Роботът – приятел и домашен учител

Роботът – приятел и домашен учител

Роботите вече са навсякъде – в индустрията, на полето, в армията, в болници и училища… Неизбежно е те да се появат и в света на децата ни. И това е много добре, защото, ако не в нашия, то в техния живот роботите ще са нещо съвсем естествено.
Руската компания Just AI е част от холдинга “i-Free”. Той е създаден през 2001 година в Санкт-Петербург и днес включва над 20 компании и стартъпи. Заема шесто място в рейтинга на Forbes за най-големите руски компании (по данни от 2014 г.). Работи в областта на мобилните и NFC-технологии, приложения и игри за мобилни устройства, технологии за изкуствен интелект, интерфейсове за системи “умен дом” и пр. Продуктите и услугите на холдинга са достъпни в над 100 държави в света. Щаб-квартирата на i-Free е разположена в Санкт-Петербург.


Този симпатичен мини робот – Pudding, е създаден от специалисти на Just AI. А сглобяването на робота се осъществява от китайската компания Roobo.
Предназначението на Pudding е  да бъде приятел на деца на възраст между 5 и 11 години. При срещата си с детето той запомня неговото име и възраст. А то за да си общува с него просто трябва да произнесе името му. Pudding може да бъде помолен да включи музика или да разкаже приказка. Роботът разбира въпросите, които му задава детето и му отговаря. При това кръга от теми, за които те могат да си общуват, никак не е малък – от времето навън до събития, които интересуват хлапето. А робота ще му напомни, че е време да си измие зъбите, да си реши домашното или да си ляга.


Но неговата основна задача е да подпомага образованието на детето. Ето защо в паметта му са поставени обучаващи игри на теми от областта на географията, математиката, биологията, зоологията и пр. От фирмата Just AI обещават скоро към възможностите на робота да се появат нови функции, включително и обучение по чужди езици.
Роботът може да се ползва и като видеобавачка. С помощта на камера, която има в него, родителите могат да следят за детето си. Дистанционно те могат да включат определена функция на робота, да предадат съобщения. Pudding постоянно е свързан чрез Wi-Fi към интернет, като при това има специални филтри за недопускане на “нежелано” съдържание.

В процеса на взаимодействието си с детето Pudding се самообучава. Изкуственият му интелект и разпознаването на естествена реч, са разработени от екип от руски инженери и лингвисти от Just AI.
Мини роботът не се движи, но горната му част се върти на 360 градуса. Снабдена е с цифрова камера и дисплей, на който се появяват различни символи. В него има вградени микрофон и говорители.
В Русия робота се продава под името “Емеля”, а Pudding е запазено за чужбина. Just AI вече е разработил англоезичен интерфейс на миниробота и скоро той ще се появи и на международните пазари.