Разрушаването на Русия е главната цел на Америка

Разрушаването на Русия е главната цел на Америка

https://i0.wp.com/www.mperspektiva.ru/upload/iblock/ded/ded296543d5b6ad2ef11e6f306979ac8.jpg?w=640&ssl=1

По всичко изглежда, че и новата администрация на президента Джо Байдън ще продължи политиката на тотална атака срещу Русия. Оправданието за това пред обикновените хора в САЩ, а и в света ще е, че точно тя е главният виновник за всичките им беди. Тоталното затъпяване, което обхваща милиони, както и монопола на САЩ върху  социалните мрежи, неимоверно  благоприятства разпространяването на подобни лъжи.

До изводът, че новата власт в САЩ си е поставила за главна цел да дестабилизира и впоследствие да разруши Русия „отвътре“,  стига и Фредерик Уилям Енгдал – експерт по стратегически рискове, политолог и журналист. Той се е дипломирал по политически науки в един от най-престижните университети в света – Принстънският университет (САЩ). А докторска степен в областта на сравнителната икономика е получил от Университета на Стокхолм (Швеция). На страниците на американската медия Information Clearing House, се появи негова голяма публикация, посветена на екипа на новия президент на САЩ и стратегията му за съсипване на Русия посредством т.н. „цветна революция“.

Новата администрация на Джо Байдън от първия ден даде да се разбере, че ще приеме враждебна и агресивна политика срещу Русия, пише Енгдал. Доказателства за това той вижда най-вече в хората, които сега Байдън назначава на ключови позиции във властта: Тони Блинкен, като държавен секретар и Виктория Нуланд, като заместник-държавен секретар по политическите въпроси; Бил Бърнс, като ръководител на ЦРУ; Джейк Съливан, като съветник по националната сигурност; Аврил Хейнс, като директор на националното разузнаване. Всички те са от администрацията на Обама-Байдън и са работили в най-тясно сътрудничество. За тях Русия е основната заплаха за глобалната хегемония на Съединените щати на планетата. Шефът на ЦРУ Бил Бърнс, е бивш посланик в Москва и е бил заместник- държавен секретар по време на държавния преврат, организиран от Централното разузнавателно управление (ЦРУ) в Украйна през 2014 г. А Блинкен е формулирал отговора на Държавния департамент на САЩ след присъединяването на Крим към Русия.

Но ключовата фигура в организацията на бъдещата „цветна революция“ в Русия за Енгдал е Виктория Нуланд. Тя говори добре руски и е специалист точно по този тип вътрешни преврати, чиято цел е да се свалят от власт  неудобни за Америка правителства. Заедно с  тогавашния вицепрезидент Джо Байдън, тя ръководи размириците в Украйна през 2013-2014. Енгдал цитира в статията си характеристиката, която  дава на тези кръвопролитни събития Джордж Фридман – основател на частната разузнавателна група Stratfor: „най-ужасният и безсрамен преврат в историята на САЩ“.

http://i.mycdn.me/i?r=AzEPZsRbOZEKgBhR0XGMT1RkO1tDl7SC8qLTZPZ3lcJlR6aKTM5SRkZCeTgDn6uOyic

След победата на Доналад Тръмп на изборите през 2016 г.  Нуланд става старши съветник в Albright Stonebridge Group, която е оглавявана от бившия държавен секретар при президентството на Бил Клинтън –  Мадлин Олбрайт. Тя е и председател на Националния фонд за демокрация (National Endowment for Democracy – NED), филиал на Националният демократичен институт (National Democratic Institute).

Още преди да бъде избран за президент Джо Байдън, през август 2020 г. в своя статия  за списанието на ню-йоркският „Съвет по международни отношения“  (Council on Foreign Relations – CFR)  Нуланд очертава, каква трябва да бъде печелившата американска стратегия за разрушаване на Русия. „Единственото нещо, което трябва да тревожи руския президент е настроението в Русия“ пише Нуланд. И тя препоръчва да се мобилизира потенциала на Facebook, YouTube и други дигитални платформи, защото руснаците широко използват Интернет. Според нея Америка трябва да е прицелена най-вече в младите руснаци, като достига до тях включително и с използване на нови руски дигитални платформи.

Енгдал отбелязва, че в започващата „цветна революция“ в Русия много важна роля се отделя на Алексей Навални: човек, който е учил в Америка – бил е стипендиант на университета Йейл. Документално е потвърдено, че Навални е получавал пари от NED, пише Енгдал. Сега на него трябва да се предоставят още пари от този фонд, чиято дейност се описва като „същото, което прави ЦРУ, но скрито“.

Навални се завръща в Русия въпреки, че е наясно: очаква го затвор за извършени от него престъпления. Но, отбелязва Енгдал, това е било „ясно изчислено от западните му спонсори“. В статия на NED – “тази неправителствена организация на американското правителство за извършване на цветни революции“ (така я характеризира Енгдал), която е публикувана на 25 януари т.г., е акцентирано на призива на Нуланд за използване на социалните мрежи за дестабилизиране на Русия. „Създавайки модел на партизанска политическа война за дигиталната ера – пише в статията, – Навални разкри пълната липса на въображение и неспособността на режима на Путин.“  За Енгдал завръщането на Навални в Русия е било професионално подготвено от специалисти по смяна на режими в САЩ.  Той отбелязва, че руските секретни служби имат информация за това, че  Навални е бил директно обучаван в  чужбина от специалисти на ЦРУ.

На Навални, който явно е подкрепян от квалифицирани американски експерти по информационна война и неправителствени групи като NED, вероятно е наредено да изгради движение, за да оспори кандидатите на партия „Единна Русия“ на изборите за парламент (на руски: Госуда́рственная ду́ма или Госду́ма) през септември т.г. Специално за него е създадена нова тактика, която той нарича стратегия за „интелигентно гласуване“ и с която работи обикновено  NED.

http://i.mycdn.me/i?r=AzEPZsRbOZEKgBhR0XGMT1Rk4s5uw0Ku3yNc9GTCBX8jG6aKTM5SRkZCeTgDn6uOyic

Стивън Сестанович – експерт от Нюйоркския съвет за външни отношения с Русия и бивш член на борда на NED, е предложил вероятния план за действия на новия екип на Байдън. На 25 януари Сестанович пише в блога на CFR: „Режимът на Путин остава силен, но националните протести в подкрепа на Алексей Навални са най-сериозното предизвикателство за него от години. Опозиционният лидер Алексей Навални демонстрира политическа креативност и тактически умения, с които Путин не се е сблъсквал преди. Ако протестите продължат, те биха могли да разкрият уязвимости в неговото десетилетие на власт.“ Това се случва два дни след протести в  Русия, изискващи освобождаването на Навални от затвора. Според Сестанович, „Навални се показа като способна политическа фигура – дори от затвора, той може би е най-страшният противник, с който се е сблъсквал Путин“.

Решението на екипа на Байдън да постави бивш американски посланик в Москва начело на ЦРУ и Виктория Нуланд на трето място в Държавния департамент, заедно с другите му кадрови назначения в разузнаването показват, че дестабилизирането на Русия ще бъде основният фокус на Вашингтон занапред. САЩ не могат да допуснат повече властта на Путин и най-вече неговите усилия за укрепване на Русия като независима суверенна нация със своя национална идентичност.

NED изигра много важна роля за разрушаването на Съветския съюз през 1990 г. по време на администрацията на президента Буш. Оттогава до днес и в бъдеще  политиката на Запада начело със САЩ е разбиване на Русия на много части, пълното разглобяване на тази държава и плячкосване на онова, което е останало от нейните огромни природни богтства. Това е и посланието, което новият екип носи на Русия, обобщава Енгдал в своята публикация.

Истината е, че новата власт в Белия дом нито ще е първата, нито ще е последната, която неистово ще се стреми да унищожи Русия като държава. И не толкова с военна сила, защото това е невъзможно за САЩ и НАТО, а с откриването на разни тарикати вътре в страната, жадни за слава. Но най-вече за пачки с долари, задигнати от американските данакоплатци.

Проблемът на американците е, че това, което работи в други държави, блокира в Русия. Подобно на предишни опити и сегашният експеримент за цветна революция в тази славянска държава е обречен на неуспех –  Русия ще продължи да укрепва позициите си в света.