Сигурна и надеждна защита против COVID-19

Сигурна и надеждна защита против COVID-19

https://i0.wp.com/poster.nicefon.ru/2016_05/18/350x220/1252238b824642535393d.jpg?w=640&ssl=1

Главният епидемиолог на САЩ д-р Антъни Фаучи днес е една от най-популярните и харесвани личности в тази страна. Президентът Доналд Тръмп го определя като „фантастичен човек“. Ликът му появи на над 3000 артикула – от тениски до прибори за хранене. А когато журналистът Питър Хамби предложи нисичкият 79-годишен лекар да бъде избран за „Най-секси мъж на 2020 година“, под петицията за отрицателно време се подписаха над 18000 души.

Но така силно обичаният (но също и мразен от немалко американци заради въведената по негово настояване карантина в САЩ) епидемиолог определено е скептично настроен относно възможността да бъде открита скоро ваксина против Covid-19. Нещо повече: той допуска, че тя въобще може да не се появи. За д-р Фаучи вирусът е толкова заразен и с такава скорост се разпространява, че практически няма шансове да бъде унищожен. Дори, ако в една страна с него успеят да се справят, щом започнат полетите между държавите пандемията ще напомни за себе си. „С възстановяване на международните съобщения всеки ден стотици хиляди хора ще идват в САЩ отвсякъде – споделя епидемиологът пред медията Business Insider. – И няма никакви шансове, че ние ще се освободим от вируса“.

Той не е единственият специалист, който се съмнява в шансовете ни да се справим с Covid-19. Нещо повече: вече е установено, че пълноценен имунитет се появява само у около 7 на сто от преболедувалите Covid-19. Останалите или изобщо не го получават или ако се появи то той е неустойчив и скоро изчезва. Това означава, че оздравелите от инфекцията  са податливи на последващи заразявания, което  прави несигурна и перспективата за изграждане на колективен имунитет.

С други думи промените, които навлязаха в последните два месеца в бита ни, най-вероятно ще се превърнат в постоянна практика. Като стриктното и често миене на ръцете със сапун – минимум 30 секунди и социалното дистанциране например. Това помага, както и отказа да се ръкуваме – за д-р Фаучи следва да забравим за тази вредна привичка. Много по-добре е да чукнем юмрук в юмрук – така предаването на бактерии се съкращава с 90 на сто.

https://i0.wp.com/www.diarreia.pt/sites/imodium_pt/files/field/image/tout_2.2.why_treat_diarrhoea.png?w=640&ssl=1

Но надежда все пак има и тя, естествено, ни я дава самата Природа. Най-ново изследване на британски учени, за което съобщава авторитетната медия Eurek Alert показва, че смъртността от новият коронавирус най-вероятно зависи от равнището на  витамин D в организма на човека. Те са осъществили така нареченият мета-анализ – анализирали са всички направени проучвания за последните две десетилетия, посветени на равнището на този витамин у възрастни европейци. А после са го съпоставили с данните за протичане на заболяване от коронавирус у тях. Така са стигнали и до извода: колкото повече е наличието на витамин D в организма на човека, толкова по-леко той понася инфекцията.

Този витамин неслучайно го наричат „слънчев“ – той се изработва у нас и под въздействието на слънчевите лъчи. Парадоксът е в това, че у възрастни жители на топли страни като Испания и Италия са регистрирани най-ниски равнища на концентрация на витамин D. Това е и едно от обясненията за максимално високите показатели на заболеваемост и смъртност от коронавирусът. Докато в северни страни като Норвегия, Финландия и Швеция, въпреки недостигът на слънчева светлина равнището на този витамин се оказало високо. Съответно там са отбелязани и най-нисък брой на жертви от Covid-19. Една от причините за това е начинът на хранене на скандинавците – високото съдържание на витамин D в храната им, както и вземането на добавки с витамин D ги защитава от коронавирусът.

За важната роля на слънчевият витамин за живота ни свидетелства и обстойно проучване на учени от медицинският университет във Виена. Те изследваха 78581 души, една трета от които мъже, за периода от 1991 до 2011 г. Средната възраст на участниците в него е била 51 г. И така стигнаха до извода: ниската концентрация на витамин D повишава риска от смърт до три пъти!

Учените говорят за дефицит на витамин D, когато нивото му е под  50 nmol/L. Съответно неговите най-ниски и най-високи нива са изчислени при  10 nmol /L и 90 nmol/L. Оказва се, че нивата на витамин D от  10 nmol /L увеличават три пъти риска от ранна смърт. Този ефект се проявява силно при хора между 45 и 60 г. Особено опасен е дефицитът на слънчевият витамин за диабетици – при тях риска от ранна смърт е 4,4 пъти по-висок. Ракът и сърдечно-съдовите заболявания също стремително се развиват, ако това съединение недостига в организма на човека. Впрочем други проучвания сочат, че витамин D е незаменим точно при лечението на рака – той снижава смъртността от него с една четвърт.

На планетата ни днес над един милиард души имат сериозен дефицит на витамин D. Хората все по-малко прекарват на слънце и все повече в затворени помещения. Застрашени са и децата – втренчени в екрани те все по-малко са на открито. И съответно не им достига слънчевия витамин.

https://i0.wp.com/www.freundin.de/sites/default/files/styles/og_image/public/images/2016-05/12409399_9cd309315b.jpg?w=640&ssl=1

В групата на застрашените от неговият дефицит са вегетариаци, тези, които имат алергия към мляко, избягват риба, злоупотребяват със слънцезащитни кремове, много пълните хора, деца, които не са били кърмени дълго време и др.

Ако – не дай си Боже!, имаме някакви хронични заболявания – сърдечно-съдови, метаболитни, респираторни, нвеврологични, стомашни, кожни и пр., дефицитът на витамин D само ще ги задълбочава и усложнява. Недостигът на слънчевия витамин провокира още затлъстяване, може да предизвика разсеяна склероза, бъбречни заболявания…

А в сегашната ситуация ние още повече се нуждаем от витамин D. Затова трябва да намираме време за да бъдем повече на светло и открито. И най-вече да внимаваме с това, което слагаме на трапезата си. Оказва се, че заветът на бащата на медицината Хипократ (460-370 г.пр.н.е.) – храната е твойто лекарство, лекарството е твойта храна, ще ни е безкрайно полезен и в битката ни срещу коронавирусът. На трапезата ни редовно трябва да има мляко (то осигурява до 50 на сто от дневната норма витамин D), млечни продукти, яйца (едно яйце ни носи 11 на сто от дневната норма на слънчевия витамин), риба, гъби и т.н. Така няма да стигаме до ситуация, в която организма ни ще изпитва недостиг от витамин D.

И ще бъдем здрави, спокойни и уверени в утрешният ден.