Русия създаде първата в света ваксина против Ковид-19

Русия създаде първата в света ваксина против Ковид-19

https://i0.wp.com/cdn-st1.rtr-vesti.ru/vh/pictures/xw/298/511/5.jpg?w=640&ssl=1

Въпреки очакванията лятото не само не спря пандемията от коронавирус, но ускори нейното разпространение в света. На 14 юли са зафиксирани около 13270000 инфектирани с него, като само за последното денонощие е установен своеобразен рекорд – броят на заразените се е увеличил с близо 105450 души. Общото число на починалите от коварният и опасен вирус скоро ще надхвърли 600000 души – от началото на пандемията те са 576440 души, като близо 60000 заболели на 14 юли се намират в критично състояние.

Коронавирусът, въпреки предварителните нагласи на повечето от нас, се оказа наистина твърде опасен. Човек, инфектиран с него, може да получи сериозни заболявания. Учени от Колумбийският университет анализираха усложненията, до които води Ковид-19 на организма на човека. Това, че той поразява дробовете е ясно, но се оказва, че коронавируса пакости още и на сърцето, бъбреците, централната нервна система, нарушава съсирването на кръвта… Изследователите препоръчват на лекарите да разглеждат Ковид-19 като мултисистемна болест, а не единствено като инфекция с респираторни поражения. Това означава, че трябва да бъде лекувана не само дихателната система, а и редица други усложнения на биологическите механизми на човека.

Но по всяка вероятност пандемията скоро може да бъде овладяна: Русия първа в света  създаде и изпробва ваксина срещу Ковид-19. В Институтът по медицинска паразитология, тропически и трансмисивни заболявания към Първи Московски държавен медицински университет „И. М. Сеченов“, успешно завършиха клиничните и изпитания върху доброволци. Първата в света коронавирусна ваксина е разработена от специалисти на Националния изследователски център по епидемиология и микробиология на името на академик Николай Фьодорович Гамалея (1859-1949) – руски и съветски лекар, микробиолог и епидемиолог. Според експерти благодарение на успеха на руските изследователи се появява надежда, че ще бъде поставено началото на края на тази пандемия. И светът ще може да се върне към нормален живот много по-рано, отколкото се очаква.

https://i0.wp.com/b1.m24.ru/c/1345205.900xp.jpg?w=640&ssl=1

Поставената цел – да се осигури безопасност за здравето на човека е достигната, сигурността на ваксината е категорично доказана. Преди изпитанията доброволците са били изследвани и проверени за отсъствието на антитела към коронавируса. След това те са били изолирани за две седмици, за да бъде потвърдено, че никой от тях не е бил инфектиран до началото на експеримента. След приключване на изолацията им е направена имунизация. Първата група от 38 доброволци е получила една ваксина, а втората (също от 38 души) – две дози. Изпитанията са започнали на 17 юни в Сеченовският университет и във военната болница „Бурденко“. В университета е била изпитвана ваксина във вид на прах, от който се правел разтвор за въвеждане в мускулите, а в болницата – течна ваксина. Руската информационна агенция „РИА Новости“ цитира проф. Александър Лукашев – директор на Института, според който в нито една от групите не са установени негативни реакции, освен повишена температура в първите дни.

Предстои и втори етап на клинични изследвания, при който ваксина ще получат няколко стотин човека на различна възраст и състояние на здравето, в това число и хора с най-разпространени хронични заболявания.  Очаква се промишленото производство на първата в света руска ваксина срещу коронавируса да започне през август-септември 2020 г.

Освен ваксината на Института Гамалей,  в Русия се създават още две – в научният център „Вектор“ и в Санкт-Петербургският научноизследователски институт за ваксини (ФМБА). В момента се провеждат клиничните им изпитания, а промишленото им производство ще започне до края на тази година. Тогава ще стартира и масовото ваксиниране на желаещите граждани.

https://i0.wp.com/tver24.com/wp-content/uploads/2020/07/maxresdefault.jpg?w=640&ssl=1

Освен ваксини Русия започна да произвежда и препарата за лечение на Ковид-19 „Авифавир“. Производството му бе разрешено от Министерството на здравеопазването на 29 май. Това е първото в света лекарство против коронавирус, което съдържа активното действащо вещество фавипиравир. В множество клинични изпитания то доказа своята ефективност, като блокира успешно размножаването на коронавируса. Към него има изключителен интерес – закупено е вече от над 50 държави, включително и България. За да задоволи вътрешното и международното търсене, производството на лекарството е увеличено до 300000 броя месечно.

Русия вече доказа, че за разлика от основният си съперник – САЩ, успешно се справя с пандемията. На 14 юли общият брой на заразените от Ковид-19 в Русия са 74000, а починалите – 11614 (равнището на леталност е 1.57 на сто). За сравнение: броят на заразените с коронавирус в САЩ в същия ден достигна  3607640, а на починалите – 139700 души (равнището на леталност е  3.95 на сто).

Несъмнено успешното разработване на ваксини и лекарства срещу коварната инфекция е поредно доказателство за научния и интелектуален потенциал, с който разполага необятната руска страна.