Светът след 100 години

Светът след 100 години

Нас, хората, винаги ни е вълнувало бъдещето. Отговор на въпроса как ще изглежда света след 100 години са търсели и нашите предшественици. Те са си го представяли или твърде апокалиптично, или твърде оптимистично. Подхождали са към утрешния ден със страх и съмнения или с възторг и надежди. Много от предсказанията им са се оказвали несъстоятелни, но други – удивително близки до това, което след време се е случвало.
Да узнаем как нашите предшественици преди век са си представяли нашето време можем по различни начини. Да се заровим в дебели, прашни книги отпреди сто години например. Или в тогавашни вестници, запазени в сериозни библиотеки.

А Браслав Матич реши да узнае за прогнозите на своите прапрадядовци и баби по  пощенски картички от тяхното време. На много от тях има рисунки, които показват как тогавашните хора са виждали света след 100 години.
Вероятно за повечето от нас тези изображения ще са странни, нелепи, смешни. Но ние съдим за тях от едно много различно време. А има вече има и поколения, които не могат и да предположат, че някога хората са живели без смартфони и таблети.
А как наши съвременици си представят, какъв ще е света след един век?

Компанията BBC проведе анкета на тема как ще се промени света, живота и планетата след 100 години. Ето някои от прогнозите, които наши съвременици правят за това, какъв ще е света след един век.
– В океаните ще работят хиляди ферми, които ще произвеждат продоволствие в невероятни количества. Това няма да е само риба, но и водорасли, които ще се използват за храна и гориво.


– Предаването на мисли на разстояние ще е реалност. Телепатията ще е разпространен начин за повишаване работоспособността на човешкия мозък. Възприемането на мисли и предаването им на разстояние ще е така естествено, както и запазването на мислите в компютърните мрежи.
– Ще се създадат хора с изключително равнище на интелект, които ще са безсмъртни. Пряката връзка на мозъка с компютър ще даде на хората безсмъртие в практическия смисъл на тази дума. В близко бъдеще генната модификация ще доведе до увеличаване продължителността на живота, докато електронното безсмъртие не стане достъпно за всички по еднакви цени.


– Хората напълно ще контролират времето. Но човек ще прибягва до въздействие на климата само в критични ситуации – като торнадо или суша например.
– Битката за контрол над природните ресурси на Арктика ще е най-големия проблем за човечеството. Ако той бъде успешно решен, тогава ще дойде ред и на Антарктида.
– Ще бъде установена пряка връзка между мозъка на човека и компютъра и то към 2050 година. А след четвърт век повечето от жителите на развитите страни ще ползват различни компютърни усилватели на мозъчните си функции.


– Нанороботи ще се движат по нашата кръвоносна система. Те ще ремонтират клетките ни и ще записват мислите ни.
– Еднополовите бракове ще бъдат узаконени в повечето страни на света. В западните страни това ще е неизбежно. На Изток този процес ще е по-бавен заради религиозни ограничения.
– Космически лифт ще направи космоса достъпен за всеки. Първите космически асансьори ще се появат след около пет десетилетия и ще са много по-евтини от сега познатите начини за отиване в космическото пространство.

Това ще ускори усвояването на космоса и развитието на космическия туризъм, макар че стойността му едва ли ще е достъпна за обикновените хора.
– Изкуственото оплождане ще замени напълно естественото. Генетическият анализ и селекция на оплодените ембриони и сега се прилага в специализирани клиники. А сканирането на ембрионите позволява да се определят около половината от известните генетични заболявания. В близкото десетилетие учените ще смогат да филтрират почти 100 на сто пълноценни ембриони.


– Бракът ще се замени със сключване на ежегодни договори. Те ще бъдат разчетени за определен период от време, а не за цял живот. В условията на удължаване на продължителността на живота това ще е неизбежно.

Ще се сбъднат ли тези прогнози или не и дали нашите наследници с присмех ще се запознават с тях, ще покаже времето. Та все пак остават само някакви си сто години…