Самолетът, който никой противник не иска да  среща!

Самолетът, който никой противник не иска да  среща!

До началото на Третата световна война остават 10-15 години! Вероятността от сблъсък на САЩ с Русия рязко нараства, ако Русия победи в Украйна.

Това го казва не някой неадекватен образ, който се стреми да ни впечатли, а един от най-осведомените хора в света –генерал №1 в САЩ Марк Мили. Той е убеден, че ако Русия победи военният бюджет на САЩ, който и сега е най-големият на планетата  (за финансовата  2023 г. той е над 813 милиарда долара, докато през 2022 г. е бил 782 милиарда долара) ще трябва да се удвои. Това  според него ще позволи на американските военни добре да се подготвят в следващите години, за  да воюват с руснаците и да ги разгромят.

За разлика от повечето от колегите си в Пентагона (а да не говорим за администрацията на президента Байдън!), генерал Мили не е глупав и неосведомен човек. На него му е пределно ясно, че киевският режим е невъзможно да победи Русия. И той със сигурност е информирал своите началници за предстоящата капитулация на Киев. Допускам, че тази истина, която вероятно е споделил и с президента Байдън, е сред основните причини за неговото пенсиониране. Обкръжението на президента, както и самият той изобщо не желаят да чуват подобни приказки. Та те са вложили колосално количество пари в режима на Зеленски, за да разгроми Русия! Fox News ни припомня, че по официални данни Израел – най-близкият съюзник на Америка на Близкия Изток, е получил в различни видове помощи за последните 50 години общо 150 милиарда долара от САЩ. Но на клоуна-президент Зеленски само за около година и половина администрацията на Джо Байдън е дала над 100 милиарда долара!

Като оставим настрана всички други последици от неизбежната победа на Русия в обявената и прокси война от Запада (Русия ще си възвърне имперския статус, САЩ ще престанат да са „световен лидер“, ще се  появи новият многополярен свят, ще приключи т.н. глобализация и т.н.),  американските вождове – скрити и явни, ще са разгневени и заради милиардите, дадени на Украйна. Една война с Русия, в която те  успеят да я поразят, ще им позволи да си върнат многократно тази инвестиция. За това ще им е достатъчно да завладеят руските природни богатства. Ето защо прогнозата на генерал Мили за война в близко бъдеще между САЩ и Русия не изглежда толкова абсурдна, колкото може би  на пръв поглед.

Естествено, подобни планове не са неизвестни за ръководството на Русия. Прокси войната, която САЩ и съюзниците му и обявиха в Украйна, принуди  Русия кардинално да реформира своята армия. Тя мобилизира своевременно и своята военна индустрия – за разлика от тази на Запада, който не е в състояние да произвежда дори боеприпаси в достатъчни количества. Натрупаният боен опит на руските военнослужещи заедно със създаваните от руските военни корпорации въоръжения, позволяват националната сигурност на страната надеждно да е защитена. Нещо повече: руските въоръжени сили по боеспособност днес нямат вече равни на планетата!

Досегашното поведение на армията на САЩ в многобройните военни  конфликти, които нейните „елити“ непрекъснато подпалват някъде по света сочат, че акцент в тяхната военна стратегия е завоюване на пълно превъзходство в небето над противника. За тази цел те разполагат с мощна бойна авиация, включително и със самолети, разположени на плаващи бази (самолетоносачи). Но ще успеят ли американците в един хипотетичен конфликт с Русия да установят любимата си „зона, забранена за полети“? И безпроблемно да нанасят щети на руските въоръжени сили и върху територията  на Русия в дълбочина?

Категорично не! Руската противовъздушна отбрана (ПВО) няма равна на себе си в света. Освен това страната е известна и с превъзходните си бойни самолети, които произвежда. А сега вече и с един наистина уникален, многофункционален самолет – Су-57. Интересът към него – особено в САЩ, е наистина невероятен! Една от най-популярните американски медии, специализирана по военни теми – Military Watch, посвети само през последните месеци множество статии и коментари, посветени конкретно на Су-57, с кодово название на НАТО – „Felon“

Американците постепенно изваждат от употреба своя изтребител F-22 Raptor – неговото използване е изключително скъпо. Вместо него те разширяват производството на изтребителя F-35. Той обаче е подложен на унищожителна критика от експерти. Този най-добър американски изтребител продължава да страда от около 800 сериозни дефекта, отбелязват американски експерти.

F-35 е  далеч от бойните възможности на Су-57, особено в битки с висока интензивност. Су-57 е свръхманеврен изтребител – за разлика от  F-35. Руският самолет притежава невероятни възможности да изпълнява мигновени маневри на заден ход например. И прави това за 3 секунди, докато на F-35 за същата цел са му нужни минимум 20 секунди. Това означава, че „американеца“ за разлика от „руснака“, е много по-уязвим на приближаваща вражеска ракета.

Изключителната маневреност на Су-57 не я притежава никой друг самолет в света. Нея руските конструктори са постигнали чрез използване на разнообразни дюзи, допълнително подсилени от интелигентна система. Су-57 разполага и с два двигателя за разлика от американският едномоторен изтребител от пето поколение.

Су-57 е мощно въоръжен  с различни боеприпаси за поразяване на цели във въздуха, на земята и над водата. Специално за него е разработена и уникалната ракета от ново поколение с малък обсег РВВ МД-2. Това е първата в света серийна управляема ракета за близко действие, снабдена със специална навигационна система. Тя сама насочва ракетата към целта – боеприпасът определя координатите си в пространството напълно автономно, без външни сигнали. На практика РВВ МД-2 е невъзможно да бъде унищожена от противника. Су-57 е способен да я изстрелва и „през рамо“ – да поразява мълниеносно с нея цели, които се намират зад самолета. Ракетата се изстрелва напред, после се обръща във въздуха и ликвидира целта, появила се зад Су-57. Тя вече е в промишлено производство, като изпреварва американските разработки в тази област минимум с 15 години.

Самолетът разполага с най-съвременни радарни системи, комуникациони и навигационни средства.   Те му позволяват да наблюдава околната среда в пълен 360-градусов диапазон.  Су-57 има и изключително високо ниво на защита срещу различни системи за ПВО. Освен бойни задачи за ликвидиране на противникови цели,  самолета се използва и за осъществяване на наблюдение от стратегическа  дистанция – далеч от обсега на противника.

Су-57 е универсален апарат – изтребител, но и бомбардировач. Той разполага с потенциал да управлява и безпилотен апарат – руският дрон „Охотник“ (Ловец). Той  подпомага изтребителя в проникване във въздушното пространство на противника и при мисии за въздушно превъзходство. Дронът има идентични оръжейни системи със Су-57 и може да изстрелва боеприпаси като тези на самолета. Притежава  радар Kh-59MK2 за избягване на ракети „въздух-въздух“. Дронът също е разработен от компанията „Сухой“ по схемата „летящо крило“. Доставките му в армията ще започнат от началото на 2024 г. Както пише Military Watch, „Охотник“ ще е „един от най-невидимите бойни самолети от този размер в света.“

В Су-57 са внедрени най-нови технологии, които му придават уникални характеристики. Специално за него е разрнаботено фибростъкло, което абсорбира до 95 на сто от радарните вълни и дава на Су-57 огромни предимства. Също за него е създадена система, която използва изкуствен интелект за кодиране на данни и тяхното прехвърляне между  платформи. Това позволява пълна защита от чужда намеса в комуникацията, която осъществява Су-57 с дрона „Охотник“ например.

За разлика от американските F-35, руският Су-57  е единственият клас изтребител от пето поколение, който е подложен на обширни реални бойни изпитания. Става дума за ударни мисии, извеждане от строя на ПВО, във въздушни битки, които са реализирани в Украйна. Според Military Watch участието на Су-57 в бойни операции на Украйна е показало изключително висока степен на бойната му готовност.

В края на септември т.г. стана известно, че авиационният завод в Комсомолск на Амур е произвел и доставил на руските военно-космически сили поредна нова партида от Су-57. До краят на т.г. общият им брой на въоръжение ще достигне 22, а до  2027 г. на разположение на руската армия ще са 76 броя от този уникален самолет.

От древни времена е дошла сентенцията искаш ли мир, готви се за война. Очевидно руските лидери не са я забравили. И за да осигурят спокойно развитие и просперитет на държавата си, те продължават да укрепват и нейната армия, да я снабдяват с най-модерни и уникални оръжия.

Сред които е и невероятният  Су-57!