Пропагандата наистина може много, но не е всемогъща

Пропагандата наистина може много, но не е всемогъща

В пропагандата американците си ги бива. За развитието на нейната теория и практика вече повече от век в нея са наливани милиарди долари, подготвяни са опитни кадри, създадена е цяла мрежа от изследователски организации. За нея са работили талантливи кадри, като Едуард Бернайс – справедливо наричан „бащата на манипулацията“, Джордж Едуард Крийл,  Харолд Ласуел, Уолтър Липман, Айви Лий и много други. А откритията на учените своевременно са били насочвани към промиване мозъците на човечеството.

Натрупаният богат опит в пропагандата Америка с пълна сила прилага днес. Тя се разглежда като едно от главните средства за достигане на целите, които си поставят нейните лидери. А те – в повечето случаи арогантни и високомерни, но недостатъчно компетентни, имат объркани модели на поведение. Така смята Мартин Зиф – американски журналист и анализатор с богат опит. Според него те са обзети от манията  да наказват, да четат морал на другите, да свалят правителства и да преработват цели общества по свой тертип.

В последните години основна техника за „моделиране“ по американски вкус на други държави, са т.н. „цветни революции“. А те не са нищо друго освен тотално промиване на мозъците на хората чрез умела пропаганда. Най-нов пример за употребата и са събитията, които се случват в Беларус. По сведения на Службата за външно разузнаване (СВР) на Русия точно САЩ имат ключова роля за дестабилизирането на обществения ред в тази страна, съобщава руската информационна агенция РИА Новости. За тази цел в периода 2019-2020 г. САЩ са предоставили на различни тамошни неправителствени организации около 20 милиона долара. С тези пари се е създала мрежа от „независими блогъри“ и информационни страници в социалните мрежи. С тях са били подготвяни беларуски активисти за осъществяване на улични акции. Най-перспективните от тях (според американците) са били изпращани на обучение и тренинг в Полша, Литва и Украйна. Там с тях са се занимавали опитни американски инструктури по „ненасилствени протести“.

Впрочем твърде голяма е вероятността по същият сценарий да са организирани и протестите сега у нас. В България след 1990 г. бяха създадени стотици неправителствени организации, които са на директна издръжка – посредством различни грантове и проекти, на американските данакоплатци. А е известно: който плаща на музикантите, определя и музиката, която те ще свирят…

Постига ли, обаче, американската пропаганда целите, които и са поставени? А главната сред тях е демонизирането на Русия – основният враг на Америка.

 Безспорно тя има определени успехи, особено, ако се отчете факта на затъпяването на цели поколения по света и у нас. Лишени от критично мислене и ползващи ограничен брой източници на информация, те са лесна плячка на опитни манипулатори.

Но могъщата пропаганда все пак не е всемогъща. Сравнително точен индикатор за възможностите на манипулаторите да си играят с нагласите и мненията на хората, са резултатите от различни социологически проучвания. Така амеиканският Gallup публикува резултати от свое изследване на общественото мнение, проведено в 135 страни. Социолозите от авторитетният институт установяват, че резултатите от мащабната антируска пропагандна кампания, не са радващи за нейните организатори. Така, ако средният индекс на одобрение на САЩ в света за миналата година е 33 на сто, то този на Русия е твърде близко до него: 30 на сто. При това трябва да се отбележи, че проучването е направено преди да се разгорят протестите в САЩ и да се види пълният провал на тази държава в противодействието на пандемията от коронавирус. Мохамед Юнис – главен редактор в Gallup,  изтъква в интервю за британският The Guardian, че одобрението на ръководството на САЩ сега е на най-ниското равнище сред традиционните негови съюзници в Европа: 61 на сто не одобряват резултатите му и само 24 на сто го одобряват. Във Великобритания данните са съответно 65 на сто  и 25 на сто, подобни са и резултатите във Франция. В Германия резултатите от изследванията са още по-неприятни за САЩ – политиката и се одобрява  едва от 12 на сто, а против нея са 78 на сто от германците. В Австралия 67 на сто не одобряват действията на САЩ и едва 23 ги подкрепят и т.н.

А сега станаха известни и най-новите резултати от проучване на една от най-влиятелните изследователски организации в света – американската Pew Research Center. За ужас на манипулаторите жителите на 13 развити държави – Австралия, Белгия, Великобритания, Германия, Дания, Испания, Италия, Канада, Нидерландия, Франция, Швеция, Южна Корея и Япония, се доверяват повече на Владимир Путин, отколкото на Доналд Тръмп. На руският президент се доверяват средно 23 на сто от жителите на тези страни, а на американския – 16 на сто. Най-висок е относителният дял на тези, които одобряват политиката на Путин в Италия – 37 на сто и в Германия – 31 на сто.

Убеден съм, че подобна публикация ще намръщи хора, попаднали в лапите на могъщата американска пропаганда. Но какво да се прави – фактите са такива.

А когато те  говорят и боговете мълчат…