Родени да ни свързват, скоро те ще ни противопоставят

Родени да ни свързват, скоро те ще ни противопоставят

Тези дни на Световния икономически форум, който се проведе в Давос, мултимилиардера Джак Ма, основател на една от най-големите корпорации в света – Alibaba, предупреди, че най-новата технологична революция може да породи глобална война. Според него Първата световна война (1914-1918 г.), е следствие от първата технологична революция. Втората технологична революция е породила и Втората световна война (1939-1945 г.). Той изрази тревогата си, че ако не започнат да се контролират най-новите технологии, избухването на Третата световна война ще е неизбежно.
Доказателства за това, че Джак е прав в прогнозата си, за съжаление, има предостатъчно. Те са не само в надпреварата във въоръжаването, в избухването на различни – засега локални конфликти и кризи, в отправяни заплахи, въвеждане на икономически санкции спрямо отделни страни, селективна помощ и пр. Те са и в започналата най-нова Студена война. Този термин за пръв път използва американския политолог Бърнард Барух на 16.04.1947 г., в своя реч в Южна Каролина. С него той обозначава започналото противопоставяне между САЩ и тогавашния Съветски съюз.
Днес Русия отново е враг на САЩ и Запада. Към нея сега се добавя и Китай. Въоръжените сили на САЩ и неговите съюзници се готвят за евентуална бъдеща война с тях.

А още древните са казвали: всички войни започват в умовете на хората. Това обяснява защо военните в САЩ отделят изключително внимание и на интернет и социалните мрежи. Преди известно време британския вестник The Guardian публикува любопитен преглед на изследвания, които Министерството на отбраната на САЩ прави на популярни мрежи, като Twitter, Facebook, Pinterest, Kickstarter, Reddit. Посредством своята агенция за перспективни изследователски проекти (Defense Advanced Research Projects Agency – DARPA), то финансира различни дейности в тази насока. Началото е поставено през 2011 г. в рамките на програмата Social Media in Strategic Communication (SMISC), като нейната задача е да се създаде нова наука за социалните мрежи. И с нейна помощ да бъдат разработвани от DARPA инструменти, които да позволяват да се противодейства на дезинформационни кампании.
В публикуваната преди три години концепция на Командването по бойна подготовка и разработка на доктрини на армията на САЩ (the United States Army Training and Doctrine Command – TRADOC) в XXI век, за периода 2025-2040 г. интернет се определя като фактор от ключово значение. Особено внимание се обръща на необходимостта постоянно и умело да се формира глобално обществено мнение за конфликти. Отбелязва се, че ако не се работи активно в социалните мрежи, може да се усложни невероятно получаването на точна и своевременна оценка на ситуацията. И най-вече – да се затрудни контрола на информационната среда.

В САЩ през миналата година бе създадено едно ново командване – Futures Command, което е разположено в столицата на Тексас, град Остин. Задачата му е да се бори за глобално влияние със стратегическите си конкуренти Русия и Китай. Те се определят и като най-вероятните им противници. С появата на новата управленческа структура – Futures Command, ще се ускори създаването на свръхмодерни въоръжения, включително роботи, използващи изкуствен интелект. Несъмненно една от неговите задачи ще е и продължаващи изследвания за намиране на нови техники за промиване на масовото съзнание, посредством възможностите на социалните мрежи.
През 2015 г. и британската армия реши да се включи в партизанската психологическа война, започната в социалните мрежи. Създадена бе и незабавно активирана 77 бригада, състояща се от около 2000 човека. Тя бе наречена Chindits, на името на секретно подразделение, действало по време на втората световна война в Бирма.
Впрочем още през 2014 година Едуард Сноудън (роден е през 1983 г.) – американски програмист, работил за ЦРУ и Агенцията за национална сигурност на САЩ, разкри твърде любопитни секретни документи на британския Център за правителствена връзка. В тях се описваха използвани от британците средства за манипулиране на онлайн-информацията. Става дума за разпространение в интернет на дезинформация, манипулиране с данните от онлайн-анкети, изкуствено увеличаване на броя на преглежданите уеб-страници, пробутване на определени коментари в YouTube и цензура на съдържание, определяно като враждебно и др. Средствата са разработени от Обединена група за изучаване на опасностите (Joint Threat Research Intelligence Group) за нуждите на пропагандата и манипулирането с общественото мнение.

Шошана Зубоф, родена през 1951 г., е една първите жени професори в Harvard Business School. В най-новата си книга, появила се в началото на тази година и посветена на “Епохата на капитализма на наблюдението”, тя ни разкрива механизма, по който работят гигантските IT-корпорации. Това е и практиката, прилагана от военните и секретните служби. Става дума за тотален мониторинг и контрол на нашето поведение. Всяко търсене, харесване, постване, геолокация, снимка, видео, граматически знак и пр., се отчитат от алгоритми на базата на машинно обучение. Анализират се скрити значения, които могат да предсказват поведението ни. Като знаят това, което привлича вниманието ни, те ефективно могат да управляват емоциите ни – в желанието да четем определени неща, се крие и нашата уязвимост пред изкуствения интелект. Така той е в състояние да създава и експлоатира поведенчески прогнози, основани на това, което правим в социалните мрежи. При това на хоризонта са квантовите компютри, а с тях обучението на алгоритмите ще е несравнимо по-ефективно. Това означава, че възможностите да се промиват мозъците ни, стават невероятни.
Главната цел е да се произвежда в неограничени размери невежество, да се лишават новите поколения от критично мислене и да се елиминира всякаква възможност за самоопределение, самоориентация в това, което се случва в света.
Всичко това съвсем не е така безобидно или безсмислено, както би се сторило на някои доверчив читател. Посредством социалните мрежи днес до голяма степен се контролират нашите желания, програмират се чувствата ни, определят се доминанти на нашето мислене. Това никак не е трудно, ако вземем предвид, че младите хора са лишени дори и от зачатъци на критично мислене.
Истината е, че настъпва времето, когато не само нашите мисли, но и чувствата ни успешно ще бъдат програмирани. За да се установи новата диктатура и всички ние се превърнем в съвремените послушни роби на реалните властелини на планетата.
Тези, които държат парите.