Просто хрян

Просто хрян

Познавам много хора, които при първото неразположение тичат при лекаря, а после и към аптеката. И излизат от нея натоварени с хапчета и течности, за които не е много ясно, кое е в повече – ползата или вредата за организма.
Тези хора забравят за мъдростта на Природата. Тя е създала не само нас, но и нашите съюзници за решаване на най-важната задача, пред която сме изправени: да бъдем здрави, за да сме живи.

Сред тях е и хряна. Най-често се сещаме за него, когато готвим – с пикантния си вкус той може да превърне немалко блюда в истински празник за сетивата ни.
Но истината е, че той е невероятно полезен най-вече за сърцето, мозъка, ставите ни. Съдържа важни вещества, без които тялото ни би се затруднило да изпълнява функциите си. Става дума за фибри, витамини (от групата В, както и С, Е, РР), минерали (магнезий, калций, калий, желязо, фосфор, натрий), стероиди, въглехидрати, азотни вещества…

Хрянът има почти магическо въздействие на организма ни. Ето само някои от неговите възможности, които са открити от наши предшественици, векове преди да се появим на този свят.

нормализира кръвното ни налягане
Особено благотворно влияе на кръвообръщението в организма ни. Специалистите го препоръчват като едно от най-добрите средства за предпазване (профилактика) от сърдечни заболявания и инсулт. Чисти съдовете ни от запушвания.

понижава равнището на лошия холестерол
В народната медицина за неговото намаляване се препоръчва следното “лекарство”: 100 грама корен хрян се смила в месомелачка заедно с един лимон (необелен) и 100 грама чесън. Разрежда се получената смес с преварена вода в съотношение 1:1 и за един ден се поставя в прохладно място. Приема се сутрин и вечер 40 минути преди хранене по една супена лъжица.

помага при кашлица
Хрянът чисти и подобрява работата на цялата ни дихателна система. Отлично средство е за лекуване на астма. А ако имаме силна кашлица, то е добре да вземем една чаена лъжичка настърган хрян, който сме подсладили по наш вкус.

при простуда и грип
При първите симптоми на храктерните за студените дни болести, трябва да добавяме хрян във всичко, което слагаме на трапезата си. Само в супата няма да е достатъчно – нужно е да поръсваме с настърган хрян и салатите, печеното месо, макароните… Ако не сме го правили досега, така сетивата ни ще се насладят на нови и приятни усещания. А от грипа и простудата няма да остане и следа.

против болки
Хрянът е прекрасно обезболяващо средство. Това впрочем обяснява защо той се използва от векове като лекарство от хора, живеещи в екстремални природни условия. Така при главоболие е достатъчно да си направим компрес с него и да го поставим на челото си.

забравяме за ревматизма
Ако се обърнем към лекар то той най-вероятно ще ни препоръча лекарства, които няма да ни излекуват, а ще притъпят симптомите на тези неприятни заболявания. Но защо да харчим пари, когато със същата задача прекрасно ще се справи и хряна?
Ето една народна рецепта, полезна при наличие на ревматизъм и подагра. Вземаме чаша горещо мляко. Добавяме в него една или две чаени лъжички настърган хрян. Получената напитка пием един-два пъти дневно в продължение на три седмици. След тази процедура е най-вероятно да забравим за неприятните усещания от тези заболявания.

липса на апетит
Смесваме в бурканче хрян и мед. А после поемаме от тази комбинация по една чаена лъжичка 15 минути преди да започнем да се храним – на закуска, обяд и вечеря.

Скоро ще се разделим с безапетитния период от живота си. Причината за това е, че хряна усилва секрецията на стомашния сок. Затова, ако страдаме (недай си Боже!) от анемия или анорексия, нека да си спомним за хряна.
Пак той е много полезен и за хора с гастрит с ниска киселинност (много разпространен сред сънародниците ни), защото стимулира работата на стомаха ни.

помага ни в дигиталната епоха
Една от негативните последици от новите технологии, с които всекидневно работим, е постоянното намаляване на ресурса на паметта ни. Все по-често забравяме, а това освен всичко друго намалява и способността ни да раждаме щури хрумвания – нещо много важно, ако искаме да успяваме в живота. Тук наш верен съюзник пак е хряна. Той е много богат на витамин В, без който нервната ни система сериозно буксува, а паметта ни се ограничава.

за повече красота
Ако искаме да имаме здрава и красива кожа и коса, то е добре хряна да е по-често на трапезата ни. Той е богат на ефирни масла, затова е полезен за изчистване на тялото от излишна пигментация. Отстранява оттоци, пази кожата ни от остаряване, стяга я, възстановява нейната свежест, запазва еластичността и. Има защитно действие срещу слънцето. Сапонините в хряна повишават устойчивостта на клетките към негативното въздействие на околната среда.
Маска, включваща настърган корен от хрян, по една лъжица сметана и растително масло, нанесена на кожата на главата в продължение на 40 минути, укрепва косата ни и я прави красива.

и енергия…
Много от младите хора, с които често съм заобиколен, са любители на всевъзможни енергийни напитки. А те са твърде опасни за здравето им, особено когато са комбинирани с алкохол.
Ако искаме да тонизираме организма си, за да ни помогне да се справим с трудна задача, пред която сме изправени, то по-добре е да похапнем хрян.

Заради богатия си здравословен потенциал, хряна е верен наш приятел. Особено днес, когато много от познатите лекарства губят своята ефективност или са носители на опасни странични ефекти.
Затова е добре хряна да присъства редовно на трапезата ни.