинки тя е позитивно и ведро, общително и креативно дете.

2.
Майката Юлия разказва, че е започнала да разговаря с Белла на руски и английски езици (тя самата е учител по английски) от първите дни на живота и. Тя е убедена, че днес всеки човек трябва свободно да владее английски език и затова е започнала обучението с него. За да заговори Белла на чуждия език, Юлия е въвела строг ред: един ден е бил посветен на руския език, а на следващия се говорело на английски. В “руския” ден не е продумвана нито една дума на английски и обратното – в “английския” е звучала само английска реч. Юлия се занимавала с обикновените неща около отглеждането на детето си – кърмене, разходки, къпане, преобличане, но е използвала активно и редовно и двата езика.


3.
Освен английския език Юлия знае и малко френски и испански. И затова, когато Белла станала на 10 месеца, решила да добави и френския към заниманията с дъщеря си. Белла го възприела с невероятен ентусиазъм. Преди да започне да говори, момиченцето вече е можело да посочи с пръстче на предмети, имената на които възрастните са произнасяли на различни езици. А когато била на 2,5 години тя вече говорела на руски, английски и френски.

4.
Освен с руския и английския език от най-ранна възраст Юлия запознава Белла с основи на математиката, четене, география, с цветовете, с репродукции на известни художници, музика, танци и много други познания. Всичко това помагало за развитието на паметта на детето и изучаването на новите езици.