„Пушечното месо“ – украинско, командването – американско!

„Пушечното месо“ – украинско, командването – американско!

Знаменитият драматург, актьор и поет  Уилям Шекспир (1564-1616) е автор на една от много често използваните в публичното пространство днес фрази – „пушечно месо“. Неговият литературен герой Сър Джон Фалстаф от историческата хроника  „Хенри IV“  така нарича войниците в разговор с  принц Уелски.

Този израз придобива популярност през първата световна война, когато огромни военни  подразделения са били изпращани на атака срещу  убийствен картечен и артилерийски огън на противника. Умирали са хиляди, но след тях са идвали нови вълни на обречени – недостиг на  „пушечно месо“  не е  имало.

Сега много млади украинци се обричат от главнокомандващият Владимир Зеленски на унищожаване. Колко точно са загиналите до сега военнослужещи властите на Украйна не съобщават. Според главният украински пиар-експерт и съветник на президента Алексей Арестович това е държавна тайна. Но руски и западни източници твърдят, че става дума за десетки хиляди – в пъти повече, отколкото са  загубите на руските въоръжени сили.

Една от основните причини за това е разликата във военната тактика на двете държави. Украинското командване не жали въобще своите войници – не ги изтегля дори и когато ясно се вижда, че те ще бъдат обкръжени и разгромени. За това разказват пред журналисти и украински военнопленници. Докато руската тактика е преди всичко да се съхранява живота на бойците. Ето защо при контакт с противника им на него му се предлага да се предаде. При отказ  неговите позиции  се покриват плътно с ракетен и артилерийски огън.  Следва ново предложение към оцелелите да се предадат, а след това тръгва пехотата за да осъществи прочистване на терена. Но при всеки нов опит от украинската страна да я  обстрелва, настъплението и спира и отново започва „обработка“ на украинските огневи позиции. Това продължава докато намиращите се на тях украинци не се предадат или не бъдат ликвидирани.

Тази тактика сега се осъществява например, за унищожаване на скрилите се в бившия  промишлен  гигант „Азовстал“  членове на фашисткият полк „Азов“. Въпреки многобройните предложения на руснаците  да се предадат, те  отказват да го направят. Освен страхът им от неизбежните наказания, които ги очакват, ако бъдат пленени заради извършени от тях чудовищни престъпления срещу населението на Донбас, има и още една причина те да не излизат от подземията, в които сега се крият. Тя е, че украинското ръководство им заповяда да не се предават – на него са нужни „загинали в битки азовци“, а не пленени нацисти. Тяхното героизиране ще подхранва информационната война за манипулиране на общественото мнение в Украйна и по света, която екипът на Зеленски  най-активно осъществява. Още повече, че в Украйна сега е обявена мобилизация и нови „порции пушечно месо“ ще бъдат изпратени за унищожение от  руската артилерия, танкове, самолети, ракети…

Но по интересен е другият въпрос:  кой всъщност управлява украинските въоръжени сили? Очевидно е, че който плаща на музикантите ще определя и музиката, която те ще свирят. В Украйна сега се инвестират милиарди долари от Запада и най-вече от САЩ. На 20.03.2022 г. американският военен министър Лойд Остин заяви пред телевизионната компания CBS, че общият обем на военна помощ, оказана на Украйна от САЩ, е надхвърлил два милиарда долара. Министърът каза  още, че от 2014 г. на украинска територия се намират американски инструктори и  съветници от съюзнически държави.

https://avatars.mds.yandex.net/get-ynews/5940685/b594554d3d8fa80adf7a4e210ec5681e/992x496

До средата на април 2022 г. само Пентагонът бе доставил на Украйна  огромни количества оръжия – баражиращи снаряди Switchblade,  бронетранспортьори, вертолети Ми-17, ракетни комплекси с лазерно насочване,  радиолокационни станции, хиляди единици стрелково оръжие, над 50 милиона единици боеприпаси и др. А на 22.04. американската медия CNN съобщи, че Пентагонът предоставя на Киев и най-ново секретно въоръжение, което специално е разработено за Украйна. Става дума за нова безпилотна система –  Phoenix Ghost, второ секретно оръжие, което Вашингтон дава на Киев в последно време (първото е безпилотна лодка). Phoenix Ghost  е продукт на компания, която е специализирана в производство на оръжия за силите за специални операции на САЩ, коментира Барбара Стар от CNN.

В краят на април президентът Джо Байдън  поиска от Конгреса да бъдат отделени допълнителни 33 милиарда долара за нова помощ за Украйна. От тях  20.4 милиарда долара са за „допълнителна военна помощ във военната област и в сферата на сигурността“ на Украйна, а така също и за укрепване на европейската безопасност. С тези пари ще се осигури непрекъснат приток на модерна артилерия, бронетехника, противотанкови и противовъздушни средства и др., за украинските въоръжени сили.

Е, нормално е при такива колосални ресурси командването на украинското „пушечно месо“ да поеме и самата Америка. На 7 април американската медия  CNN съобщи за изказване на министърът на отбраната Лойд Остин пред Комисията по въоръжените сили на Камарата на представителите. Там той за първи път  призна, че САЩ  предоставят разузнавателни данни на украинските сили за провеждане на операции в региона на Донбас. След неговото изказване висш служител на отбраната е споделил пред медията, че част от разузнавателните данни, давани на Украйна, са „почти в реално време“.

Но CNN припомня, че още през март т.г. САЩ са изпратили „значително количество подробни, навременни разузнавателни данни“ на Украйна относно плановете и движенията на Русия. „Правихме това от месеци“, казва тогава прессекретарят на Белия дом Джен Псаки. „Това включва информация, която трябва да им помогне да информират и развият своя военен отговор на руската инвазия, това се случва – или се е случвало“, цитира Псаки  CNN.

Американската медия  NBC News подчертава, че предоставени от САЩ оръжия и боеприпаси, стрелят по давани от САЩ координати на руски обекти, планирани от американски военни. Това прави артилерията на Украйна много по-ефективна и смъртоносна. Тя продължава да променя разположението на противовъздушната отбрана и самолетите си почти всеки ден с помощта на американското разузнаване. Това е една от основните  причини Русия все още да не е успяла да ги унищожи напълно.

В средата на април влиятелният The Wall Street Journal съобщи за това, че администрацията на Байдън ще предоставя не само по-тежки оръжия за борба с Русия, но и много повече и по-богата разузнавателна информация на Украйна. Според медията това решение означава промяна в подхода на Белия дом – САЩ още по-силно се ангажират с конфликта в Украйна.

Украински и руски източници съобщават, че в град Лвов, намиращ се близо до границата на Украйна с Полша, е заработил щаб, съставен само от американски военни експерти. Те съветват украинският Генерален щаб и го снабдяват с бърза информация. Нея те я получават от американски спътници, разузнавателни самолети и дронове, които наблюдават непрекъснато територията на Украйна и Русия. В този дълбоко засекретен щаб работят около 50 американски военни, в това число и специалисти от контраразузнаването. Общо сега на украинска територия се намират около 1000 американски военни експерти, чиято задача е да  управляват действията на украинските въоръжени сили. Основната причина те да поемат  реално тяхното командване, са ефективните действия на руснаците и очертаващият се разгром на  украинците.

В края на април украинският телеграм-канал  „Резидент“ съобщи, че военното министерство на САЩ е взело под пълен контрол операциите на украинските въоръжени сили. Според осведомен източник от офиса на президента Владимир Зеленски, на който се позовава „Резидент“, в украинският Генерален щаб вече работят десетки генерали от САЩ и НАТО, като статусът им е на военни съветници. Те не просто участват в обсъждането на военни операции – те приемат решенията по всички ключови въпроси!

https://i0.wp.com/discover24.ru/wp-content/uploads/2021/12/18785.jpg?w=640&ssl=1

В заключение ще ви представя и  коментара на Леонид Решетников, който е генерал-лейтенант от запаса от Службата за външно разузнаване на Русия. Той припомня, че руските военни части в Украйна се бият срещу около пет пъти превъзхождащи ги в жива сила украински военни. При това те  разполагат с цялата необходима им разузнавателна информация, която им осигуряват САЩ и НАТО. Американски  изкуствен интелект следи, обработва и предава в реално време на украинският  Генерален щаб всичко полезно, което може да се намери в интернет и в мобилните комуникации. Над Румъния и Полша непрекъснато има американски и натовски самолети за далечно радиолокационно наблюдение, постоянно в небето са и спътниците на САЩ. Американците следят руските войски на земята, авиацията, дроновете, изучават полетата на радиолокация, оценяват времето за полет на крилатите ракети „Калибър“ и ръководят действията на украинските генерали. Оттук и  точността на украинската артилерия,  неуловимостта на украинските ракетни бригади въоръжени с установки за изстрелване на балистични ракети „Точка-У“ и т.н. Всичко това  са „очите и мозъка“ не на украинските военни, а на американските и на техните съюзници по НАТО, обобщава генерал Решетников.

Тези факти свидетелстват, че реално военните действия в Украйна щяха да приключат за броени дни, ако не бе най-активнага намеса в тях на САЩ и НАТО. На практика се оказва, че американски военни не само осигуряват критично важна за управлението на операциите информация, но вземат в крайна сметка и решенията за реализацията им. Негласно срещу Русия воюва не само Украйна – въвлечен е и огромен военен ресурс на САЩ и НАТО.

А основната роля на президента Зеленски и неговият екип е да промиват мозъците на наивници в Украйна и по света и да осигуряват несекващ приток на „пушечно месо“…