Сладка алтернатива на много опасни лекарства

Сладка алтернатива на много опасни лекарства

https://i0.wp.com/images-on-off.com/images/181/medovayadietadlyapoxudeniyaotziviirezult-dc06e795.jpg?w=640

Те – антибиотиците, определено не липсват в живота ни. Можем да бъдем сигурни, че ще ни ги предпишат едва ли не при всяко посещение на лекар. Но антибиотиците купуваме не само от аптеки – солидни порции от тях поемаме с храната си. Това е така, защото родни производители щедро ги раздават на пилета, прасета, овце, кози, риби и пр. Така стимулират растежа им и съответно си осигуряват по-големи печалби. Европейската агенция по лекарствата установява, че у нас на един килограм живо тегло се падат средно по 121 милиграма антибиотик. Докато в Норвегия например, това количество е едва 2 милиграма. Антибиотици ще открием и в зеленчуци и плодове – има ги предостатъчно в препарати, с които обработват насажденията. А при тотално и безвъзвратно корумпираната нашенска система на всевъзможни контролни инстанции, дори и да има някакви законови ограничения, то никой не се съобразява с тях.
Но има проблем: когато вземаме антибиотици ние подлагаме здравето си на реална опасност. Установено е, че антибиотика клиндамицин например, убива точно онези микроби в червата ни, чиято дейност е да блокират развитието на ракови клетки. Антибиотикът азитромицин може да увреди сериозно сърдечносъдовата ни система. Левофлоксацинът съсипва черния ни дроб, както и моксифлоксацина. Антибиотиците увеличават риска от рак на дебелото черво, млечната жлеза, черния дроб, пагубно се отразяват на клетките на главния мозък, храносмилателната система и др.
Продължителният прием на антибиотици увеличава риска от инфаркт и инсулт, особено при жените. До този извод стигнаха учени, след като 8 години са наблюдавали 36500 жени над 40-годишна възраст. Според тях възможна причина за тези странични щети е, че антибиотиците променят баланса на микроорганизмите в червата. Те съсипват полезните бактерии и така създават възможност за разпространение на микроорганизми, които предизвикват заболявания.
А да не говорим за реалната заплаха от резистентност на бактериите към тях. От бактерии, устойчиви към антибиотици, сега годишно умират над 700000 души в света, но прогнозите са, че те ще достигнат 10 милиона към 2050-та година.

Затова във все повече страни вече се препоръчва на лекарите да не изписват на пациентите антибиотици, а да ги насочват към употреба на природни продукти. Това се прави точно заради необходимостта да се намерят решения на проблема за устойчивостта на бактериите към антибиотици.
А няма по-полезен за човека продукт от пчелния мед. Учени са наблюдавали 2000 души, които са имали незарастващи рани. А след това са ги лекували с мед – лечението с него се оказало несравнимо по-ефективно, отколкото терапията с традиционни антибиотици. Други проучвания са показали, че меда се е справял успешно и с възбудители на сериозни инфекциозни заболявания, пред които напълно безсилни се оказали антибиотици.


За разлика от антибиотиците, в които има едно действащо вещество, в меда се откриват 13 полезни микроорганизми. Това обяснява, защо сладкото лакомство се справя дори със смъртоносно опасните бактерии Pseudomonas и Burkholderia cepacia complex.
Истината е, че няма друг продукт с толкова универсално и благотворно влияние върху организма ни от меда. Той укрепва всичко в нас – от зрението и костите ни до обмена на веществата и имунитета ни. Причината за неговото магическо въздействие на нашето здраве, е в неговата уникална наситеност с биологически активни природни вещества. Има витамини – А, В2, В6, С, D, К, Н, РР и др., органични киселини, като пантотеновата и фолиевата киселина, микроелементи – калций, натрий, фосфор, желязо, хлор, сяра, йод, манган, силиций, цинк, алуминий, бор, литий, никел, олово, титан, осмий, които са безкрайно нужни на организма ни. Особено интересно е, че съдържанието в меда на някои от тях удивително точно възпроизвежда концентрацията им в кръвта на човека. Реално това си е невероятно мощен и естествен енергетичен допинг, който е безценен за здравето ни.
Той не търпи всевъзможни бактерии и вредоносни организми, а буквално ги разстрелва с високата си киселинност (pH около 4-5). Не случайно древните египтяни са използвали меда като природен бинт – покривали са с него рани и така са ги защитавали от инфекции.

Пчелният мед притежава качествата на мощен антиоксидант и чисти тялото ни от токсини. Снижава риска от атеросклероза, пази ни от инфаркт и инсулт, възстановява кръвопотока, регулира кръвното ни налягане. Смес от мед и канела ефективно помага при рак на костите и стомаха. Със своите антибактериални свойства подобрява състоянието на кожата ни, ускорява метаболизма, помага ни да отслабваме. Той е превъзходно средство срещу безсъние, стимулира и паметта ни. Пази организма ни от бактерии и вируси, подмладява го и забавя стареенето му.
Нищо ново под слънцето: бащата на медицината Хипократ е казвал, че когато е натурален, пчелния мед е безценен продукт за човешкия организъм.
Сега – повече от 21 века, които ни делят от времето, в което той е живял, за пореден път се уверяваме, че това наистина е така.