Русия ли разпалва протестите в Америка?

Русия ли разпалва протестите в Америка?

https://i0.wp.com/elcomercio.pe/resizer/B0qnf7xmVJhWNyPXa0hoR358XfI=/980x/smart/cloudfront-us-east-1.images.arcpublishing.com/elcomercio/O553FDFQH5B65C3VJ2AORAH6EQ.jpg?w=640&ssl=1

Митът за нея като за най-могъщата и демократична държава се пука като сапунен мехур. Америка, която е разпръснала своите военни бази в десетки страни, а самолетоносачите и кръжат океани и морета, чийто военен бюджет  превишава многократно този на най-големите държави взети заедно, не е в състояние да овладее хаоса обхванал над 350 града в страната. Над 75000 бойци от Националната гвардия са задействани срещу  безпорядъците. Край столицата Вашингтон са разположени и редовни военни подразделения, а военният министър Марк Еспер след посещение в Белия дом отмени тяхното връщане в постоянните им бази.

Някой трябва да е виновен за случващото се. И в Америка има предостатъчно хора, които знаят кой е той: естествено, Русия!

Сюзън Райс е бивш съветник по националната сигурност на американския президент Барак Обама. Тя е искрено убедена в съществуването на „руска следа“ в демонстрациите, които сега са обхванали Америка, коментира The Washington Examiner – американски уебсайт за новини и седмично списание във Вашингтон. Според Райс руснаците отдавна използват болезнени за САЩ въпроси, за да сеят раздор сред американците.

Тя се появи и в CNN, където сподели, че  вероятно Русия финансира и подстрекава протестиращите чрез социалните мрежи. А самите те действат по изпитана руска методика. Има мирни демонстранти, които протестират срещу несправедливостта и неравенството, но има и провокатори, които се опитват да овладеят протестите, сподели Райс. И допълни: опитът ми подсказва, че те действат точно по руски наръчник с тактически схеми! Но в интерес на истината дамата призна, че не разполага с информация от разузнаването за това, нито пък с някакви други доказателства – просто това и подсказва нейната интуиция.

В CNN Business се появи и статия на репортера Дони О’Съливан, който работи към разследващия отдел на тази медия и идентифицира онлайн кампании за дезинформация, насочени към американския електорат. Авторът се стреми да внуши у  читателя представи за причастността на коварни руснаци към протестите в САЩ. Впрочем от инсинуациите в нея се възмути дори самият президент Доналд Тръмп, който сподели в Twitter: „Ето пак, отново! Фейковите новини на CNN обвиняват Русия, Русия, Русия. Те са просто болни лузери с МНОГО лоши рейтинги. P.S. Но не обвиняват Китай, защото са им нужни пари?“

За руската следа в случващото се в Америка охотно и неспирно говорят и кметът на Минеаполис Джейкъб Фрей, на Сейнт Пол Мелвин Картър, генералният прокурор на Минесота Кийт Елисън и др.

Дори и след разпадането на Съветския съюз у много американски лидери и специалисти по комуникация има панически ужас от всемогъщата руска дезинформация, срещу която САЩ били напълно безпомощни. В книгата си „Информационни войни“ тази теза защитава и Ричард Стенгел – бивш журналист, главен редактор на „Тайм“ и високопоставен служител по връзките с обществеността при експрезидента Барак Обама. Подобни са и възгледите на Марк Еспер, който смята, че САЩ изостават във водещата се информационна война от Русия.

Да се обвинява Русия и за най-сложните и дълбоко вкоренени вътрешни проблеми на Америка е типично и напълно нормално явление в САЩ, отбелязва Ема Клер Фоли, изследовател в Global Zero в Inkstick. Сега във все повече американски медии точно Русия е разпознавана като фактор за разпалване на насилието в протестите, обхванали голяма част от САЩ. Но стремежът да се обвинява във всичко някаква външна, всемогъща и тайнствена заплаха сам по себе си е тревожен симптом за болестта, от която страда Америка. Отсъствието на разбиране за действителните причини на случващото се прераства в параноя, поощрявана от тези, които искат да отвличат вниманието на обществото от собствените си действия и структури, от които те извличат полза. Подкрепя се и от тези, които нямат смелост да видят САЩ такива, каквито са те всъщност, отбелязва Ема Клер Фоли.

И е права: истинските причини за случващото се в САЩ трябва да се търсят вътре в страната, а не извън нея. Доказателство за дълбоката криза, в която тя се намира предоставя пандемията от Ковид-19  –  за разлика от останалият свят САЩ буквално е отнесена от него. По данни от 4 юни заразени с коронавирус са над 1 милион и 906 хиляди американци, жертвите са 109244, а в критично състояние са близо 17000 души. Към това трябва да се добави невероятната безработица в страната, която изхвърли на улицата над 40 милиона американци.  А според проучвания на изследователският институт SimplyWise, днес на близо 40 на сто от населението на Америка  се налага да продава имущество или да взема заеми, за да оцелява.

Джоузеф Стиглиц – професор в Колумбийският университет, носител на Нобелова награда (2001 г.), бивш старши вицепрезидент и главен икономист на Световната банка, изтъква: богатството, съсредоточено в ръцете на избранници, е трагедия. Той е убеден, че социалната несправедливост е достигнала такова равнище, че се е превърнала в заплаха за демокрацията в света. А няма друга страна с толкова дълбоко социално неравенство както САЩ. Относителният дял на нетното национално богатство, държан от най-богатите 0,1 на сто в тази страна нараства от 10 на сто през 80-те години на 20 на сто през 2016 г. И продължава да се увеличава.

https://avatars.mds.yandex.net/get-zen_doc/3384412/pub_5ed4e2b82a99cd7dcfc84b09_5ed4e797095c4a0a976f96c2/scale_1200

Защо младите хора – бъдещето на Америка сега доминират сред протестиращите? Отговорът на този въпрос ни дава проучване на Институтът Катон (Cato Institute) – известна американска изследователска организация. То сочи: едва половината от американците под 44 години благоприятно възприемат капитализма. Убедени, че повечето богати хора в САЩ забогатяват, като експлоатират други хора, са  52 на сто от тези до 30 г. И за 51 на сто от тях милиардерите са реалната заплаха за демокрацията.  На мнение, че разпределението на богатството в САЩ е несправедливо са 55 на сто от американците, но този дял при хората на възраст до 30 години е много по-висок – 70 на сто.

Много от протестиращите американци сега излизат по улиците и площадите с плакати, на които са написани последните думи на убитият от полицаи афроамериканец Джордж Флойд: „Аз не мога да дишам!“

Вероятно защото с тази метафора искат да покажат и другият образ на иначе изключително прогресивната и демократична Америка.