Скоро днешните цени ще ни изглеждат невероятно евтини

Скоро днешните цени ще ни изглеждат невероятно евтини

https://i0.wp.com/365news.biz/wp-content/uploads/2020/10/4_0125d4.jpg?w=640&ssl=1

Ако и вие като мен си купувате храната, която консумирате, вероятно ви е направило впечатление, че цените на продуктите  устойчиво растат. Те са наистина рекордни за последните пет години. Това регистрира и статистиката – според Евростат у нас храните дори са с около една пета по-скъпи от тези в Румъния например, въпреки, че там заплатите са по-високи.

Ако доскоро сме купували олио например, по около 2.50 лв, сега го намираме вече за над 4 лв. На пазара в квартала, в който живея, жена продава царевица по 1.40 за единична бройка, което – поне за мен, си е малко множко. Факт е, че зеленчуците и плодовете държат високи цени независимо, че сме в разгара на лятото, когато те вече са в изобилие.

Никола Абе  и  Соня Петерандърл в немското седмично списание Der Spiegel пишат, че и в световен мащаб цените на храните стремително растат. Журналистите цитират Ервин Прифти – икономически анализатор в Международния валутен фонд (МВФ). Заедно със свои колеги той следи състоянието на пазарите и прави прогноза за бъдещето им развитие. Прифти предупреждава, че несигурността в цените на храните са една от най-драматичните съпътстващи щети, които причинява пандемията от коронавирус.

Техните изводи се потвърждават и от експерти на „Оксфам“ (Oxfam) – неправителствена организация, която работи в над 90 държави по света и изучава бедността и произтичащата от нея социална несправедливост. Според тях броят на хората, страдащи от силен глад в световен мащаб, защото не могат да си купят храна, се е увеличил почти шест пъти от края на 2019 г.  до юни 2021 г.

Индексът на цените на храните на Организацията на ООН по прехрана и земеделие (Food and Agriculture Organization – FAO) е нараснал с 31 процента  между март 2020 г. и юни 2021 г. Общо хранителните стоки днес са несравнимо по-скъпи спрямо цените им от преди седем години.  Растящите цени на храните, които продължават при това да се увеличават, може да има драматични последици, включително да доведе и до социални вълнения в  редица  държави.

Експерти отбелязват, че всъщност ръста на цените на хранителните продукти е започнал далеч преди пандемията. Причината за това са поскъпване на горива, увеличени транспортни разходи, климатични промени, неадекватни действия на политици и висши чиновници,  алчност на предприемачи и търговци и пр.

В разгара на лятото е добре да имаме предвид случващото се на пазара на храните. Особено, ако сме решили да почиваме в  хотел, който предлага „всичко включено в цената“ (All Inclusive). Заради високата конкуренция хотелиерите не могат да вдигат цените и започват да икономисват от храната – вместо свежи продукти използват евтини замръзнали полуфабрикати например.  

Естествено, сериозен проблем освен ръста на цените, са смешните доходи на преобладаващата част от хората. И не само у нас, но и в държави, за които си мислим, че са еталон за благоденствие. Проучване на Берлинския център за социални науки (WZB) показва, че по-малко от половината  германци приемат брутните си заплати за справедливи. А според друга немска агенция – Schufa, всеки четвърти жител на Германия, който е взел кредит се опасява, че няма да може да го обслужва. Особено се страхуват  за бъдещето си  младите германци – над 51 на сто от тези на възраст от 18 до 25 г. От домакинствата с ниски доходи (под 2000 евро на месец) 64 на сто са уплашени за утрешния си ден. В Германия вече има стотици хиляди нови безработни, все повече са хората, които са принудени да се разделят с много от нещата, които са притежавали – продават колата си, апартамента си, променят и навиците си за пазаруване.

https://i0.wp.com/kazanreporter.ru/uploads/pictures/58de5cab98f15.jpg?w=640&ssl=1

Преди три десетилетия улиците на големите наши градове бяха препълнени с хора. И хиляди от  тях заклеймяваха социализма като обществена система – за тях истинският рай, който очакваха с нетърпение, бе точно капитализма. Днес, обаче, от опияненението почти няма следа – недоволни  от капитализма в прекрасната ни Татковина са над 71 на сто от българите. Това показват изследвания на авторитетната американска агенция Pew Research Center. Все по-широко разпространено мнение сред родното население е, че единствените, които са спечелили от разрушаването на социализма като социална система, са появилите се олигарси и обслужващите ги корумпирани политици, висши чиновници, интелектуалци, журналисти…

Дълбоко се лъжем, ако си мислим, че цените на хранителните продукти по магазините и на пазарите сега са скъпи. Истината е, че те ще ни изглеждат невероятно евтини само след няколко месеца. Информационната агенция Bloomberg цитира в свой коментар аналитика Cилвeйн Шapлбoa – диpeĸтop нa Аgrі-Fооd Аnаlуrісѕ Lаb в Dаlhоuѕіе Unіvеrѕіtу (Kaнaдa). „Xopaтa щe тpябвa дa cвиĸнaт дa плaщaт пoвeчe зa xpaнитe“, ĸaзва той  пред журналисти.

Резултатите от последните парламентарни избори у нас са потвърждение, че тенденцията на поскъпване на храните не просто ще продължи да я има, но тя ще се разраства и задълбочава. Та за сметка на компетентни и почтени експерти сега в парламента ни попаднаха предостатъчно последователи на ЛГБТИ – идеологията. А и ние не сме Унгария – за разлика от нейните лидери, които мислят с главите си и защитават на първо място интересите на страната си, новопръкналите се наши народни представители стриктно ще следват нарежданията, давани им от Евросъюза. Една общност, която общо взето не и пука, какво се случва по нашите географски ширини.

Ето защо канадският аналитик Cилвeйн Шapлбoa е напълно прав и когато твърди: „Щe cтaвa вce пo-злe!“.