Сигурно е, че е несигурно дали са ефективни и безопасни

Сигурно е, че е несигурно дали са ефективни и безопасни

https://i0.wp.com/kolok06.rnd.socinfo.ru/media/2021/02/05/1246758309/Vakcinaciya.jpg?w=640&ssl=1

На вече ваксинирани и с двете дози западни ваксини, както и у техни близки и  сътрудници от рехабилитационния център Гистадмир в Норвегия е установено, че са  заразени с коронавирус.  Жителите са диагностицирани с  него два месеца след като са били ваксинирани с втората доза. Има сериозни опасения, че инфекцията продължава да се разпространява. И ваксинираните, но впоследствие заразени с Ковид-19 в Норвегия, са много повече.

Норвежки експерти са разтревожени: нима тези ваксини не действат? Общинският главен лекар Лорънс Яри-Ватьой в Уленсакер  е изненадан, че толкова много вече ваксинирани хора са диагностицирани с инфекцията. Лорънс споделя пред норвежки журналисти, че сред заразените има хора с южноафриканския или с бразилския вариант на вируса. А на въпроса дали това означава, че ваксините на работят при тези  щамове на Ковид-19, Лорънс признава, че не знае. Но подозира, че броят на заразените, след като вече са били ваксинирани с двете дози, може да е много по-голям – огнището се разраства бързо.

За ваксината на AstraZeneca вече е известно, че не само не върши работа, но и реално е опасна за здравето на човека. Представители на Европейската агенция за лекарствените средства (ЕМА) съобщиха официално за съществуването на връзка между нея и образуването на тромби в организма на ваксинирания. А това, както е известно, е предпоставка за опасни сърдечно-съдови заболявания и реален летален изход. Дори в страната-нейн производител – Великобритания, бе препоръчано с нея да не се ваксинират хора под 30-годишна възраст. Затова от нея се отказват в много държави – Германия, Франция, Латвия, Дания, Норвегия, Исландия, Италия, Испания…

Въпреки тоталната цензура, наложена в медиите за да не излизат критични публикации за ваксините на Pfizer и Moderna, се срещат мнения на експерти, които се съмняват в безопасността им. За тях те са си истински генетични бомби със закъснител, които могат да се взривят в организма на ваксинирания с тях човек след месеци или години. И двете ваксини съдържат непознати и затова много рискови намеси в нашата имунна система – те са в състояние  генетично да модифицират клетки и човешкия организъм като цяло. Това означава, че носят рискове за стабилността на ДНК на самия човешки геном.

https://i0.wp.com/infosmi.net/wp-content/uploads/2020/12/2-75.jpg?w=640&ssl=1

А в американските щати Джорджия, Северна Каролина и Колорадо бяха закрити центрове за масова ваксинация с препарата на компанията Johnson & Johnson. По данни на властите у ваксинирани с нея хора са възникнали нежелани странични реакции. Има пациенти, които са хоспитализирани за по-нататъшни изследвания.

Има и друга опасност: доколко може да сме сигурни в съдържанието на течността, която ни инжектират? Така в САЩ бе спряно  производството на ваксината на AstraZeneca в завода Emergent Biosolutions в Балтимор. Там се оказа, че 15 милиона дози на  Johnson & Johnson са били дефектни, защото е допуснато смесване на компоненти на ваксините.

И други събития пораждат скептицизъм относно ефективността на западните ваксини против Ковид-19. Така в САЩ вече са ваксинирани с двете дози ваксини над 68 милиона души, което е над една пета от тамошното население. Но означава ли  това, че те работят и пандемията ще бъде овладяна?

Майкъл Остерхолм е директор на Центъра за изследване и политика по инфекциозни болести към Университета в Минесота. Той е виден епидемиолог,  който е съветвал и  президента Джо Байдън по повод на пандемията COVID-19. Сега Остерхолм предупреждава американците, че САЩ навлизат в нейната четвърта вълна, който ще засегне не само тях, но и населението на други страни в света. В интервю за NBC’s Meet the Press той казва, че „що се отнася до  Съединените щати, ние сме в началото на този скок“. Тревожен е факта, че тази вълна е съпроводена с нарастващ брой тежки случаи за хора между 30 и 50 години.

Андреас Клют е известен анализатор, който сега работи за Bloomberg Opinion. Преди това е бил главен редактор на Handelsblatt Global и автор на Economist. Той е убеден, че ваксините, произведени на Запад няма да решат проблема с пандемията. Представата ни, че в един момент тя ще приключи и ще се върнем към нормалното е погрешна, отбелязва Андреас в своя публикация в Bloomberg Opinion. Повечето епидемии изчезват, след като популациите постигнат „стаден имунитет“. Тази защита се постига чрез комбинацията от естествен имунитет при хора, които са се възстановили от инфекция и ваксинация на останалото население. В случая на ТОРС-CoV-2 обаче последните събития показват, че никога няма да постигнем стаден имунитет. Дори САЩ, които са сред водещите държави във ваксинирането на населението, няма да постигнат това. За това говорят резултати от анализ на Кристофър Мъри от Университета във Вашингтон и Питър Пайт от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина.

Основната причина да не бъде овладяна пандемията е продължаващата поява на нови варианти, които се държат почти като нови вируси. Клинично изпитване за ваксина в Южна Африка показва, че хора, които преди това са били заразени с един щам, нямат имунитет срещу мутиралия му потомък и се реинфектират. Скоро сегашните западни ваксини ще се окажат напълно безсилни срещу новите варианти на коронавируса. Той ще продължава да се репликира и докато прави това, то ще се случват неизбежно и грешки в кодирането. А това означава, че ще се появяват нови и нови мутации. Има вече британски, южноафрикански, бразилски, калифорнийски, орегонски и много други, засега неизвестни щамове на Ковид-19. Има, обаче, една много лоша новина от епидемиологична гледна точка, пише Андреас: вариантите стават не само още по-заразни, но и смъртоносни.

https://i0.wp.com/www.deccanherald.com/sites/dh/files/articleimages/2020/07/19/2020-07-14T152707Z_1552980896_RC23TH9W16BR_RTRMADP_3_HEALTH-CORONAVIRUS-ANTIBODIES-VACCINES-1595168168.JPG?w=640&ssl=1

Според Адам Кучарски от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина, предстоят ни безкрайни цикли на огнища и ремисии, социални ограничения, карантини и повторно отваряне. Ограниченията ще ги има още много години и трябва да приемем това.

Проблемът, поне за мен е в продължаващото разединение на света – по вина на САЩ и Запада. Така доказано е, че руската ваксина „Спутник V” е ефективна и при нови мутации на Ковид-19. Но това не е в изгода на големите западни фармацевтични компании, които печелят луди пари покрай Ковид-19. Така Pfizer очаква приходи от над 15 милиарда долара от продажбите на ваксината си само през тази година, Moderna  – над  20 милиарда долара също само за тази година и т.н. За тях не е проблем да хвърлят стотици милиони долари за дискредитиране на своите конкуренти от Русия и Китай най-вече. Както и да си напазаруват онези, от които зависи дали да се появи или не „Спутник V“ например, на националните им пазари.

Стратегията, от която сега се нуждае човечеството, е обединяване на световния научен потенциал в битката срещу опасния коронавирус. Но очевидно не здравето на хората, а банкнотите, които прибират около пандемията, определят решенията на властимащите на Запад, а и у нас.

Впрочем не  е трудно за разбиране – та нали, колкото по-дълго продължава тя, толкова повече пари ще се стичат към джобовете им.