За „Спутник V“ държави вече се редят на опашка

За „Спутник V“ държави вече се редят на опашка

Вакцинация «Спутником» в Венгрии

В обширна публикация една от най-големите информационни агенции в света – американската Bloomberg изтъква, че руската ваксина е станала истински фаворит в борбата с пандемията. Според нея със „Спутник V“ Русия е постигнала възможно най-значителеният си научен успех за цялата постсъветска епоха. Сега все повече държави се редят на опашка за да закупят  „Спутник V“, пише Bloomberg. За това са допринесли и резултатите от нейните изследвания, публикувани в най-влиятелното медицинско списание  The Lancet. Те категорично са доказали, че руския препарат защитава надеждно човека от коронавируса. Bloomberg дава думата и на Оксана Антоненко – директор на консултантската агенция Control Risks, която казва: „Създавайки  „Спутник V“ Русия доказа, че тя е способна да произвежда нещо ново, което да се ползва с огромно търсене в целия свят“.

За своята ваксина Русия има подкрепата на лидерите на Германия и Франция, но самата процедура на одобряването и в Евросъюза може да отнеме няколко месеца. Bloomberg цитира и главният редактор на The Lancet д-р Ричард Нортън, който казва: „Аз действително мисля, че руската ваксина ще постъпи за продажба и в Европа, но това ще се случи по-късно“.

А във влиятелната немска медия Berliner Zeitung се появи публикация на Торстен Хармсен. В нея той изтъква, че критиката, разгърната от западните медии против руската ваксина  „Спутник V“, по начало е била необективна – за това е допринесла присъщата на Запада подозрителност, недоверие към всичко, произведено в Русия. Веднага, след като става известно, че тя е създала първата противоковидна ваксина, на Запад започва истерична кампания за нейното дискредитиране. На хората се е внушавало, че това е   „евтина пропаганда“, препарата е плод на „груби манипулации“ и има „висок риск от неговото приложение“.

Но сега, половин година по-късно, ситуацията е коренно  променена, отбелязва Торстен. Все повече държави в света възлагат големи надежди за справяне с пандемията точно на „Спутник V“. Не на последно място руската ваксина е достъпна – тя е два пъти по-евтина от западните и конкуренти. Голямо предимство на  „Спутник V“ пред  ваксината на Pfizer е, че тя не се нуждае от дълбоко замразяване – може да се съхранява в хладилник при температура от 2 до 8 градуса, припомня Торстен.

Според Berliner Zeitung  германски учени нямат претенции към руската ваксина – тя използва напълно безвредни вируси за да пренесе в клетките на организма генетична информация, от която да се родят антитела и Т-клетки. Торстен припомня, че не друг, а руснака Анатолий Смородинцев през 1936 г. създава първата в света жива ваксина против грип. Учените от института Гамалея са произвели работещи ваксини и против вируса Ебола и близкоизточния респираторен синдром (MERS).

Руската ваксина вече се купува от над 20 държави – Аржентина, Боливия, Уругвай, Венецуела, Мексико, Алжир, Гвинея, Иран, Унгария… Турският президент Реджеп Ердоган подписа договор за производство на „Спутник V“ в Турция. Това се готвят да направят и ключови пазари като тези на Бразилия и Индия. Хърватия и Словакия водят преговори с Русия за закупуване на ваксината „Спутник V“. Премиерът на Словакия Игор Матович заяви, че това е „отлична ваксина и тя е много ефективна“. Чехия също се готви да приеме руската ваксина. „Спутник V“ е много популярна в Сърбия, която ще стане и център за нейното производство за държавите от региона – тя ще произведе над 20 милиона дози.

На 8 февруари т.г. директорът на  националната агенция по контрол и профилактика на заболяванията на Южна Корея официално заяви, че властите в тази страна ще закупят руската ваксина „Спутник V“. От програмата за ваксиниране на населението в Южна Корея е изключена категорично компанията Pfizer. За тази държава особено важно предимство на руската ваксина е, че е доказана изключителната и  ефективност и за хора над 65 г. – в  Южна Корея има много възрастни хора.

Твърде красноречиво е озаглавен и редакционният коментар на онлайн списанието на the Strategic Culture Foundation – „Руската ваксина против Ковид-19 получи признание въпреки западната „пандемия“ от русофобия“. В публикацията се отбелязва, че „Спутник V“ се отличава със своята молекулярна технология за доставка на вируса на клетъчно равнище, а това е много важно нейно предимство пред западните и конкуренти. В сравнение с тях руската ваксина е показала много по-добри имунологични показатели. Освен това тя е евтина за производство и не изисква свръхниски температури за съхраняване. Това съществено опростява нейното транспортиране и разпространение, което е от решаващо значение за преодоляване на пандемията.  „Спутник V“ показва отличен имунен отговор във всички възрастови групи и е безопасен практически за всички пациенти, отбелязва  the Strategic Culture Foundation. Според медията самото название на ваксината говори за това, че този революционен прорив в медицината може да бъде сравняван с постиженията на съветските учени в  космическите технологии. Припомня се, че точно те създадоха и пуснаха и първият изкуствен спътник на Земята през 1957 г.

На Запад направиха всичко възможно, за да дискредитират руската ваксина. Бе задействана русофобията, която там се култивира повсеместно – точно, както по времето на студената война, изтъква the Strategic Culture Foundation. Докато не се появи публикацията за руската ваксина в списание Lancet западните медии практически не пишеха за нейното създаване. С това може да се обясни всеобщото удивление, предизвикано от доказания успех на руските учени. А ако все пак западните медии съобщаваха нещо, като правило то бе унищожително и оскърбително за Русия.

вакцина Спутник V

Както и по времето на студената война против Съветския съюз, така и днес Русия се изобразява изключително като източник на световното зло и заплаха за цивилизованото човечество. И е може би време учените да създадат препарат, който да осигури на хората имунитет против ирационалната русофобия, обобщава списанието на the Strategic Culture Foundation.

Такава е истината за първата в света ваксина против коронавируса – руската „Спутник V“: зашеметяващ успех, който е поредно доказателство за научния потенциал на тази велика славянска държава.

Независимо дали русофобите по света и у нас ще  признаят това.