След Русия и Китай представи свои ваксини против Ковид-19

След Русия и Китай представи свои ваксини против Ковид-19

За наше щастие хубавото време продължава да ни радва. А под лъчите на слънцето е трудно да приемем, че коронавирусът все още ни заплашва. Но пандемията не спира да се разпространява, независимо от нашите емоции и подозрения към данни, които ни предлага статистиката. Ако и вярваме, то на 8 септември броят на заразените от Ковид-19 на Земята е вече над 27 милиона и 525000, а починалите от него гонят впечатляващата цифра от 898000 души. И никак не е далеч деня, когато ще надхвърлят и милион. В САЩ заразените са близо 6 милиона и 500000 души, а починалите – 193600.

Но и това, което ни сочи статистиката не трябва да приемаме за абсолютна истина. Американският писател Марк Твен по този повод е казал: лъжа, голяма лъжа, статистика. Критично мислещи епиодемиолози предупреждават: дори и най-високото предполагаемо равнище на заболеваемостта вероятно е сериозно занижено! Така проучване на  Масачузетският технологичен институт (MIT) за разпространението на Ковид-19 в 84 държави показва, че реалната заболеваемост в света е 12 пъти по-висока, отколкото е представяна в официални източници. Оказва се, че данните за смъртността са занижавани на половината от действителните. А генералният секретар на Световната здравна организация (СЗО) д-р Тедрос Аданом Гебрейесус призова страните да „не се преструват“, че епидемията е приключила. Освобождаването от контрол е сигурен път към катастрофа, заяви той.

На този фон се появи нова обнадеждаваща новина: след Русия и Китай представи в публичното пространство свои ваксини против Ковид-19. На тазгодишният Китайски панаир за търговия с услуги (CIFTIS) в Пекин две китайски компании показаха свои ваксини против Ковид-19, съобщава Global Times. Щандовете на China National Biotec Group (CNBG) и Sinovac Biotech в основната изложбена зала на CIFTIS, бяха сред най-големите атракции на изложението за услуги, открито на 4 септември. Двете фармацевтични компании – едната държавна, а другата частна, заявиха ваксините си на церемонията по откриването на панаира.

Sinavac е стартирал клинични изпитвания от фаза III в Бразилия и Индонезия, а също така е получил одобрения от други две страни за изпитвания от същата фаза. Компанията се надява ваксината и да бъде лицензирана за употреба до края на годината. Проектираният производствен капацитет на Sinovac за ваксината срещу Ковид-19 е 300 милиона дози годишно.

CNBG – биологичен производител в държавната китайска национална фармацевтична група Sinopharm, също стартира клинични изследвания в много страни, включително Обединените арабски емирства, Бахрейн, Аржентина, Перу, Мароко… В международният план за клинично изпитване на ваксината на компанията са участвали над 50 000 доброволци от 115 държави. CNBG поддържа тясна комуникация със Световната здравна организация (СЗО) и се присъедини към инициираното от СЗО проучване за солидарност за лечение на COVID-19. Сега компанията разширява производствените си мощности, за да постигне капацитет от над  300 милиона дози годишно. Но плановете и са да увеличи годишното им създаване до 1 милиард дози, предаде информационната агенция Ройтерс. Ваксината на Sinopharm против Ковид-19 ще се появи на пазара до края на декември т.г. и ще е на цена около 144 долара за две дози.

Служители на държавни предприятия, които се готвят да заминат в чужбина, вече получават два варианта от инактивирани ваксини за спешна употреба. Sinopharm предложи безплатни доброволни инжекции и на медицински служители от предна линия в някои държавни болници. По спешност сред първите ваксинирани ще са и служители от гражданската авиация. А CNBG подписа споразумение с базираната в Хонг Конг телевизия Phoenix, за да осигури ваксинация за нейните репортери по света.

След руската ваксина Спутник V и китайските ваксини сега са обект на яростна атака в западните и най-вече американските медии. На тяхната публика се внушава, че Китай е откраднал данни от изследвания на ваксини проведени в САЩ, за да ускори процеса на разработване на своите. В статия на известния с яростната си омраза към Китай и Русия американски вестник New York Times се твърди, че тези страни са засилили опитите си да откраднат информация за проучвания на ваксини от САЩ.

Не е никак трудно да се разбере истинският мотив за несекващите атаки срещу  Спутник V, а сега и против продуктите на китайските учени. Целта е да бъдат закрити западните пазари за ваксините, разработени и произвеждани в двете държави. И на тях безпроблемно да се продават най-вече бъдещите американски ваксини. Подход, който всъщност неотклонно прилага „демократична Америка“, откакто съществува.

По този повод Тао Лина – китайски експерт по ваксини, споделя пред журналисти, че инактивираните ваксинални техники не са сложни и затова не си струва да се крадат. Според нея коректно е, когато се обвиняват  учени, журналистите да представят доказателства, но те не го правят. А по повод на американският подход „ваксини само за наши хора“, китайски експерти предупреждават за опасността от „национализъм на ваксините“. Те призовават за широко международно сътрудничество срещу пандемията.

Подкрепя ги и генералният секретар на  СЗО Тедрос Гебрейесус, според който национализмът на ваксините ще удължи проблема с пандемията от коронавирус, вместо да го съкрати. Той е убеден: ефективното използване на ваксини по целия свят е „глобално обществено благо“ и е в „националния интерес на всяка страна“. Впрочем точно Китай обеща още през май т.г. да направи разработената в страната и готова ваксина против COVID-19, глобално обществено благо.  Това ще е неговият принос за осигуряване на достъпност на ваксините в развиващите се страни, заявиха китайски лидери. И реално Китай активно участва в международното сътрудничество, за да осигури справедливо разпространение на ваксините COVID-19 без геополитически граници. За разлика от САЩ, които отказаха да се присъединят към COVAX – международен механизъм за осигуряване на справедлива основа на всички държави с коронавирусни ваксини, когато има такива. Целта на COVAX е да достави два милиарда дози безопасни, ефективни ваксини, които са преминали регулаторно одобрение и/или предварителна квалификация на СЗО до края на 2021 г.

Оказва се, че не самоопределящи се като „демократични“ държави, а дамгосваните от тях  като „авторитарни“ Русия и Китай сега са лидери и в създаването на първите ефективни ваксини среду коварния коронавирус. Как в подобна ситуация да не си спомниш за прогнозата от преди век на немския учен Освалд Шпенглер (1880-1936) – един от основателите на философията на културата, за неизбежния залез на Запада…