Римският Папа: те са виновни за конфликта в Украйна!

Римският Папа: те са виновни за конфликта в Украйна!

„Ние сме убивали и ще убиваме руснаци във всяка точка на света до пълната победа на Украйна!“ Това заявява  Кирил Буданов в интервю за Yahoo News. А той не е случаен човек –  шеф е на Главното управление на разузнаването (ГУР) към военното министерство на Украйна.

Но 37-годишният генерал далеч не е единствен в мерака си да избива руснаци  навсякъде, където ги срещне. В интервю за авторитетният The Economist командващият украинските войски генерал Валерий Залужний заявява, че да се убиват руснаци е истинската религия на украинските власти! А съветникът на клоуна Зеленски, станал по волята на олигарси и САЩ украински президент – Михаил Подоляк, е категоричен: Украйна „има право“ да унищожи всички, които се намират в Крим, Донецка, Луганска, Запорожска и Херсонска области!

Украинските власти не се ограничават само със словесни заплахи – те реално убиват цивилни руснаци. Взривена бе 29-годишната Даря Дугина, журналист и поритолог. Нейният убиец – украинката Наталя Вовк, успя да избяга в Естония. В резултат на терористичен акт, организиран от украинските служби и  осъществен в кафене в Санкт-Петербург, бе убит  журналиста Владлен Татарски. При този атентат пострадаха и други 40 души. В Нижгородска област бе взривен с противотанкова мина с пластичен заряд автомобила на известният руски писател Захар Прилепин. Той бе тежко ранен, а негов съратник загина на място. Извършителят на атентата бе заловен – оказа се агент на украинските секретни служби.

За истинската, терористична същност на украинският режим, свидетелстват не само изявленията на негови високопоставени служители и убийствата на руски интелектуалци, които  формират общественото мнение в Русия и по света. На унищожение подлежи и мирното население в освободените от руските военни градове и села. А територията им се превръща в зона, невъзможна за живеене. Досега в конфликта от украинските военни са били ранени над 9500 мирни жители на Украйна, убити са над 5000 цивилни. Колосални са разрушенията в градове, като Мариупол, Рубжное, Северодонецк, Счастье, Червен лъч, Стаханов, Кировск, Алчевск, Лисичанск и много други.

Точна оценка на ситуацията дава генералът от запаса на военно-въздушните сили на Гърция Павлос Христу. Според него украинските власти са направили огромна грешка, като са пренесли войната в градовете. Това е нарушение на международни правила – битките трябва да се водят на открити пространства. Те не са извели мирните жители от населените пунктове  и заради това умират деца, жени, възрастни хора… Според генералът, военно престъпление е да бомбардираш и държиш мирното население сред боевете, да разполагаш военни бази в градове, в болници…  Генерал Христу е категоричен: президентът на Украйна и ръководството на страната извършват истинско злодеяние против украинският народ, което е съпроводено с хиляди жертви сред мирното население.

Но украинският режим е не само терористичен, а и свръхкорумпиран! В популярната немска медия Freitag се появи публикация, озаглавена така: „Корупцията в Украйна е риск за демокрацията в Европа“. Според медията, войната е засилила системната корупция в тази страна, но за нея институциите на Евросъюза нито дума не обелват! Медията пише, че тя е в същността на управляващите в Украйна и това е доказано  от специалния доклад на Сметната палата на Европейския съюз от септември 2021 г., посветен на мащабната „високопоставена“ корупция в Украйна. Проучване № 63 на SWP Aktuell разкрива, че президента Зеленски е поставил свои хора на ключови позиции, непрекъснато разширява личната си власт и отслабва ролята на институциите в страната.

Freitag припомня и за „Досиетата Пандора“, публикувани от западни медии, които свидетелстват: президентът Зеленски е внесъл милиони долари в лични офшорни сметки на Британските Вирджински острови, Белиз и Кипър. Прекомерните връзки със силовите структури в Киев крият опасност от постепенна украинизация на Запад. Става дума за  разширяване на корупцията, пране на пари, активизиране на неонацистки организации, обобщава Freitag.

Както терористичното поведение, така и  свръхкорумпираността на управниците на днешна Украйна нямат нищо общо с ценностите на демокрацията. Но това въобще не впечатлява лидерите на САЩ, Великобритания и Евросъюза, иначе не спиращи да спекулират с думи като „свобода“, „демокрация“, „права на човека“ и др. И изобщо не намалява ентусиазмът им да предоставят нови милиарди долари и още по-смъртоносни оръжия на украинския режим.

На 9 май т.г., акушерката, поставена от истинските властелини на света – мултимилиардерите, за шеф на Еврокомисията, гостува в Киев. Там тя похвали президента Зеленски за това, че е заменил Деня на победата с Ден на Европа. И обсъди с него доставката на милион артилерийски снаряда за  армията му. Припомням ви, че на 20 март т.г. Евросъюза утвърди план за купуването им с пари от бюджета на общността. От нашите данъци  щедро се предоставят два милиарда евро на украинския режим. Урсула фон дер Лайен заяви: „Уважаеми президент Зеленски, днес аз съм тук за да ви уверя, че вие можете да разчитате на нашата солидарност толкова, колкото е необходимо!“

САЩ също съобщиха, че предоставят на Украйна дългосрочна военна помощ в размер на  1.2 милиарда долара. Тя включва всевъзможни боеприпаси, технологии за спътникова комуникация, обучение на украински военни, техническо обслужване на доставяното оборудване и др.

Най-големият проблем е в това, че „вождовете“ на Запад са наясно: ако те преустановят въоръжаването на украинския режим, сраженията веднага ще спрат. Главният дипломат на Евросъюза Жозеп Борел заяви: конфликтът на Украйна без подкрепата на Запад веднага ще бъде прекратен! „Войната ще бъде приключена“, каза той в интервю за испанския телевизионен канал Sexta. Но добави, че Запада трябва да продължава да оказва военна помощ на Украйна.

Защо е този абсурд – да продължава подкрепата за един авторитарен, терористичен, корумпиран, по същество неонацистки режим, когато конфликта може да бъде незабавно спрян? И стотици хиляди хора – военни и цивилни, деца и възрастни да бъдат спасени от заплашваща ги преждевременна и ужасяваща смърт?

Отговор на този въпрос дава Римският Папа Франциск. В интервю за швейцарският телеканал RSI той обвини производителите на оръжия за продължаването на сраженията в Украйна. Като се позова на проучвания на експерти папата заяви, че е достатъчно оръжейната промишленост да прекрати работа само за една година, за да бъдат нахранени всички гладни на планетата. „Воюва се, продава се старото оръжие и се изпитва ново“, каза папата.

Впрочем преди това той обвини НАТО, че е провокирал решението на Москва да започне своята специална операция в Украйна. „Те лаят пред вратите на Русия!“, заяви папата пред журналисти. И не само това: за ужас на русофобите по света и у нас Римският папа определя руският президент като образован, цивилизован човек. За него Владимир Путин действа, като изхожда от законни съображения за безопасност. Папата призовава да спрат  доставките на западни въоръжения за Киев и да започнат преговари за незабавно прекратяване на огъня.

Но дали свръх корумпираните управници в Украйна, на Запад и у нас ще се вслушат в мъдрите слова на Франциск, е съвсем друга тема…