Продукт, твърде опасен за здравето ни

Продукт, твърде опасен за здравето ни

Едва ли има човек, който да не иска да живее дълго и да бъде здрав до последния си дъх. За съжаление, никак не са малко тези, които преждевременно си отиват от този свят. Проучвания сочат и причините, поради които това все по-често се случва: цигари, алкохол, стрес, ядене на червено месо, преяждане, недоспиване, отказ от спорт, неразумно излагане на слънце.
Но на първо място е поставена захарта. Точно този сладък продукт е сред главните виновници за появата на рак, сърдечно-съдови заболявания (миокарден инфаркт, мозъчен инсулт, сърдечна недостатъчност), диабет.

А това са и основните фактори, от които хора умират преждевременно днес. Затова много точно наричат захарта “бялата смърт”.
Все по-често в лекарски кабинети звучи диагнозата: рак. Но се оказва, че за да се появи тази страшна болест е съпричастна точно захарта. Тя ражда и подхранва раковите клетки, способства за тяхното размножаване и задълбочава всяко възпаление в организма.

Най-често умират от рак тези, които имат най-високо равнище на захар в кръвта. Установено е, че раковите клетки поглъщат захар 19 пъти по-бързо, отколкото здравите клетки!
Впрочем нищо ново под слънцето. Изследователи от университета в Пиза изучиха 17 мумии от епохата на Възраждането, които се пазят в базиликата Сан-Доменико-Маджоре. Това са останки на хора, живели при двора на крал Арагон в XV-XVI век. И така откриха злокачествени тумори в херцога, краля и принца.

Оказало се, че разпространението на рака в онези времена е бил0 27 на сто – близко до съвременния показател в богатите страни (около 31 на сто). Представителите на тогавашното висше общество най-вече са могли да си позволят необичайна за онези времена храна – захар. А цената, която плащали за това удоволствие, била появата на ракови заболявания.
Захарта съществено увеличава риска и от болестта на Алцхаймер. Тя е нелечима, а средната продължителност на живота след като бъде диагностицирана, е около 7 години.

Сега в света болните от нея са около 50 милиона души, но тенденцията е техния брой да расте и към 2050 година да надхвърли 125 милиона души.
Високото равнище на захар възпрепятства проникването на гликоза в клетките на главния мозък – той няма достатъчно енергия и не е в състояние да работи. Захарта ни тласка към глупави решения, защото непосредствено влияе на нашите мисловни способности.
Захарта дори намалява и привлекателността ни.

Тя негативно се отразява на кожата на лицето ни, като я отпуска, води до появата на бръчки, състарява ни – увеличаването и с 1мм на всеки литър кръв, застарява жените с минимум 5 месеца.
Световната здравна организация препоръчва човек да не употребява повече от 25 грама захар на ден. Но много хора поемат с храната си и над 100 грама на ден.

Тя е навсякъде – в разхладителни и газирани напитки, готови плодови сокове и сосове, млека, енергетични напитки, сладкиши, бонбони, бял хляб, макарони… Захар производители добавят даже и в несладки хранителни продукти – така те създават зависимост у нас от тях: захарта предизвиква привикване към продукта, подобно на кокаинова зависимост.
Не зная дали се замисляте, когато посягате в магазина към хранителен продукт или напитка за това, че в тях има сукралоза.

Тя сега се използва при производството на над 4500 продукта! Този интензивен подсладител е сравнително нов – на пазара го предложи английската компания Tate & Lyle през 1976 година. Произвеждат го от захар и той напомня вкуса на този продукт, но е около 600 пъти по-сладък от него. За съжаление е изключително опасен за здравето ни – дори и само заради това, че се прави от захар и хлор и не може да се разгражда. Нови изследвания сочат, че сукралозата води до рак и в в частност до левкемия.

Не случайно от тази година във Великобритания е въведен “данък на захарта”. Той конкретно е насочен към производителите на газирани напитки. Така властите се опитват да предпазят децата от консумация на тези свръх опасни продукти.
Спасението ни е всячески да избягваме захар. Да се стремим да ядем предимно домашно приготвена храна. Да не докосваме обработени продукти, безалкохолни напитки и готови сокове в кутии. Всички те съдържат предостатъчно от бялата смърт и подсладители на нейна основа.

Производителите и търговците не са балами – в техен интерес е да привикнем да търсим стоката им.
Но здравето си е наше.
И само от нас зависи дали ще го имаме или ще ни липсва.