„Прометей“ – системата, която няма конкуренти в света

„Прометей“ – системата, която няма конкуренти в света

https://i0.wp.com/cont.ws/uploads/pic/2019/7/SZ-500-2%20%281%29.jpg?w=640&ssl=1

Един от титаните в древногръцката митология е Прометей. Той е дарил много блага, включително и огъня на хората, който преди това бога Зевс е скрил от тях. Заради това бунтовникът Прометей е спечелил тяхната любов, но си е навлякъл  омразата на бога Зевс.

А името му означава „мислещ предварително“. И много точно то е избрано от създателите на най-новата руска система за противовъздушна отбрана – С-500. Подчертавам: става дума за защитна, а не за агресивна, нападателна система. Тя изразява същността на руската военна стратегия, която за разлика от тази на САЩ и контролираният от него военен блок НАТО, е ориентирана към защита на държавната сигурност. А не към доминиране над света.

„Прометей“ сега е една от най-обсъжданите руски военни системи. Публикации за нея се появяват в специализирани и популярни медии в света. За нея пишат  от американското издание The National Interest до хърватското Advance. Една от последните възторжени статии и посвети немската медия Focus. Нейната над 5- милионна аудитория съвсем не е случайна, а твърде сериозна – определят я като „информационен елит“. Focus я печели с това, че предлага точна, достоверна, компетентна информация, която професионално анализира.

Такава е и статията, посветена на С-500 „Прометей“. В нея се изтъква, че най-новата противовъздушна система на Русия изпреварва съответните въоръжения на САЩ и Запада най-малко с две десетилетия. „Прометей“ е способен да поразява всякакви цели в небето, да сваля спътници, метеорити и други тела в космоса. Свръхзвуковите ракети и т.н. „невидими“ (стелт) самолети са твърде лесна плячка за него. С „Прометей“ Русия ще е в състояние да унищожава не само сега съществуващи, но и всички перспективни въздушни цели в близкия космос и атмосферата в следващия четвърт век.

„Прометей“ е дело на световно известната руска компания „Алмаз-Антей“ и вече е готова за серийно производство. Според различни експерти тя ще е най-ефективното противовъздушно оръжие, което няма да има конкуренти в света в следващите 25 г. Руските конструктури и инженери са я разработвали тя да сразява и средства, което сега отсъстват, но биха могли да се появат след десетилетие например.

https://i0.wp.com/cdni.rt.com/media/pics/2016.10/original/57f34892c36188957e8b4698.jpg?w=640&ssl=1

Радиолокационната станция, която я обслужва забелязва цели на разстояние до 800 км. Те се прехващат на далечина до 600 км и на височина – 200 км. Това означава, че той с лекота ще улавя не само военни спътници, но и  междуконтинентални балистични ракети на противника още преди да са се разделили бойните им глави и да са изстреляни от тях лъжливи цели. Управляемите ракети на „Прометей“ са в състояние да сразят около десет балистични обекта, летящи със скорост до 7 км/сек., да прехващат бойните блокове на хиперзвукови ракети. Не е никакъв проблем  за тях да се справят  с малкозабележимите военни самолети от пето поколение.  „Прометей“ е първата в света платформа, която е в състояние да ликвидира не само единични ракети, но и цял техен рояк при масирана хиперзвукова ракетна атака.

Характерна особеност на „Прометей“ е и неговата изключителна мобилност. Времето за привеждането му в бойна готовност е по-малко от 5 минути. Той много бързо може да бъде прехвърлен със самолети на всяко място, където е нужен.

С-500 „Прометей“ по своята бойна ефективност в пъти надвишава всички сега познати съвремени средства за противовъздушна отбрана. Първите комплекси надеждно ще прикрият най-големите градове и най-важните промишлени обекти на необятната руска страна. Естествено, те ще защитят и шахтите на междуконтиненталните балистични ракети, които са съществена част от ядреният щит на Русия. Или другояче казано с въвеждането в експлоатация през тази година на „Прометей“ надеждите на САЩ и НАТО за нанасяне на изпреварващ ядрен удар върху Русия, се обезмислят – той просто ще е невъзможен.

https://i0.wp.com/i.ytimg.com/vi/9KX5SHwpVZ4/maxresdefault.jpg?w=640&ssl=1

Русия, която даде милиони жертви във Втората световна война и благодарение на която бе разгромена хитлеристка Германия, е извлякла уроци от миналото. Днес тя отново е обект не само на демонизиране в западните (а и наши медии), но и определяна като главен враг на САЩ и НАТО. Въпреки обещанията, дадени на Русия НАТО продължава да се разширява около нейните граници. Независимо, че е в „мозъчна смърт“ (според определението на френския президент Еманюел Макрон) този военен блок продължава да  е заплаха за сигурността на Русия. Но влизането в експлоатация на „Прометей“ определено ще охлади немалко войнстващи глави на Запад. Много точно експерта Марк Епископос определи в авторитетната американска медия The National Interest  появата в Русия на „Прометей“ като една „много лоша новина за НАТО“.

А създаването на С-500 доказва, че твърденията за технологичната изостаналост на Русия в сравнение със Запада, са поредната пропагандна измислица, която няма нищо общо с истината.