Производители и търговци печелят, но страдат децата ни

Производители и търговци печелят, но страдат децата ни

https://i0.wp.com/letidor.ru/imgs/2019/08/27/13/3534272/3325b8e26732eaac91865cfd83c0bb8e38ea6db4.jpg?w=640

Преобладаващата част от младите български родители не знаят, с какво да хранят децата си. Това е извода, до който стигам, когато съм на детска площадка или в парка с двете си внучета-близнаци Алекс и Надя. Около мен хвърчат невръстни хлапета, в ръцете на които са чипсове, солети, бисквити, баници, хамбургери, шишета с плодови сокове, кока кола… Продукти, които денонощно вездесъщата реклама агресивно ни натрапва. Резултатът е, че все повече са родителите, които са забравили за съществуването на далеч по-безопасни за здравето на рожбите им храни и течности. Като плодове и зеленчуци и обикновена вода например.

Наблюдавайки поведението на млади семейства неизбежно човек стига до извода, че на  немалко от майките и татковците определено не им достига здрав разум. В главите им той е изместен от рекламни послания и съвети, намирани във Фейсбук. А има и още една друга причина – не са малко съвремените майки, които просто не обичат да готвят. Къде по-голямо удоволствие за тях е да сърфират из социалните мрежи и да пробутват на децата си готови храни и набързо затоплени полуфабрикати.

Проблемът е, че точно те носят немалко рискове за здравето им. Известно е, че в училище на малките деца предлагат безплатна закуска. Само, че тя въобще не може да се сравнява с приготвен от мама сандвич или с поставен в детската раница плод. Преди време попаднах на следното сравнение: родният ни парламент харчи по 2.50 лв за всяка хризантема, за да бъде украсен кабинета на някоя важна персона и за т.н. „протоколни нужди“. Но за безплатна закуска на ученици до 4-ти клас отделените пари са над четири пъти по-малко! И затова учениците, които ходят на училище закусват с тестени продукти, единствената „полза“ от които е, че трупат килограми. Не случайно българчетата са в челната петица на нашия континент точно по този показател.

В интерес на истината безразличието към детското хранене е световна тенденция. Популярната британска медия The Daily Mail разказа за изследване на учени от Университета на Лийдс. Те са наблюдавали как се хранят над 1250 деца на възраст от 12 до 18 месеца. И така са установили, че те са станали зависими от сладки и  мазни храни, преди още да са били в състояние да дъвчат. Учените са се натъкнали на шокиращи случаи: първите зъбки на детенце се показали черни, защото са му давали кока кола от бутилка; петмесечно момченце вече било затлъстяло, защото майка му го хранела с картофи фри и т.н. Необразовани родители, които при това нямали и навици да готвят, най-вече давали на бебета и малки деца  вредни продукти, които и те  самите консумирали.

https://i0.wp.com/2.bp.blogspot.com/-j8koYB9j6nw/UegW_J-B2uI/AAAAAAAAFCg/pDKhAmTCBc0/s1600/comida-bebe-sin-sal.jpg?w=640

Преди няколко дни една от най-големите американски медии – CNN, съобщи за проучване на Конгреса на САЩ, което е установило: водещи производители на бебешки храни съзнателно продават продукти с високи нива на токсични метали. Съставките в редица продукти, предназначени за бебета в САЩ, съдържат до 91 на сто арсен, до 177 на сто олово, до 89 на сто кадмий, до пет пъти повече живак, отколкото е разрешено в съответните стандарти.  „Опасните нива на токсични метали като арсен, олово, кадмий и живак съществуват в бебешките храни на нива, които надвишават допустимите според експерти и ръководни органи“, е заявил депутата Раджа Кришнамурти от Илинойс, председател на подкомисията по икономическа и потребителска политика. Според него данните, предоставени за производителите са „шокиращи“, защото показват, какво високо съдържание има в храни предназначени за най-малки деца. Всички тези тежки метали са в състояние да породят рак, хранични заболявания, имат невротоксични ефекти. А вредите за развиващия се мозък на бебето може да са катастрофални. CNN цитира  и мнението на Джейн Хулихан – национален директор на науката и здравеопазването за Healthy Babies Bright Futures. Според него последиците от поемането на подобна храна „варират от поведенчески проблеми и агресия до загуба на IQ и всякакви когнитивни и поведенчески дефицити, които могат да продължат през целия живот“. Healthy Babies Bright Futures е публикувала доклад през 2019 г., в който са открити токсични метали в 95 на сто от бебешките храни, случайно избрани от рафтове на супермаркети и подложени на анализ. Всъщност този доклад е мотивирал  подкомисията на Раджа Кришнамурти да започне своето разследване. Според нейни членове е възможно дори да има и по-високи нива на токсични тежки метали в продукти за бебешки храни, тъй като производители са отказали сътрудничество по време на това проучване.

Експерти на Администрацията по храните и лекарствата (FDA) в САЩ също са открили  един или повече от същите метали в 33 от 39 изследвани бебешки храни. С най-висок риск за невротоксична вреда са били продукти на основата на ориз, сладки картофи и плодови сокове, сочат експертите. А дори и малки следи от тях в храни, давани на детето, могат да променят в негативна насока неговия развиващ се мозък и да разрушат интелигентността му. Вредните  въздействия се натрупват с всяко хранене на бебето, се сочи в доклада на експертите.

Какво е решението на проблема? Колкото и да е неприятно за немалко съвремени майки, но по-добър вариант от този – да се хранят децата с домашно приготвена храна, няма. Ето още едно доказателство в полза на тази истина: хората които се хранят или си купуват готова храна от закусвални, ресторанти, барове, кафенета и пр., са изложени на изключително вредни за организма им вещества – т.н. фталати. Става дума за пластмасови продукти, които водят до срив на хормоналната система на човека и до различни заболявания. За да стигнат до този извод  учени са изследвали над 10000 души на различна възраст за период от едно десетилетие, от които над 60 на сто са се хранели извън дома си или са купували готова храна. Така е било установено, че при деца, които често са хапвали навън, количеството фталати в организма им е бил с около 55 на сто по-високо от връстниците им, яли храна, приготвена у дома им. Проблемът е, че фталатите имат свойството да се акумулират в човешкото тяло и впоследствие атакуват черния дроб, бъбреците, дихателната система и др. В състояние са да доведат до рак, диабет, астма и пр. Замърсяването с тях днес е широко разпространено не само в САЩ, но и на нашия континент, като особено уязвими на въздействието им са малки деца, тинейджъри, бременни жени.

Много деца си падат и по храна, която предлагат непрекъснато растящите неголеми заведения за бързо хранене. А тя е изключително вредна за здравето им и заради начина, по който се приготвя. Специалисти говорят за появата на нов тип отрови (токсини), наречени AGEs, които възникват при консумация на пържени храни, както и при стерилизация и пастьоризация на продукти. Те са фактор за повишен риск от поява на сърдечни болести, метаболични разстройства, бъбречни заболявания, диабет, болестта на Алцхаймер и др. Решението на проблема е храната да се приготвя на пара, да се задушават продуктите, да се готви при ниска температура – подходи, които на практика не използват заведенията за бързо хранене. Съответно и храната им съдържа твърде много от отровните AGEs.

За съжаление, доказателствата за това, че децата, а и техните родители стават все по-болнави, не намаляват – те само се увеличават. Най-голяма заслуга за това има некачествената храна, която те поемат. А още Хипократ (460 – 370 г.пр.н.е.) – бащата на медицината и най-великия лекар на Античността, е стигнал до извода: храната е твойто лекарство, лекарството е твойта храна! Не препаратите на фармацевтичната индустрия ще опазят организма ни – премахвайки симптомите на едно заболяване, те увреждат други органи. Ето защо в наш интерес е да имаме и култура на храненето – да знаем какво може да ядем и какво да избягваме да поставяме на трапезата. Но най-вече да предпочитаме храната, приготвяна у дома и да избягваме всячески тази, която ни предлагат всевъзможни заведения.

Ако, разбира се, наистина искаме децата ни, а и ние самите да бъдем здрави.