Сами подлагаме организма си на опасни за него изпитания

Сами подлагаме организма си на опасни за него изпитания

https://i0.wp.com/ladycharm.net/wp-content/uploads/2019/11/sac-boyamak-shutter_16_9_1557247427-450x253.jpg?resize=450%2C253&ssl=1

Привлекателните хора имат повече шансове в живота. Различни проучвания сочат, че пазарът на труда например, е най-благосклонен към тях. А вероятно всеки е срещал личности с меко казано невисоки заложби, които постигат целите си най-вече благодарение на красотата си. Дори хора, които са извършили престъпления в съда могат да бъдат оневинени или да получат минимални наказания, само защото са хубави.

Може това да ни изглежда несправедливо, но то е истина. Ето защо преди да излезем от дома си ние заставаме пред огледалото, независимо на каква възраст сме. И повечето от нас редовно ползват продукти на козметичната и парфюмерийна индустрия. Те, както и фармацевтичната, не могат да се оплачат от липса на клиенти. Същото се отнася и до бизнеса на коафьори и фризьорски салони – за да стигнеш до най-добрите от тях ще ти трябва често търпение, а и немалко пари.

Вярно, съвременната индустрия за разкрасяване може да направи чудеса с външният ни вид. Но има проблем: тя определено уврежда здравето ни! И причината за това е химията, с която нейните продукти са свръхобогатени.  Естествено, рекламата ни ги представя като натурални, био, високо качествени, безопасни и пр. Но на нея това и е работата – да ни лъже. Докато истината е, че във всевъзможни кремове, маски, гелове, лосиони, серуми, пудри, червила и пр., се съдържат опасни за организма ни компоненти.

Най-ново проучване сочи, че жени,  които редовно използват боя за коса или химически препарати за изправянето или накъдрянето и, са сериозно застрашени да се разболеят от рак на гърдата. Колкото по-често правят това, толкова по-голям е рискът да получат това смъртоносно опасно онкологично заболяване.

За да направят този извод изследователи от Националният институт за научни изследвания на здравето и на околната среда (NIEHS) към Министерството на здравеопазването на САЩ, са наблюдавали около 50000 жени в продължение на осем години. Така са установили, че жените, които редовно си боядисват косата, са много по-склонни да развият онкологично заболяване в сравнение с тези, които не го правят. Твърде опасно се оказва и подлагането на химическо изправяне на косата на всеки пет или осем седмици – то увеличава риска да заболеят от рак с около 30 на сто. Освен това по време на процедурите на нанасяне на багрилата се вдишват токсични пари. За да намалят риска от това смъртоносно заболяване жените трябва да избягват тези химикали.

https://i0.wp.com/www.salonbusiness.co.uk/wp-content/uploads/2018/05/colors-1097123_1920.jpg?w=640

Резултатите от това проучване са публикувани в авторитетното научно списание International Journal of Cancer.

Днес в продукти за боядисване на коса се използват над 5000 химикала. За някои от тях  отдавна се знае, че са канцерогенни. Особено опасни са боите с тъмен цвят, защото при тях е по-висока концентрацията на химикали. При това опасността е не само за рак на гърдата, но се забелязва и повишен риск от рак на пикочния мехур и кръвта.

Много козметични салони предлагат химическо изправяне на косата или къдрене – процедура, която трая няколко седмици. При нея върху косата на жената се нанася смес от химикали, които  съдържат и канцерогенният формалдехид.

Д-р Александра Уайт – шеф на екипът, осъществил проучването, е убедена: съществува риск от развитие на рак на гърдата, свързан с използването на боя за коса. Той е по-висок при тези, които по-често я ползват.

Британската медия The Daily Mail цитира Пол Фароа, който е професор по епидемиология на рака в Университетът в Кеймбридж. Според него изводите на американските му колеги са „твърде вероятни“, но са нужни допълнителни проучвания. За д-р Дейл Сандлър – шеф на отдела за епидемиология на NIEHS, избягването на тези химикали е нещо, което само ще помогне на жените да намалят риска от рак на гърдата.

Онкологичните заболявания се превръщат в проблем №1 на света. Предполага се, че един милиард души ще си отидат преждевременно заради рак през този век за разлика от миналия, когато от него починаха 100 милиона души. Един от основните фактори за това е нездравословното хранене на хората. Учени от университетът Тъфтс (САЩ), са анализирали причините за над  80000 нови случаи на ракови заболявания за една година в САЩ. Така са установили, че един от основните фактори те да се появят, е неправилното  хранене на хората. Ако човек набляга на бързо приготвени храни, колбаси, червено месо и пие подсладени, газирани и енергийни напитки, то той рязко увеличава вероятността да получи колоректален (на дебелото черво) рак, както и рак на устата, ларинкса, гърлото, матката, млечната жлеза в постменопаузата. Всяко 10-процентно увеличение на промишлено преработени продукти в менюто на човека, увеличава с 14 на сто вероятността от преждевременна смърт от рак.

Нашата страна е сред най-застрашените. Една от основните причини за това е ужасяващият брой на българите – мъже и жени, млади и стари, които пушат. За това допринасят още нездравословното хранене, злоупотребата с алкохол, затлъстяването, хроничният стрес, депресиите, недоспиването, обездвижването…

И разбира се и химията, която е навсякъде – от бита до козметичният салон. В съставът на перилните препарати например, има компоненти, които могат да доведат до рак. А сега се оказва, че дори боядисване на косата може да даде старт за развитие на онкологично заболяване.

https://i0.wp.com/with.tips/wp-content/uploads/2018/11/professional-hair-treatments-with-tips.jpeg?w=640&ssl=1

Има ли все пак алтернативи на химията за поддържане на косата? Има, естествено. За добрият ни външен вид може да помогне много и това, което си хапваме. Ако имаме проблеми с посивяването на косата  например, то това е сигнал най-вече за недостиг на витамини и минерални вещества на организма ни. Един прекрасен продукт за решение на този проблем, са орехите. Те съдържат много биотин, витамин Е, овлажняващи омега-мазнини. Носители са и на мед, от който в организма ни се изработва меланин – пигмента, който придава кафяв, тъмен или черен цвят на косата. Обикновено на средна възраст те посивяват заради това, че той не достига на организма ни.

В съвременният свят рискове ни дебнат отвсякъде. Ето защо е добре поне ние да не подлагаме организма си на допълнителни изпитания.

А за това той ще ни се отблагодари – като ни дарява енергия и възможността да се радваме пълноценно на живота си.