Сексуалните насилия в армията им нарастват

Сексуалните насилия в армията им нарастват

https://i0.wp.com/cont.ws/uploads/pic/2018/4/-%20%20%D0%A1%D0%A8%D0%90-USA%20F-%20%2815%29.jpg?w=640&ssl=1

На 22 април т.г. 20-годишната Ванеса Гилен изчезва от Форд Худ – една от най-големите военни бази в света, където служи. Това се случва след като момичето съобщава, че е подложена на сексуално насилие от страна на двама по-старши по звание нейни колеги. Официални заявления за стореното и тя не е подавала, защото се е страхувала от тяхното отмъщение. След повече от два месеца – на 30 юни близо до река Леон, на около 48 км от Форт Худ, са открити човешки останки. Те са идентифицирани като нейни.

Тази история на американската военнослужеща сега следят много медии – в САЩ и чужбина. Така в британският вестник The Guardian се появи статия на Шилпа Джиндия. Още в заглавието и е изведено  основното послание: убийството на Ванеса отново поставя в центъра на вниманието сексуалното насилие в американските въоръжени сили. Проблемът доби невероятно разпространение и защото се случи на фона на нестихващите протести, които сега заливат Америка.

През 2005 г. Министерството на отбраната на САЩ (Пентагона) създава специална Служба за превенция и реагиране на сексуални посегателства. Шилпа цитира нейни проучвания, според които броят на сексуалните посегателства рязко се е увеличил след 2016 г. Преобладаващата част от оплакванията са дошли от жени на възраст между 17 и 24 г.

Семейството на Ванеса настоява за парламентарно разследване на Форт Худ. Повече от 4000 жени и активни военнослужещи вече подписаха петиция до Пентагона в тяхна подкрепа. „Ние сме Ванеса Гилен, това е и нашата история, защото лесно можеше да бъде някой от нас“, споделя Тристеза Ордекс – сержант от морския корпус. Самата тя също е преживяла сексуален тормоз и пренебрежение от страна на командирите, когато се е опитвала да докладва за това. При това един от мъжете, който я е изнасилвал, продължава да е на ръководна позиция във военновъздушните сили. В петицията се настоява незабавно да бъдат освободени всички, на които е била подчинена Ванеса, включително и командващия базата генерал. Предлага се да се обяви бойкот на призивите за военна служба докато не бъде решен проблема със систематичните изнасилвания в армията.

Натали Хавам – адвокат на семейството на Ванеса споделя за The Guardian, че това е „епидемия в нашата военна система, в нашата култура.“ Тя е убедена, че в американската армия това се култивира. В хода на издирването на Ванеса разследващите са открили останките и на друг  войник от Форт Худ – редник Грегъри Моралес. Той изчезнал през август 2019 г.

Vanessa Guillen

Днес жалби за сексуално насилие в армията на САЩ постъпват от всеки трети военнослужещ. Но те не могат да предявяват иск срещу армията за вреда и им е изключително трудно да постигат справедливост от командирите. Онези, които съобщават за сексуален тормоз рискуват кариерата си, включително и да бъдат изгонени от армията.От анкетирани служители на Службата за превенция и реагиране на сексуални посегателства 64 на сто заявяват, че са подложени на натиск от военни, защото са подавали сигнали за сексуални насилия. „Когато с разследване се занимават тези, които сами в това са замесени, това наподобява полиция, която сама себе си контролира“, казва Тристеза Ордекс пред The Guardian. И с огорчение добавя: едно  невероятно красиво семейство дари прекрасно момиче на тази страна, а те я сдъвкаха и изплюха, сякаш е боклук.

Според Business Insider за много жени-военнослужещи историята за убийството на Ванеса не е изненада. Тормозът, на който са подложени те в американската армия продължава да го има. „Те просто са много мощни. Каквото  и да се опитвате да направите, те ще се опитат да ви затворят“, споделя пред медията жена, която е служила във военноморските сили на САЩ между 2015 и 2018 г. и е претърпяла няколко инцидента на сексуално насилие.

В края на януари т.г.  Business Insider посвети друга своя публикация на сексуалното насилие във военните академии на САЩ. През 2019 г. там те  са се увеличили с 32 на сто: през учебната 2018-2019 г. е имало 149 инцидента срещу 117 в предходната година. За същият период нерегистрираните сексуални нарушения са се увеличили от 507 на 747 случая. В доклад на Пентагона се казва, че   студентите не са склонни да говорят поради страх от „негативни социални, академични и кариерни въздействия“. В него се отбелязва още, че  „възприеманите разходи за интервенция често са по-високи за жените“, които се опитват да се „впишат“ в „стереотипна мъжка култура“.

Полковникът в оставка Дон Кристенсен, бивш главен прокурор на ВВС на САЩ споделя пред Business Insider, че Пентагонът многократно не успява да се справи с кризата за сексуални посегателства и в резултат на това проблемът продължава да нараства.

Преди пет години пред информационната агенция Associated Press  сенаторката Кирстен Джилибранд сподели, че проблемът със сексуалните посегателства на американските военни е по-лош, отколкото хората осъзнават. Реалните случаи на сексуални насилия в американската армия са много повече, отколкото Пентагона съобщава. Не само военнослужещи, но и цивилни жени, които живеят или работят в близост до военни зони са особено уязвими от сексуално насилие, заяви тогава Кирстен. Но те „остават в сянка“ – не се отчитат от Пентагона, за да се определи размера на разпространението на сексуалните посегателства в американската армия.

Трябва да се отбележи, че сексуалното насилие не се отнася само до жените в американската армия, чийто дял е около 15 на сто от общият брой военнослужещи. Обект на нападение са и много мъже – средно около 10000 мъже всяка година се изнасилват в американската армия, много повече от пострадалите жени. Преобладаващо жертвите са млади и нископоставени. Повечето от пострадалите след това се изхвърлят от армията и имат сериозни проблеми през целия си живот.

За това Дейв Филипс разказа в голяма статия през септември 2019 г.  в американският вестник The New York Times. Той написа, че огромното мнозинство от жертвите мълчат, защото са унизени. Мълчат и командирите, които смятат, че няма проблем, не протестират и семействата на пострадалите, защото ги е срам. В своята публикация той е включил интервюта с 6 мъже-жертви на сексуално насилие, докато са били в армията, които са се осмелили да споделят преживяното.

През 2013 г. на среща с генерали тогавашният президент Барак Обама заяви: сексуалното насилие прави нашата армия много по-малко ефективна, а това заплашва националната ни сигурност. Днес историята с Ванеса доказва, че нищо не се променя – сексуалното насилие продължава да се шири в американската армия. А това, наред с непрекъснато увеличаващият се брой и на самоубийствата на военнослужещи, я прави опасна не толкова за други държави, колкото за самата Америка.