Разходка за 100000 долара, но за вас ще е безплатна!

Разходка за 100000 долара, но за вас ще е безплатна!

В началото на тази година стана известно, че партията „Продължаваме промяната“ (ПП) е наела лобистка агенция от САЩ. При подписването на договора с нея  са и били преведени 50000 долара, което е половината от нейния хонорар. Става дума за фирмата Manatos & Manatos (M&M), специализирана в сферата на лобизма и близка до управляващата в Америка Демократична партия.

Официално обявената цел на сделката е да се укрепят и засилят двустранните отношения между САЩ и България. Известните с всевъзможните си далавери „елити“ на тази партийка твърдят, че с помощта на M&M ще се постигне по-добро “разбиране и оценяване на първостепенното за САЩ значение на България, по-конкретно прозападните ѝ действия и антикорупционните усилия“. Преведено на разбираем език страната ни гори от желание  още по-силно а се обвърже с далечна Америка. Включително и чрез предоставяне на бази за нейните въоръжени сили на наша територия, а вероятно и „пушечно месо“ за непрекъснатите и агресии по света.  Особено впечатлява стремежа на „харвардските възпитаници“ да докажат на влиятелни американски персони, че в страната ни те са единствените борци срещу корупцията. Подход, точно описан от поговорката „крадеца вика: Дръжте крадеца!“

Това не е първият случай за използване на американски лобисти за изчистване на „петънца“ по лика на родни „елити“. Щедро са им плащали Пламен и Атанас Бобокови, алкохолния бос Миню Стайков, Павел Вълнев и Цветан Цветанов, Цветан Василев  и др. Преди четири години и Делян Пеевски бе наел вашингтонската лобистка агенция BGR Group, за да „изпере“ репутацията си в САЩ. Американците прибраха парите му, но не се справиха с поставената им задача – Пеевски бе санкциониран за корупция по американския закон „Магнитски“ и му бе забранено да влиза в САЩ. Това обяснява сегашният му стремеж да бъде вожд на евроатлантиците и русофобите у нас – вероятно така той се надява да омилостиви силните на деня и в далечна Америка.

„Елитите“ на „ПП“ има защо да се притесняват от имиджа си не само у нас, но и по света. Откакто се появи тази измислена организация в нашето публично пространство само растяха публикациите, които ги уличаваха в невероятни корупционни практики, злоупотреба със служебното положение, шуробаджанашки назначения и т.н. А доверието им сред българските избиратели стремително се срива. Оттук и опасността господарите им от Америка, които стоят зад появата на „ПП“, да оттеглят подкрепата си от нея и да я пренасочат към други свои марионетки в страната ни.

Има много определения за лобизма, но истината е, че това си е узаконена форма на корупция. Впрочем това добре е показано и в комедийния сериал  „Кей стрийт“ от 2003 г. (названието K Street е станало нарицателно за лобистката индустрия на Вашингтон по аналогия с Уол Стрийт в Ню Йорк за финансовите пазари).

Британският The Guardian публикува много интересна статия, наречена “Истината за лобирането: 10 начина, с които големият бизнес контролира правителството“. Лобирането е само още един трик за печелене на много пари – лобисти се наемат, за да убедят правителството да работи за интересите на клиента. Те действат скрито от обществеността. Посланията им са внимателно режисирани и винаги маскирани като защита на обществените и националните интереси.  Лобистите на тютюневата компания „Филип Морис“ например, я посъветваха да дари 1,25 милиарда долара на Европейската комисия, за да разреши дългогодишен спор за собственото си съучастие в незаконна търговия. Лобистите купуват експерти от т.н. „мозъчни тръстове“, за да им подготвят впоследствие  позитивни и „аргументирани“ за клиента им изявления в публичното пространство. Те използват тактиката  разделяй и владей – разграничават групите по интереси на приятели и врагове. А след това изграждат отношения с първите и блокират вторите. Контролират социалните мрежи – създават множество блогове и съобщения, които извеждат на преден план. Разчита се на това, че хората нямат търпение да се ровят надълбоко в страниците. Манипулират съдържанието на  Уикипедия. Но най-вече инвестират във взаимоотношения – купуват си достъп до политици и влиятелни личности, като изграждат доверие и им предлагат всяческа помощ. За тази цел те ангажират приятели на политици, бивши служители или колеги. Не случайно лобисти стават хора от върховете на властта – сред тях има  много бивши министри, дори премиери. Така на хиляди работни места във фирми, свързани с оръжия и отбрана, са назначени бивши военни бюрократи и генерали, разказва The Guardian.

От висшите бюрократични среди на САЩ са и  собствениците на наетата от „ПП“  лобистка агенция М&M. Таткото  Майк Манатос е работил като асистент в Белия дом за връзка със Сената при президентите Кенеди и Джонсън. Синът му Андрю (Анди) е бивш помощник-министър на търговията в администрацията на президента Джими Картър, помощник на сенаторите Томас Игълтън и Гейл Макгий.

В свое интервю един от видните съвремени учени – професора от Колумбийския университет Джефри Сакс посочва, че ролята на лобизма е да контролира държавната политика. Уолстрийт върши това в сферата на финансите, медицинско лоби управлява здравеопазването, агрокултурно – хранителната промишленост. А военно-промишленият комплекс ръководи външната политика и затова САЩ имат огромни военни бюджети и непрекъснато някъде воюват. Никой няма интерес да пита американския народ дали това е правилно или не, няма никакви публични дебати – всичко се решава от лобита, е категоричен проф. Сакс.

Ето защо „елита“ на „ПП“ сега е наел агенцията М&M – заради нейните връзки със „силните на деня“ в САЩ. Срещу  стоте хиляди долара те ще осигурят – макар и за кратко, попадане на „ПП“ и излъченото от нея правителство в светлината на прожекторите. През февруари т.г. лобистите на М&M са организирали посещение на премиера Денков във Вашингтнон. Там той ще се срещне с представители на властите, ще посети „мозъчни тръстове“, ще изнесе лекция в американски университет. Но тази – по същество частна „екскурзия“, за която са платени хилядите долари, на нас ще ни бъде представена от „ПП“ и цензурираните  медии, като признание за невероятно успешната работа на „българското“ правителство. И с този изтъркан трик от „ПП“ се надяват да ни омагьосат и така да намалят растящото недоволство на милиони наши съграждани от тяхната политика – както вътре в страната, така и в чужбина. Посланието им ще е: след като правителството е така уважавано в могъща Америка, българските граждани нямат никакви основания да се съмняват в правилността и ефективността на водената от него политика.

Тук вероятно ще се намерят скептици, които ще се усъмнят в необходимостта премиера да пътува за Америка, при положение, че тамошните управници не горят от желание да го видят. Става известно, че президентът Байдън вече е отказал да се срещне с Денков, под съмнение е и снимката му с държавния секретар Блинкен. Въпроси поражда и хонорара на М&M – в Законът за политическите партии в България не са предвидени средства от партийните субсидии да се харчат за лобистки агенции.

Но в интерес на истината лидерите на „ПП“ не престават да ни изненадват. Това те го правят не само с невероятната си инфантилност и некомпетентност, или с алчността си, корупционните си практики и шуробаджанашките си изпълнения. Оказва се, че „Продължаваме промяната“ стана първата партия в нашата история, която дава пари, за да  купи гостуване на български премиер в чужбина.

При това осъществено само за някакви си 100000 долара!