Скъпо шоу, последиците от което могат да са печални

Скъпо шоу, последиците от което могат да са печални

https://i0.wp.com/rusdialog.ru/images/news/a43b1b9bc02d5364eaffbee6c07fcec6.jpg?w=640&ssl=1

В Черно море ври и кипи. Там сега се провеждат натовските учения „Sea Breeze 2021”. А тяхната  цел е да се синхронизират действията на военноморските сили (ВМС) на Украйна, САЩ и държавите-членки на НАТО за поддържане на мира и стабилността в Черноморския регион. Така пиарите, работещи за НАТО представят действията на този военен блок в публичното пространство. И не са малко образите, които наистина вярват на красивите им приказки – та тенденцията към затъпяване на все по-големи социални групи е устойчива не само по света, но и у нас.

Истината, обаче, е съвсем друга: НАТО не крие мераците си да заграби един ден територията на Русия – най-голямата на нашата планета  (покрива 1/8 от нейната обитаема площ). Според олигарсите и обслужващите ги политици и военни на Запад, никак не е честно точно тази страна да разполага с толкова много природни богатства – минерали, нефт, природен газ, злато, да има най-обширните горски масиви в света, както и да притежава около една четвърт от световния запас на чиста вода.

Та затова НАТО разиграва непрекъснато различни сценарии за нападение и разгромяване на Русия. Сред тях са и ежегодните учения „Sea Breeze 2021”. Началото им е поставено през 1997 г., но за първи път тази година те  са така мащабни. Съ-домакини на натовските учения са Шестият американски флот и украинските ВМС, като в тях участват 32 държави. Включени са и представители на страни, които са много далеч от Черно море –  като Египет, Сенегал, Южна Корея, Австралия, Израел, Обединените арабски емирства, Япония и др.

Но главният „герой“ и в това поредно  шоу  е Постоянната морска група 2 на НАТО. Задействани са около 5000 военнослужещи,  40 самолета и вертолета, 100 автомобила и бронирана техника. В морето плуват 30 военни кораба, сред които американския разрушител USS Ross, въоръжен с 56 крилати ракети „Томахавка“ с далекобойност 1600 км. Тук са и  нидерландският фрегат HNMLS Evertsen F805, френският A645 Alize, българската корвета „Бодри“ и др. В ученията са включени и 18 групи за специални операции и бойни плувци.

„Sea Breeze 2021” се провежда  в северозападната част на Черно море, а също и в три области на Украйна (Николаевска, Херсонска и Одеска), в непосредствена близост до руските граници. Разиграват се различни бойни сценарии – сблъсък на десантни кораби, маневри на суша, водолазни работи, противовоздушна отбрана,  взаимодействие в специални операции, борба с подводници и др.

В медията Asia Times изтъкнатият журналист и автор на книги Пепе Ескобар отбелязва, че сега общественото мнение особено интензивно се манипулира относно мисията на НАТО в Черноморския регион. Внушава се, че военният блок трябва да контролира избрани участъци от Черно море в „името на мира“, да „подкрепя суверенитета на Украйна“, да се бори против Русия, защото тя е „враг на мира“. Той е убеден: става дума за сценарий, който е редактиран във Вашингтон, рецитира се от Киев и практически се споделя от целия ЕС.  Без значение е факта, че НАТО се представя като организация, ангажирана с  „трансатлантическо единство“, а Черно море все още не е съединено с Атлантическия океан.

https://i0.wp.com/static.riafan.ru/uploads/2021/06/30/orig-56-1625040778.jpeg?w=640&ssl=1

Пепе Ескобар коментира, че НАТО би трябвало да си направи изводи от това, което го сполетя в Афганистан – там той „бе безцеремонно изритан от куп дрипави пущуни със самоделни автомати тип калашников“. А перчейки се в Черно море, НАТО като нищо има възможност да се запознае и с г-н Кинжал, обобщава Ескобар, визирайки едноименната  руска хиперзвукова ракета, срещу която на практика няма защита.

В специализираната американска медия The National Interest и експерт като  Марк Епископос отделя внимание на възникналата ситуация в Черно море, заради натовските учения  „Sea Breeze 2021”. Той припомня, че преди те да започнат  Великобритания провокира Русия, като изпрати на 23 юни своят военен кораб „Защитник“ да нахълта в руски териториални води. Този инцидент можеше да завърши твърде печално за него – Русия показа, че повече няма да се церемони с всеки потеанциален агресор, който прекрачи границите и. В конкретният случай нахалният „британец“ бе предупреден с безопасни за него бомбени удари. Но това не означава, че той не можеше да бъде унищожен: най-вероятно в „екипа“, който го изхвърли от границите на Русия, е имало и един невидим участник –„Варшавянка“. Става дума за една от шестте модерни безшумни подводници в състава на руския Черноморски флот. Срещу  нейните  торпеда британския „Защитник“ е абсолютно безпомощен и незащитен.

The National Interest припомня думите на Владимир Путин, че  британският кораб е действал съвместно с американски разузнавателен самолет.  Руският президент посочи и неговият бордови номер – 63/9792. Става дума за Boeing RC-135V Rivet Joint, който редовно извършва шпионски полети  около руските граници. Излита от базата на американските ВВС Souda Bay на остров Крит. Британският кораб е играл ролята на примамка, а американският самолет е събирал данни за всички активирани руски самолети в района.

The National Interest подчертава, че след присъединяването на Крим към Русия през 2014 г., Черноморският флот е станал невероятно силен. А той е само малка част от новите големи възможности на Русия в т.н. система за ограничаване и възпрепятстване на достъпа и маневрите (anti-access and area denial – A2/AD) в защитавания район. Своите териториални води в Черно море Русия сега брани с ракетни брегови комплекси „Бал“, „Бастион“ и „Рубеж“, с ракетни комплекси „Искандер“, със зенитно-ракетни комплекси С-400 „Триумф“ и „Панцир“, с бомбардировачи Су-34 и изтребители Су-30СМ, с противокорабни ракети на  Ту-95 и Ту-22М3 и др. А да не говорим за уникалните по своята ефективност нейни системи за радиоелектронна борба! Ако те бъдат напълно активирани цялата супер-модерна електроника на натовските кораби и самолети, включително и оръжейните им системи, ще се превърнат в куп ненужен боклук. При толкова много кораби и самолети в района, при влошена видимост (така характерна за Черно море) само от това действие, без да се използва оръжие,  неизбежно ще последват многобройни сблъсъци и катастрофи.

Ето защо каквито и сценарии да разглежда НАТО, всички те достигат до един извод: нито един от тях не предлага дори намек за бърза и убедителна победа на алианса във военен конфликт с Русия, обобщава The National Interest.

Русия е категорично против натовските „Sea Breeze 2021”. Тя предупреди, че те увеличават рисковете от непреднамерени инциденти и поощряват милитаристичните настроения в Киев. Официалният представител на руското Министерство на отбраната – генерал Игор Конашенков заяви, че под прикритието на ученията НАТО планира да достави съвременно въоръжение, боеприпаси и материално имущество за украинските военни и националистически формирования, които са разположени на границата със самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република.

https://i0.wp.com/storage1a.censor.net/images/4/7/d/a/47da5aa085a59f8bf739b97013658b24/original.jpg?w=640&ssl=1

The National Interest припомня и думите на руския президент Владимир Путин, за това, че не Русия, а НАТО е истинския агресор: „Не ние сме изминали хиляди километри по въздух и море към тях; именно те се приближиха до нашите граници и влязоха в нашето териториално море, което е решаващ компонент в цялостната ситуация“. Ето защо Русия създаде своята Кримска групировка, пред която НАТО е напълно безсилен.

Това, което се случва сега в Черно море непосредствено ни засяга, независимо дали си даваме сметка или не. НАТО не крие ненавистта си към Русия, а и мераците си да я срази в една бърза война, включително с използване на тактическо ядрено оръжие. Затова тази агресивна организация, която отдавна вече е в „мозъчна смърт“, не спира да нараства военния си потенциал, провокациите си около руския Крим, провежда и учения като „Sea Breeze 2021”. А всичко това може да ескалира наистина  с  регионална война, в която със сигурност победителят няма да е НАТО, а още по-малко неговият все по-предан член – прекрасната ни Татковина.

Той просто предварително е известен.