Как бързо и лесно да съсипем мозъка си

Как бързо и лесно да съсипем мозъка си

https://i0.wp.com/poznavaemoe.ru/upload/iblock/86d/pyanaya-grust.jpg?w=640&ssl=1

По повод и без повод – за много хора той е станал насъщна необходимост. Спасява ги от лудницата на всекидневието, дарява им удоволствие, улеснява общуването им с други… Той – алкохолът, за тях е станал неразривна част от завършека на деня.

Пандемията от коронавирус забележимо увеличи делът на пристрастените към алкохола – от „невинната“ биричка до многоградусовият концентрат. Трудно ще се намери държава, в която Ковид-19 да не е довел до ръст на продажбите на алкохол. Заради пандемията в САЩ например, рязко са се увеличили пациентите с алкохолна болест на черния дроб. В тази страна от нея страдат над 15 милиона души, като за последното десетилетие пациентите с това заболяване са се удвоили. Но през март т.г. броят на хората с алкохолна болест на черния дроб  се е увеличил с над 50 на сто в сравнение с март 2020 г. Особено тревожно е, че все по-често се срещат пациенти с това заболяване, които са на възраст под 40 години. Според различни експерти причината за взрива от  алкохолни болести на черния дроб са социалната изолация, безработицата, стреса и пр. Проблемът е изключително сериозен, за да бъде подценяван – у хората с хронично заболяване на черния дроб при заразяване с Ковид-19 риска от летален изход е три пъти по-висок, отколкото при здрави хора.

А световните медии съобщават за най-ново проучване, което прави на пух и прах множество митове за света на алкохола. Като ползата от него и съществуването на „безопасно“ равнище от употребата му например. Оказва се, че консумацията на каквото и да е количество алкохол непосредствено уврежда мозъка на човека. При това  независимо от количеството – дали по-малко или повече е изпито. До този извод стигат учени от университета в Оксфорд, след като са изследвали консумацията на алкохол от 25378 души и са сканирали мозъка им във Великобритания. Те са отчитали тяхната възраст, образование, начина им на живот – дали пушат или не и др.

Американската медия CNN цитира водещият автор на това проучване – Аня Топивала, старши клиничен изследовател в Оксфорд. Според нея, „колкото повече хората пият, толкова по-малък е обемът на сивото им вещество“.

Много хора пият „умерено“, като си мислят, че това е не само безвредно, но дори е полезно за здравето им. Някои съзнателно избягват концентрати и наблягат на „невинни“ напитки, като бирата например. Но в действителност, подчертават изследователите, видът алкохол е без никакво значение. Така, както и не съществува „безопасно“ равнище на пиене – консумирането на всякакъв вид алкохол (бира, вино, спиртни напитки), е несравнимо по-лошо за мозъка на човека, отколкото, ако той не пие. Вредно е всякакво количество алкохол – поет по-малко или повече, той поразява на практика целия мозък, а не само отделни негови области. Особено пагубна за мозъка на човека е консумацията на алкохол, ако той вече има високо кръвно налягане, затлъстяване, обездвижен е.

Основният извод от това проучване, проведено от изследователи на университета в Оксфорд е, че алкохола играе по-голяма роля за увреждане на мозъка, отколкото се е смятало досега. И тя е много по-силна от други рискови фактори, като пушенето например.

Истината е, че за вредата от алкохола отдавна се знае. Той засяга всички части на човешкия организъм и носи много сериозни опасности за здравето. Преди три години в едно от най-авторитетните научни медицински списания – The Lancet,  бяха публикувани резултати от глобално проучване сред мъже и жени на възраст между 15 и 49 години. Неговият основен извод е: точно алкохолът е водещият рисков фактор за заболяване и преждевременна смърт!

https://i0.wp.com/sochi.czm.su/sites/default/files/alco.jpg?w=640&ssl=1

Канадски учени също стигат до извода, че всяка употреба на алкохол, независимо от неговия вид и количество, увеличава риска от хоспитализация или смърт.

Друго проучване, осъществено в 195 държави в продължение на 26 години стига до извода, че не съществува безопасно равнище на консумация на алкохол. Учените, които са го провели твърдят, че умерената употреба на алкохол може да защити човека от сърдечни заболявания. Но в същото време вероятността от развитие на рак и други болести многократно надвишава неговите профилактични свойства.

В Доклад на Европейската комисия за състоянието на здравеопазването в ЕС, който се появи преди началото на пандемията от коронавирус се отбелязва, че у  нас се злоупотребява сериозно с алкохол. Всичко това допринася за висока смъртност от инсулт, исхемична болест на сърцето, рак и др. Страната ни е на четвърто място  по смъртност от предотвратими състояния и заболявания. Но в доклада се признава, че в едно устойчиво сме на първо място в Европа  – по най-ниска продължителност на живота.

Пандемията създаде на много хора проблеми и с психичното им здраве – те се чувстват по-зле, несигурни са в бъдещето си. И това ги кара да посягат все по-често към алкохола. Но вместо да  помогат, те вредят на здравето си.

Вероятно ще се намерят хора, на които тези редове определено няма да им харесат. Удоволствието, което носи алкохола често е препятствие пред осъзнаването на вредите от него. Задейства се едно явление, което психолози наричат „когнитивно изкривяване“: ако ние сме склонни да вярваме, че алкохола не е толкова вреден, колкото ни казват, то отхвърляме всяка информация, която не съответства на тази наша нагласа. Оттук и представата за чашката питие, която подобрява настроението, укрепва сърцето и въобще не вреди на здравето.

Дали ще пие човек или не си е негово лично решение. Но ползата от алкохола е несравнимо по-малка от вредите за здравето, които той носи.

Една от любимите ми китайски поговорки е тази: „Мъдрият човек предотвратява болестите, а не се лекува от тях“. Добре е да се сещаме за нея и когато посягаме към напитката, която ни предлагат…