Самайра – хлапето, за което мечтае Гугъл

Самайра – хлапето, за което мечтае Гугъл

Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е 394355.jpg

Нямам непосредствени представи за това, с какво у нас си запълват времето 8-12 годишните хлапета, за разлика от техните батковци и каки на по 18-24 г. Но от истории, които познати ми разказват, а и от материали, на които попадам в медии си правя извода, че много от тях просто се чудят, с какво да си запълват времето. Невръстни хлапета не излизат от клубове и зали с плейстейшъни или всяка свободна минута са в YouTube, забравили за всичко друго на света. Неконтролирани от никого, те просто си прахосват времето. За да израснат като хора без знания, навици и умения, напълно неадекватни на дигиталната епоха, абсолютно неподготвени към изискванията на трудовия пазар утре. И затова никому ненужни.
Но има и други деца, чието поведение е коренно различно. Те могат да са спокойни за бъдещата си професионална и социална реализация – за тях няма и съмнение, че тя ще е блестяща.
Пример за това е десетгодишната Самайра Мехта, която днес е много популярна в света на високите технологии. Когато била на 6 годинки баща и – Ракеш Мехта, тогава инженер в Intel, я научава да програмира. Две години по-късно момичето измисля своята настолна игра CoderBunnyz, за да помогне на малкия си брат Аадит и той да се научи да кодира. С тази своя чудесна идея тя печели второто място в конкурса Think Tank Learning’s Pitchfest и получава награда от 2500 долара. Това и позволява да си създаде напълно самостоятелно своята компания CoderBunnyz, на която става главен изпълнителен директор.
Към историята на Самайра проявява интерес телевизионния канал „Картун Нетуърк“. Негови журналисти заснемат клип за нея, който я прави знаменита в САЩ. Много медии започват да я търсят за интервюта, а това и помага да разшири бизнеса си. Играта и CoderBunnyz се появява на Amazon и за година от нея са продадени около 1000 броя. Самайра печели и първата си сериозна сума от 35000 долара.

Заедно с баща си те разработват успешен бизнес план, който увеличава продажбите на играта CoderBunnyz. Самайра стартира инициативата “Да, милиард деца могат да програмират!” През септември миналата година играта се появява в над 100 училища на САЩ. Тя се продава отлично, което подсказва на Самайра да направи нейно продължение – CoderMindz, първата настолна игра с елементи на изкуствен интелект.
Начинанието, започнато от Самайра, се оказва невероятно ефективно. Момичето реално помага на децата да се запознават с базови принципи на изкуствения интелект, с основи на моделирането, с адаптивното обучение. Благодарение на усвоените в процеса на играта навици и умения, децата са в състояние да конструират сами и роботи.
Сега Самайра, която става все по-популярна, прави мастер-класове, за да демонстрира възможностите на своята игра. Само в Силициевата долина (Silicon Valley – район в Северна Калифорния, в който се намират седалищата на много високотехнологични корпорации, водещ център за иновации и развитие), момичето е направило над 60 семинара, на които са присъствали повече от 2000 деца. Част от тях преминават в т.н. щаб-квартира на Гугъл в Маунтин Вю.

Одним из самых больших помощников девочки является ее отец Ракеш Мехта, работавший некогда в Intel и Oracle.

По покана на Гугъл момичето бе главен говорител на технологичната конференция Diversity in Tech в Сан-Франциско. Предложения към нея днес идват от най-големите технологични корпорации в света. С участието си в тях Самайра установява и много полезни контакти. Тя се запознава със Стейси Съливан – директора по корпоративна култура на Гугъл, с Марк Зукърбърг и др.
Впрочем Гугъл вече предложи на Самайра да работи за тях. Но тя отхвърли тази идея, като заяви, че не я интересува перспективата на наемен работник – тя иска да стане предприемач.
Сега Самайра работи по нов проект – на сайта си тя публикува свои интервюта с интересни хора от света на технологиите, образованието, игрите и други сфери. Парите, които печели от продажби на CoderBunnyz, влага в производството на нови игри. Занимава се и с благотворителен проект, призван да помогне на бездомни и необразовани хора.
Това, което прави Самайра, е напълно в духа на новото време, което внася дълбоки промени на пазара на труда. В САЩ експерти на Министерството на труда установиха, че 65 на сто от днешните ученици през 2025 година ще заемат работни места, които още не са измислени. Тях ще ги създава победилата четвърта индустриална революция. Точно тя ще подпише и смъртната присъда на повечето от сега съществуващите професии. За които впрочем родното школо продължава упорито да подготвя децата ни.
С играта си Самайра постига шеметен успех, защото е открила един от най-големите проблеми на нашето време: необходимостта децата да овладяват от най-ранна възраст тайните на програмирането. В публикуван доклад на Британското кралско дружество (RS – аналог на национална академия на науките) се посочва например, че половината британски ученици не изучават програмиране. И се прави извода: така те не се подготвят за бъдещето, утре няма да са конкурентоспособни и затова ще са гладни.
В Китай се налага разбирането, че умението да програмира, помага на детето да разбира машините. За китайците, ако едно дете започне да се занимава с алгоритми и програмиране в горните класове на училището, а не когато е на 3 години, то вече е загубило шансовете си – няма да е конкурентно на тези, които идват след него. Не е случайно, че от 2020 година програмирането става задължителен предмет и в началното училище на Япония. След две години то ще е водещ предмет в прогимназиите, след три – и в гимназиите на страната на изгряващото слънце.

Другой инициативой семьи Мехта является программа «Да, 1 миллиард детей может кодировать», в ходе которой планируются пожертвования в школы для того, чтобы другие дети тоже могли научиться кодированию.

Историята на Самайра ни показва, колко е важно да не се пропиляват най-ранните години на детето. Нейните родители с много обич формират в нея качества, които са от приоритетно значение за бъдещата и успешна реализация. Те не и натрапват своето мнение, не се опитват да манипулират интересите и, а се стремят да откриват и подкрепят увлеченията и. От най-ранна възраст и внушават, че успява този, който е инициативен, активен в търсенето и намирането на алтернативи на познати практики и подходи. Те я научават да излага мислите си, да води диалог, да бъде комуникативна. Вдъхновяват я да ражда идеи, да намира различни решения на проблеми, пред които се изправя. Да бъде уверена в своите възможности. Затова напълно самостоятелно момичето измисля своята невероятно удачна и полезна игра, води ефективните си мастер-класове, които радват хиляди други деца. Самайра расте в среда, изпълнена с топлина, внимание и подкрепа, и затова постига невероятни успехи в развитието си.
Истината е, че никой не може да замени нас, родителите, при формирането на характера и темперамента на децата ни. Отговорността в този процес в най-голяма степен си е наша. От това какви ресурси ще отделяме и посвещаваме на тях днес, ще зависи в най-голяма степен дали те ще бъдат успешни и щастливи в непредсказуемия утрешен ден.