Роботът с мисия да ни прави щастливи: 3 част

Роботът с мисия да ни прави щастливи: 3 част

С ръста на търсенето на Пепер се появи и една нова пазарна ниша – тази на приложения за него, а така също и на дрехи и аксесоари за робота. Облеклото за Пепер се нанася на неговото тяло със специален 3D-принтер (цената за костюмирането достига до 2000 долара). Това е особено интересно за бизнес-клиенти, тъй като на тялото на Пепер може да се поставя желаната информация – фирмени девизи, емблеми, цветове…
Масайоши Сон – основател на SoftBank и председател на съвета на директорите, е един от най-богатите японци (състоянието му е около 14 милиарда долара). Той е и един от основните акционери на китайската корпорация AliBaba – притежава 32 на сто от нея. Собственик е и на 80 на сто от американския телеком-оператор Sprint, на японското подразделение на Vodafone и пр. Неговата цел е SoftBank да стане производител на роботи № 1 на планетата.


И като нищо може това да се случи. За перспективите в бизнеса с роботи на SoftBank Robotics Holdings е показателен факта, че китайските гиганти Alibaba и Foxconn инвестираха в компанията по 118 милиона долара. В резултат Alibaba и Foxconn сполучиха по 20 на сто от SoftBank Robotics, в която влизат Aldebaran, Pepper и Pepper SDK (това подразделение се занимава с разработването на програмното осигуряване за Пепер). Foxconn ще произвежда роботите, а AliBaba ще се занимава с разширяване на продажбите им.
Джак Ма – една удивителна личност и основател на AliBaba, за когото скоро ще разкажа повече в сайта, е убеден в бъдещето на роботите. Той споделя пред журналисти:
– Роботите ще са много по умни от нас, хората. Имам предвид, че те помнят нещата много по-добре от нас и нищо не забравят. Роботите не се уморяват, те изчисляват много по-бързо от нас. Роботите ще навлязат в живота ни, независимо дали това ни харесва или не.
SoftBank Robotics Holdings явно мисли стратегически и се готви да заеме много важно място в разгръщането на четвъртата индустриална революция. През октомври миналата година компанията съобщи за създаване на фонда Vision Fund с обем от 100 милиарда долара. Средствата ще бъдат насочвани в технологии за изкуствен интелект, робототехника, “интернет неща” и др. SoftBank предостави на фонда около 25 милиарда долара. Саудитският принц Мохамед ибн Салман Ал-Сауд обяви, че ще вложи в него 45 милиарда долара.

В началото на януари тази година медиите съобщиха, че Епъл ще инвестира около един милиард долара във Vision Fund – фонда на SoftBank за подкрепа на “технологиите на бъдещето”. И основателят на корпорацията за компютърни технологии “Оракъл” (Oracle Corporation) Лари Елисън също има намерение да вложи пари във Vision Fund. Интерес към дейността на Vision Fund показват Qualcomm, Foxconn и др.
А всичко това означава, че не е далеч деня, когато ще станем свидетели на невероятни открития и в областта на роботизацията и изкуствения интелект. И вероятно на много дълбоки промени във всяка област на живота, за много от които сега едва ли се и досещаме.
А Масайоши Сон разказва за своя стремеж – да научи роботите на любов:
– Любовта е това, което прави човека щастлив. Ако робота може да обикне хората, той ще ги направи щастливи.
И най-вероятно мечтата на Масайоши е на път да се сбъдне. Креативни личности, които събира по света неговата компания, създадоха първия робот в човешката история, който изразява емоции. И за който спокойно можем да кажем: той има сърце.
Защото това е Пепер – робота, чиято мисия е да ни прави щастливи.