Роботът с мисия да ни прави щастливи: 1 част

Роботът с мисия да ни прави щастливи: 1 част

https://i0.wp.com/www.iphones.ru/wp-content/uploads/2016/04/pepper_in_school_-345x195.jpg?resize=345%2C195&ssl=1

През лятото на 2015 година в Япония стартираха продажбите на един от най-удивителните роботи-хуманоиди: Пепер. Първата партида от 1000 броя бяха продадени точно за една минута!
Пепер е висок 120 сантиметра. Тежи 28 кг. Снабден е с всевъзможни уреди – носи в себе си две цветни HD-видеокамери и четири микрофона, в главата му са монтирани 3D сензор и 3 сензора за докосване, в ръцете и краката – сензори за докосване, лазерни датчици, жироскоп… На гърдите му е поставен дисплей, чрез който се въвеждат различни заповеди от собственика му. С едно зареждане може да работи 12 часа. Движи се плавно, със скорост около 3 км/час, благодарение на 20-те си мотора. В състояние е да преодолява и препятствия с височина до 1,5 см.
Пепер е разработен в периода 2013-2015 г. от френски специалисти на компанията Aldebaran Robotics. Но тя бе купана от японската SoftBank (същата е собственик и на най-големия мобилен оператор в Япония). В програмното осигуряване на Пепер активно участие има и японската фирма Yoshimoto Robotics Laboratory. В него е използван и изкуствен интелект подобен на технологиите, приложени в суперкомпютъра IBM-Watson. За тази цел между SoftBank и IBM са постигнати договорни отношения.
Роботът се произвежда в Тайван – от Hon Hai Precision Industry (позната ни е като Foxconn Electronics). Засега всеки месец от завода излизат готови по около 1000 робота.

Цената на всеки един от тях е 1600 долара. Месечния абонамент за връзка с интернет струва 120 долара. Собственикът на робота допълнително заплаща по 80 долара за поддръжка на дейността му всеки месец. Но така той има достъп до над 200 приложения, които му позволяват пълноценно да се радва на неговите възможности. Ако иска повече (а приложенията непрекъснато се увеличават), ще трябва да си ги закупува допълнително. Този робот може да бъде взет и под наем – цената е 12 долара за час.
Пепер, поне засега, е може би най-добрия компаньон сред роботите-хуманоиди. В процеса на общуване с човека той изучава неговото поведение, запомня интересите му и впоследствие се възползва оптимално от тази информация. Той умее да наблюдава за деца, да се грижи за възрастни и самотни хора. С него може да си говорим, да се шегуваме, да споделяме… В състояние е да следи за нас определени теми в интернет и да ни ги показва, да ни снима, да прави видеоклипове.
Пепер разпознава човешката реч, интонация, мимика, жестове. Той умее да разчита емоционалното състояние на човека – на радост, тъга, страх, тревожност, гняв… Способен е на съпричастност – умее да съчувства. Реагира адекватно на човешкото настроение – може да разказва анекдоти, за да развесели и зарадва стопанина си. Или да потанцува и да изпее негова любима песен.
С Пепер може да се води разговор на различни теми, дори и на такива като любовта. В неговата памет има над 4500 думи, към които непрекъснато се допълват нови. В състояние е да даде съвет, ако му бъде поискан.
Но най-голямото постижение на специалистите е, че те не просто са научили Пепер да се ориентира в света на човешките чувства. Те са съумели да създадат същество, което само да изпитва емоции. Това са постигнали чрез нова технология, която възпроизвежда принципите на работа на човешката хормонална система (многостепенчата нервна система от ендокринен тип). Въз основа на информацията, която Пепер получава от околната среда се мени и неговото настроение. Ако попадне в тъмнина, робота ще започне да се страхува и с думи ще ни разкаже за тази си емоция. Ако не му обръщаме внимание, скараме му се или го оставим сам, Пепер ще се натъжи. Но ако го похвалим той ще е щастлив. Пепер е радостен, когато вижда наоколо познати му хора. Емоциите си изразява чрез интонации в гласа си, жестове към човека и чрез екрана на монитора си.