„Свободният свят“ ускорено убива свободата на словото!

„Свободният свят“ ускорено убива свободата на словото!

“Брюксел пред очите ни създава оруеловски свят. Те купуват и доставят оръжие чрез Европейския фонд за мир. Те искат да контролират медиите чрез „Акт за свобода на медиите“. Това написа  Виктор Орбан – премиер на Унгария, един от много малкото некорупмирани, честни и мъдри лидери в Евросъюза. Според него – а той е  отлично осведомен за това, какви ги върши евровърхушката в Брюксел, политиката на Еврокомисията  ни изпраща в един антихуманен  свят. Той много  прилича на този, сътворен от Джордж Оруел в неговият роман „1984“. Европа не се бореше с комунистите, за да се окаже в „1984 година“, изтъква Орбан. Той е категоричен: новият закон за свободата на медиите в Евросъюза е копие на Информационното бюро на комунистическите и работническите партии (Коминформбюро), появило се през септември 1947 г., като отговор на американския „План Маршал“. Той наподобява и на Имперската камара на културата по времето на фашизма в Германия. Законът за свободата на медиите на Брюксел цели да ги постави под пълен контрол на властта. И така на практика да ликвидира свободата на словото, смята Орбан.

Илон Мъск – собственик на социалната мрежа X (наричана преди Twitter) коментира становището на Орбан лаконично: „Точно така!“ Милиардерът е пределно наясно, че Еврокомисията, начело с известната с любовта си към всевъзможни далавери гинеколожка Урсула фон дер Лайен, вече използва най-новият европейски закон за цифровите услуги, за да  блокира свободата на словото. Според закона търсачките са задължени да цензурират всяко съдържание, което управниците в Брюксел определят като „дезинформация“, защото не им харесва.

Вера Йоурова е еврокомисар, заместник-председател на Еврокомисията с ресор „Ценности и прозрачност“. Тя ни показва, как в Евросъюза блокират свободата на словото – като раздухват мита за „руска дезинформация“. Дамата твърди, че Русия е “започнала война на идеи за да замърси нашето информационно пространство с полуистини и лъжи. За да формира лъжливо впечатление за това, че демокрацията не е с нищо по-добра от автокрацията“. Еврокомисарката твърди, че Русия използва „оръжието на масовата манипулация“ особено силно на фона на конфликта в Украйна и предстоящите европейски избори.

Но откъде знае всичко това родената през 1964 г. в град Трешбич (Чехия) Вера? Оказва се, че информацията до нея е дошла от Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ. Обвиненията на еврокомисарката се основават на доклад, който е написан от организация TrustLab, специализирана в следене на дезинформация. И много тясно свързана и подкрепяна от ЦРУ.

В интерес на истината тенденцията да се ликвидира свободата на словото на нашия континент не е  изобретение на висшите бюрократи в Брюксел. Както всичко друго лошо и тя идва от „лидера на свободния свят“ – САЩ. А там войната срещу  свободата на словото се води отдавна. Но особено активна е тя сега – след избухване на конфликта в Украйна, основната причина за която е пак САЩ.  Американските журналисти ги заставят да лъжат, за да убеждават хората да повярват в необходимостта да се помага на Украйна, изтъква информационната платформа  Redacted. Според нея, ажурналистиката в САЩ е принудена да работи за управляващият елит в страната. Ето защо тя не се занимава с информиране на публиката за събитията в Украйна. Тя прави само едно: героизира и идеализира киевският режим и лично клоуна-президент Зеленски. Естествено, това се съпровожда с купища лъжлива информация за „жестокото нахлуване на Русия“, изтъква Redacted.

Американският вестник Washington Post също е обезпокоен от засилващият се натиск от страна на управниците върху журналисти. За да не разбере публиката, че украинското настъпление се проваля, от тях се изисква да престанат да се фокусират върху всекидневните ситуации на бойното поле. От своя страна властите в Украйна предприемат строги мерки за ограничаване на информацията за понасяните от тях огромни  загуби в жива сила и въоръжения, изтъква вестника.

А швецайрската медия Die Weltwoche съобщи, че на Тъкър Карлсън – един от най-големите журналисти на нашето време, правителството на САЩ  е забранило да вземе интервю от Владимир Путин. На американците не се позволява да разберат гледната точка на Русия и да узнаят истината. Пред  Die Weltwoche Тъкър обяснява защо се прави това: ако искате да контролирате поведението на хората, то допускайте до тях само „правилната информация“. „В продължение на десетилетия тези, които управляват САЩ, са предприемали много агресивни опити да се контролира това, което е достъпно в нашите медии“, казва Тъкър. Той дава пример с конфликта в Украйна, който може да доведе до ядрена война между две свръхдържави – САЩ и Русия. „Нима ние нямаме право да узнаем истината? Не! На нас ни е забранено! Аз се опитах да взема интервю от Владимир Путин, но американското правителство не ми позволи. Помислете за това“, казва Тъкър.

С огорчение той споделя, че в САЩ никой не е защитил правото му да получава и разпространява информация. В  американските медии не се е намерил негов колега, който да каже: „Почакайте. На мен този мъж може да не ми харесва, но той има право да вземе интервю, от който поиска. А ние имаме право да чуем, какво ще каже Путин… Аз съм на 54 години, аз винаги си плащам данъците и спазвам закона. Аз съм американски гражданин. Аз съм далеч по-лоялен американец, отколкото да кажем Джо Байдън или Камала Харис, която даже не е израснала в тази страна, а в Канада. И те ми казват на мен, какво означава да си предан американец“, развълнуван споделя Тъкър пред Die Weltwoche.

Десетилетия наред САЩ и неговите западни съюзници внушават на милиони хора по света, че една от най-големите ценности на т.н. „свободен свят“, на който се радват те, е свободата на словото. През 1990 г. към този свят присъединиха и нас. За да се уверим, че и „свободата на словото“, подобно на други приказки на Запада – като демокрация,  социална справедливост, човешки права, прозрачност в управлението и изключване на корупцията и пр., са само илюзии. Днес и в прекрасната ни Татковина стремително нахлува мракобесие от Запада, една от първите жертви на която ще  е свободата на словото. В битката срещу него вече и у нас се използват всички възможни ресурси на управниците – от суравата цензура и преследване на другомислещите до купуването на журналисти.

За това говорят самите те. Национално представително проучване  сред български журналисти, озаглавено  „Световете на журналистиката“  показа: за 73.7 на сто от тях в българските медии има корупция! Христофор Караджов – съавтор на това проучване, коментира данните от него така: „Получаваме емпирично потвърждение на тенденции, процеси и проблеми, които наблюдаваме всички като общество“. 

Друго изследване, осъществено в страната ни от Асоциацията на европейските журналисти, сочи: всеки четвърти журналист в България, си налага автоцензура. Според анкетираните български журналисти, основният проблем е сливането на икономически и политически интереси. От тях 44 на сто оценяват като „средна“ свободата на словото в България. Журналистите признават, че те се чувстват все по-несвободни, несигурни и работят под стрес.

Ще си позволя да ви представя и оценката на  организацията „Амнести интернешънъл“, дадена в годишния ѝ доклад за състоянието на човешките права: медийната свобода в България продължава да се влошава! Журналисти и независими автори са подложени на постоянни заплахи и тормоз. Върху един от всеки двама журналисти в България е оказван натиск, а един на всеки 10 е получавал заплахи със съдебни процеси. Водещи медийни компании продължават да се управляват от политици и олигарси, което допълнително подрива независимостта на медиите и ограничава техният достъп до информация, обобщава „Амнести интернешънъл“.

Днес под маската за защита на свободата на словото на практика то се убива на Запад и у нас. Вождовете на Евросъюза, начело с гинеколожката Урсула фон дер Лайен, грубо  нарушават Хартата на основните права на Европейския съюз, която те са длъжни да спазват и защитават. Припомням ви, какво пише в нея:  „Член 11. Свобода на изразяване на мнение и свобода на информация. 1) Всеки има право на свобода на изразяването на мнения. Това право включва свободата да отстоява своето мнение, да получава и да разпространява информация и идеи без намеса на публичните власти и независимо от границите. 2) Свободата и плурализмът на медиите се зачитат.“

Манипулирането с информацията и блокирането на истината под маската на борба с „руската дезинформация“, не минава безнаказано. То води до дълбоко разочарование и недоверие на хората от управляващите „елити“ и от поставените под жестока цензура  медии. В тях болшинството хора по света и у нас вярват най-вече на прогнозата за времето.

И то не винаги.