Просто трябва да се научим да сърфираме

Просто трябва да се научим да сърфираме

https://i0.wp.com/image.dnevnik.hr/media/images/340x225/Jul2018/61528089-virtualni.jpg?w=640&ssl=1

Амелия е очарователна, стройна и знае тайната на вечната младост. Тя е полиглот – говори на 20 езика. Има страхотна памет – за броени секунди запомня над 300 страници. Невероятно интелигентна е и защото непрекъснато се самообучава – за разлика от повечето от нас, свикнали да си пилеят времето с глупости. Образец за трудолюбие е – никога не закъснява, работи денонощно, не боледува, не иска отпуска. А и не се нуждае от заплата. Днес от услугите и се ползват над 20 световноизвестни компании – банки, застрахователни фирми, телеком провайдъри, болници и др.
Амелия е нереална – тя е виртуален асистент, изкуствен интелект (ИИ). Създаде я компанията Ipsoft преди пет години, но нейните възможности непрекъснато се развиват.
Помощниците ни, подобни на Амелия, днес са много и постоянно се увеличават. Създават ги мощни корпорации, но и малки начеващи екипи – т.н. стартиращи компании (стартъп – от англ. startup company, startup). Особено популярни са Google Now, Apple Siri, Microsoft Cortana и др. И разбира се Alexa – гласовият асистент на Amazon.

Точно виртуалните образи от типа на Амелия, заедно с роботите, са една от реалностите, с която много по-скоро, отколкото предполагат, ще се срещнат милиони хора по света и у нас. Джини Ромети е шеф на IBM и една от най-влиятелните жени в света. Тя предупреждава: много скоро ИИ ще промени сто на сто от работните места, индустрията и професиите! И това е обяснимо, защото става дума за колосални печалби – навлизането на ИИ ще доведе до увеличаване на глобалната икономика с фантастичната цифра от 13 трилиона долара!
Това несъмненно ще направи живота ни много по-приятен, удобен, ефективен. Но същевременно ще постави и много от нас пред неочаквани изпитания – ИИ неизбежно ще започне да уволнява милиони живи хора. Те ще трябва да напуснат своите работни места, за да се настанят на тях алгоритми и роботи.
Същевременно ще се появат и невероятни нови възможности за реализация на човека. Така в самата корпорация Amazon непосредствено с Alexa се занимават около 10000 души. Но в основата на успеха на този виртуален асистент, е най-вече системата на краудсорсинга (crowdsourcing – ресурса на тълпата) – привличането към нейното развитие на стотици хиляди ентусиазирани помощници от цял свят.
Един от тях е и 29-годишния Ник Шваб – софтуерен инженер във “Форд”, за който разказа CNN. В свободното си време той работи за Alexa. Ник създаде приложение за шум за гласовия асистент на Amazon, с което хората по-лесно заспиват, могат да се отпуснат, да медитират.
Аалгоритмите са привлекли интереса на Ник през 2016 г. Първото приложение, което той създава е шумогенератор, за да заглушава дразнещия го лай на съседско куче. Точно тази негова програма става своеобразна платформа за изработване на различни шумове по поръчка – от океански звуци да пеене на птици. А след като през пролетта на 2018 г., Amazon започва да плаща за различни приложения за Alexa, хобито на Ник се превръща в солиден източник на доходи. Както самия той разказва, благодарение на своите интереси към шума, мечтата му да има дом и нова кола, вече е реалност. Ник се вози в Tesla Model 3 и е направил авансово заплащане на къща в Мичиган – благодарение на допълнителния си доход, който печели, подобрявайки функциите на Alexa.

Nick Schwab with his Tesla Model 3.

Ник е само един от стотиците хиляди регистрирани разработчици, които създават персонализирани гласови приложения за Alexa (в Amazon предпочитат да ги наричат умения). Всеки един от тях определя цената за своята работа и получава 70 на сто от приходите от продажбите на приложението. Така 10000 души са се абонирали за околния шум на Ник и плащат ежемесечно по около два долара. Ник предлага още четиричасови звукови комбинации – като смес от дъжд с океански звуци например. Създал е още и умения за получаване на цените на акциите и намирането на ежедневни онлайн сделки.
Днес Alexa има на разположение повече от 90000 умения, но това не означава, че не могат да се появат нови. Като осъзнават необятните възможности за иновации от световната общност от нестандартни личности, от Amazon обявиха, че занапред всеки може да използва Alexa Skill Blueprints, за да създава и публикува умения в Alexa Skills Store. За това дори не се изисква опит за кодиране – всеки, който има идеи и не го мързи, може да си докара немалко пари, работейки за Alexa например. Естествено, печели и Amazon – огромната общност от любознателни хора в света предлагат умения, истории и преживявания, за които в компанията дори не са се и сещали.
Става дума за един необятен пазар, който е открит са всички, независимо от техния пол, раса, образование, местоживеене… Важното е да са креативни, ентусиазирани, инициативни – възможностите за отлични доходи от техните увлечения, са напълно реални в нашата дигитална епоха.
Ситуацията, в която ще се окажат скоро много от нас и със стопроцентова сигурност тези, които след броени дни ще бъдат на абитуриентския си бал, определено е обезпокоителна. Тя е заредена с неизвестност, несигурност, тревожност – за тях самите и за близките им, които ги вълнува тяхното бъдеще.

Но не и с липса на възможности – всичко зависи от подхода ни. За едни това, което се задава ще е тотална и дълбока криза, в която не се вижда никакъв изход. За други – предизвикателство, което те кара да навиеш ръкавите си и да започнеш да се готвиш за победата. Да усвояваш знания, умения и навици, коренно различни от тези, които днес познаваме.
Ситуацията наподобява на тази, при която сме на брега на бурно море. Ние не можем да му наредим да спре вълните си – това е извън нашите способности. Нищо не ни пречи, обаче, да се насладим пълноценно на тяхната красота и енергия.
Но при едно условие – ако преди това сме се научили да сърфираме.