Простички, но работещи съвети за чудесна фигура

Простички, но работещи съвети за чудесна фигура

С повишаване на градусите нараства желанието ни да сме край морето. Далеч от шумния, прашен и горещ град – при ласкавата вода, златния пясък и многото слънце.
А това означава, че и темата за излишните килограми става все по-актуална. Но всевъзможните съвети, които никак не са малко по това време в различните медии, имат един мъничък недостатък – те изискват много пот и сълзи, за да изгорим свръхкалориите, ако сме ги понатрупали.

А при това се харчат и немалко пари – за фитнес зали, треньори, екипи, транспорт и пр. Да не говоря пък за безумните диети, с които разни “експерти” ни обещават бързо да отслабнем.
В интерес на истината спорта определено ни помага да регулираме теглото си. Но има и достъпни и далеч приятни начини за добър външен изглед. За някои от тях ни припомня Карън Ансел.


Но преди това няколко думи за тази мила дама. Карън е майка на две дъщери и е утвърден експерт в храненето. Бакалавър е по психология – учила е в университета „Дюк“ и има магистърска степен в областта на клиничното хранене от Нюйоркския университет. Членува в тамошната Академия по хранене и диететика. Национален консултант е по хранене, а освен това е и преподавател, журналист, писател. Консултира крупни компании в областта на здравословното хранене. Написала е няколко книги. Последната излезе през миналата година и се казва “Целебните суперхрани срещу стареенето: останете млади, живейте дълго”.


Карън ни предлага да си върнем желаната форма, като… се храним. Според нея има два прости и достъпни начина, за да се избавим от излишните килограми: да си хапваме повече фибри и да намалим размера на порциите.
Хитрото при фибрите е, че те ни дават илюзията за ситост и така ние не ядем повече, отколкото е необходимо. Когато постъпват в стомаха ни те се разширяват подобно на гъба. Резултатът е, че така по-бързо усещаме насищане за разлика от други хранителни вещества. За съжаление, повечето хора ги приемат недостатъчно – около половината от дневната норма. А препоръчваното количество фибри, които трябва да предлагаме на стомаха си всеки ден, е средно 25 грама за жени и 38 грама за мъже.

Фибрите са много полезни и с още нещо – те са среда, която благоприятства увеличаването на полезните бактерии в стомаха ни. При това става дума точно за тези, които държат под контрол нашите хормони на глада. А след като е слабо чувството ни за глад през деня, то ние имаме и далеч повече шансове да потребяваме по-малко калории.
Освен това самите фибри трудно се преработват в стомаха, те не се усвояват от организма и с тях ние не получаваме никакви калории.
Според Карън проучвания са показали, че фибрите притежават още една полезна за нас способност – да задържат другите калории. Когато те се извеждат от организма ни, те “въвличат” в този процес и тях. По този начин фибрите ни помагат да се избавим от калории, които иначе се трупат вътре в нас и ние дебелеем.


Само припомням, че фибрите са в пълнозърнести храни, във фасул, орехи, плодове като малини, къпини, черница, боровинки, в трици. Добре е да прибавяме и супена лъжица овесени трици в салатата си всеки ден например.
Освен този трик за регулиране на теглото, има още един – да намалим количеството храна, която поемаме. Карън ни напомня, че можем много лесно да преядем, когато става дума за повечето продукти. Мислим си, че купа с ориз е само една порция например. Но в действителност онова, което реално е необходимо на организма ни, е не повече от една трета от съдържанието на тази купа.


Ако свикнем да хапваме по-малко храна, то ние ще съкратим и количеството калории, които си вървят с нея. А това директно ни осигурява сериозно и видимо отслабване.
Ето такива идеи ни подсказва Карън. Те са простички, но в живота успява най-вече този, който намира прости решения на сложни проблеми.
Ако искаме да притежаваме стройна фигура е добре да помним и тези нейни полезни съвети…