Простичко решение за това, как да сме щастливи

Простичко решение за това, как да сме щастливи

https://i0.wp.com/www.nuernberg.de/imperia/md/arbeitgeberin/bilder/fittosize_375_250_c8f8cb8e109529796adcca1717856ac8_shutterstock_190351328.jpg?w=640&ssl=1

Много хора търсят  благоденствието, радостта, спокойствието, душевната хармония. И за да постигнат това правят какво ли не – от медитация и екзотични пътешествия до злоупотреба с алкохол и дрога. Но се оказва, че има и други, простички начини за това и то напълно в духа на нашето време.

А него не можем да си го представим без любимото ни занимание – да сърфираме в интернет. Днес той е главния наркотик, на който вече почти всички сме подвластни. Потребителите му са над 4 милиарда, а има наши съвременици, които са в мрежата дори и по 10 часа на ден. Средностатистическият жител на планетата ни е в интернет близо 100 дни в годината – една трета от живота си, отбелязва Next Web.  Налице е истинска епидемия от интернет-зависимост. Една от причините за това несъмнено е повсеместното разпространение на смартфоните и все по-достъпните тарифи на мобилните оператори за свързване с интернет.

Увлечени в динамичното си и напрегнато всекидневие не винаги си даваме сметка за това, как появата на Фейсбук преди 15 години неусетно, но дълбоко промени не само света, но и самите нас. Факт е например, че все повече хора се стремят да покажат себе си в мрежата във възможно най-добра светлина за потенциалните си приятели. И за да се случи това те използват най-ефективния подход: лъжат. Британският The Guardian разказа за интересно  проучване, осъществено от аналитичната агенция Custard сред около 2000 британци. Само 18 на сто от тях казват, че профила им във Фейсбук е точно отражение на техния реален живот. За 31 на сто от анкетираните образът им във Фейсбук „в много съответства на реалността, но без скучните подробности“. Други 14 на сто признават, че в тази мрежа те изглеждат по-активни социално, отколкото са в действителност. От мъжете 43 на сто казват, че откровено са сфабрикували информация, която са качили на своята страница. Но същото се отнася и за жените – всяка трета от анкетирани от компанията OnePoll признава, че не е искрена във Фейсбук: лъже или преувеличава информация за ключови аспекти на живота си.

https://i0.wp.com/www.navolne.life/images/201809/248680-1536667510.jpg?w=640&ssl=1

Проблемът е, че Фейсбук оказва буквално токсично влияние на психичното ни здраве, особено на младите хора. В период, когато търсят собствената си идентичност те не просто се сравняват, но и искат да приличат на кумирите си от мрежата. И не си дават сметка, че повечето от тях всъщност са нереални, измислени, фалшиви. Основателно много експерти предупреждават за връзката между стремителния ръст на депресии и тревожност сред децата и активното използване от тях на Фейсбук. Сравнявайки се с чужди профили те подхранват у себе си комплекси за несъвършенство, непълноценност, страх за това, как ще бъдат възприети от другите в мрежата. Естествено,  неизбежната последица от това е поява на раздразнителност, стрес, депресия.

Но, ако имаме чувството за мярка и в общуването си с Фейсбук,  ние можем да се доближим до щастието си. Без майтап: този извод съвсем не е плод на човек с пещерно мислене, който ненавижда съвремените технологии. Точно обратното: резултат е от сериозно проучване на личности, които са на „ти“ с времето ни, разказва британската медия Daily Mail. Става дума за учени от университета Лас Америкас на Еквадор – държава, разположена в северозападната част на Южна Америка. Впрочем името и произхожда точно от това, че тя се намира от двете страни на екватора. А самото изследване е направено сред 1765 студенти от Тексаския университет. И ето основният резултат, до който стигат учените: да се откажеш от Фейсбук означава да си по-малко депресиран и много по-продуктивен. А щом това е налице то и проблема с недостига на парите започва да се разрешава. И така жадуваното щастие се оказва на една ръка разстояние.

Младите хора, които не са ползвали Фейсбук се оказали по-успешни, в по-добро настроение. За разлика от връстниците си, които не излизали от тази социална мрежа, те правели много по-малко импулсивни покупки. Освен това живеели здравословно и се хранели с чувство за мярка.

Според учените Фейсбук оказва значително влияние на различни аспекти от живота на хората. И те не винаги са свързани само със създаването и поддържането на социални връзки.

И още  една полза от разумния подход към Фейсбук: онези от младите хора, които са направили прекъсване в общуването си с мрежата, са ограничили и потреблението на новини. А в наше време това е една от предпоставките за добро психично здраве. Да сме в света на новините постоянно е един от основните стресиращи фактори днес. Още повече, че огромната част от тях са си чиста дезинформация, насочена да промива мозъците ни. Това доказа и мащабно проучване на една от най-авторитетните „мозъчни фабрики“ – RAND (Research and Development) Corporation на 15  водещи американски медии например.

Излиза, че ако искаме да сме по-продуктивни, по-малко стресирани, а и по-богати, ще трябва критично да се отнасяме към всичко, което срещаме във Фейсбук. А, ако сме в състояние е най-добре да забравим напълно за  тази социална мрежа.

И като нищо може да се окажем и по-щастливи.