Протестите – една тъжна приказка…

Протестите – една тъжна приказка…

https://i0.wp.com/www.politnavigator.net/wp-content/uploads/2020/08/photo_2020-08-11_00-01-51.jpg?w=640&ssl=1

Вчера шествие от няколко суперлуксозни коли е блокирало магистрала „Тракия“ – т.н. „протестиращи“ са се движели изключително бавно. Това е създало опашка от следващи ги превозни средства, дълга над 30 км и е нарушило плановете за деня на стотици хора. Блокирани остават и трите ключови кръстовища на столицата, по които продължават да се излежават странни образи.

Най-известният академичен речник на английския език – Оксфордският, определя тероризма като „незаконно използване на насилие и заплашване, особено по отношение на граждански лица, за постигане на политически цели“. Точно това наблюдаваме сега с блокирането на кръстовища, площади, магистрали – опит за постигане на политически цели чрез тероризиране на обикновени граждани. Истината е, че създаваният хаос и нестихващите призиви за  гражданско неподчинение нямат нищо общо с реалната демокрация, под знамето на която  се редят протестиращи.

Избягвам да споря с който и да е, защото е безсмислено. Всички ние имаме своите пристрастия, които – независимо дали искаме или не, влияят на представите и оценките ни на случващото се. Но искрено се забавлявам, когато прочета или видя интервю с протестиращ, който обяснява защо е на кръстовището – за да заприличала България на истински демократичните държави, управлявани от почтени и мъдри политици!

Само дето представите и реалността често са разминаващи се величини. Стефан Луст пише в общонационалният всекидневник Die Welt например, че Германия днес е страната, в която нищо не работи: инфраструктурни обекти, образование, армия… Навсякъде властва недофинансиране, некомпетентност и т.н. Той припомня, че дори самолета на Ангела Меркел се строши, когато тя пътуваше с него за среща на лидерите от Г-20. Политиците в Германия са най-вече „зелени“, но въздуха в страната продължава да става все по-мръсен. А заради корупция Германия губи всяка година около 104 милиарда евро – десет пъти повече, отколкото там се харчи за обществено жилищно строителство.

Образованието на децата е верен индикатор за качеството на управлението на една държава – та нали те са най-голямата и ценност! Грижите за тях са свидетелство за отговорността на политиците за нейното бъдеще. Е, Великобритания също често е цитирана от протестиращи като еталон, към който следва да се стремим. Но в свежа публикация на Сам Столяр, Никола Вулкок, Даниел Кларк и Том Калвър в авторитетният  британски The Times, се говори за невероятен ръст на престъпността в британските училища. У все повече ученици се откриват наркотици и хладно оръжие (ножове, чукове, кастети и др.), като при това този проблем вече засяга не само най-бедните райони, а цяла Англия. Разследването на The Times показва, че бандите започват да вербоват за свои членове децата, когато те са на 8 години. Те все по-често се експлоатират от наркотърговци. Около 27000 английски деца са идентифицирани като членове на банди, но  експерти предполагат, че това число е много по-голямо. Броят на децата на възраст от 10 до 17 години, осъдени или получили предупреждение за престъпления с използване на хладно оръжие, се е увеличил в тази страна от 2629 през 2013 г. на 4547 през 2019 г.

https://i0.wp.com/assets.letemps.ch/sites/default/files/media/2020/07/13/file7bej72jzpuq1a3kix8mu.jpg?w=640&ssl=1

Не по-различна е картината и в бастиона на демокрацията – Америка. Там по данни на националния институт за обществено здравеопазване на САЩ (Centers for Disease Control and Prevention – CDC) расте смъртността от предозиране с наркотици. През 2019 г. тя е скочила с 4.8 на сто спрямо 2018 г., като общото число на починалите е над 70600 души. Антирекорд е поставен в Южна Дакота, където увеличението е от над 54 на сто. В Северна Дакота – броя на отровените заради дрога е скочил  с 31 на сто, в Аляска – с 27 на сто и т.н.

The Wall Street Journal (WSJ) е един от най-влиятелните вестници, който се издава  от 8 юли 1899 г. и е с най-голям тираж в САЩ. Чете го не само тамошния елит, но и този на света. В него изтъкнатият журналист и анализатор Джон Хилсенрат – многократен финалист за наградата Пулицър, пише за рязко увеличение на убийствата в американските градове. През юли т.г. в Чикаго например, те са били 433 срещу 106 през месец юни. В Бруклин се стреля все по-често, даже на места с голямо струпване на хора и т.н. Както отбелязва WSJ американски експерти са много разтревожени от очертаващата се тенденция на увеличаване на убийствата в страната. А за корупцията на политиците  в същата тази демократична Америка могат да се напишат много дебели томове…

За да се открие разликата между пропагандните митове и истината е необходим определен потенциал, с който повечето от хората на улицата изобщо не разполагат. На тях едва ли им говори нещо името Едуард Бернайс например. А би трябвало, ако искаха да се ориентират в смисъла на сегашните демонстрации у нас. Наричан „бащата на манипулацията“ той   започва своята знаменита книга  „Пропаганда“ със следните редове: „Съзнателната и интелигентна манипулация на организираните навици и мнения на масите е важен елемент в демократичното общество. Тези, които манипулират незабележимите механизми на обществото, съставляват невидимо управление, което е действителната властваща сила в нашата страна. Ние сме управлявани, умовете ни са моделирани, вкусовете ни са внушени предимно от хора, за които никога не сме чували“.

Това е истината: тези, които задръстват кръстовища и площади днес са продукт на непознати и невидими за тях манипулатори. И колкото и да твърдят, че са там по свой избор истината е, че те са умело управлявани, моделирани, сугестирани. „Пропаганда“ се появява на бял свят преди 92 години, когато властимащите са разполагали с ограничени средства за промиване на мозъци, за разлика от днешните им наследници. При това те имат и невериоятно благодатна публика – все по-невежа и без критично мислене, чиято основна цел е да консумира.

https://i0.wp.com/www.5.ua/media/pictures/original/189425.jpg?w=640&ssl=1

Древногръцкият философ Епиктет (50 г.пр.н.е. – 138 г.) е казвал, че нещата на този свят се делят на два вида: едни, които са по силите на човека и други, които са невъзможни за постигане. Мъдрецът е учел, че енергията си трябва да съсредоточаваме върху това, което зависи от нас и да елиминираме онова, което не ни е подвластно. Причината е, че ако преследваме нереални цели то най-вероятно ще се провалим.

С протести не можеш да промениш социална система – това няма как да се случи. За това е нужна революция, за която обаче няма необходимите предпоставки. Ето защо и протестите са прахосване на енергия и нерви. Единственият ефект от тях е, че овехтели и забравени, алчни и нагли политици ще се върнат във властта. За да създават съюзи точно с тези, на които днес искат оставката. И това неизбежно ще се случи, защото политиците са социопатични: те нямат морал, те имат само користни интереси.

А разочаровани и губещи ще са наивниците, повярвали на красиви приказки.