Проблемът не са лъжите им, а че има хора, дето им вярват!

Проблемът не са лъжите им, а че има хора, дето им вярват!

Всеки ден милиони хора по света и у  нас гледат, четат и слушат за това, което се случва в Украйна. Но малцина от тях си задават въпроса доколко точна е информацията, с която ги заливат.  А би трябвало да се питат, защото вероятността това, което ги възмущава или натъжава да е добре режисиран спектакъл, е изключително голяма!

За да създават истории, докосващи емоциите на хората, сега не само в Украйна, но в целия свят са ангажирани десетки хиляди високо квалифицирани специалисти по пъблик рилейшънс (Public Relations – PR, пиар). Става дума за социална технология с огромни възможности за промиване на мозъци – много точно нейният създател Едуард Бернайс (1891-1995), са го нарекли „бащата на манипулацията“.

На украинските пиари е възложено да сътворяват и разпространяват денонощно послания и изображения, чиято главна задача е да героизират Украйна и да демонизират Русия. Но цялостното управление и координиране на дезинформацията се осъществява от  секретните служби  за информационна и психологическа война на САЩ и НАТО. Те определят и т.н. „дневен ред“ на медиите – темите, които трябва да бъдат внушени на милиони хора и начина на интерпретация на събитията.

Разиграният спектакъл  от украинските манипулатори в град Буча е типичен пример за пиар-събитие. Припомням ви, че на 2 април се появиха видео и снимки на украинци, представени като „убити от руснаци“. На 3 април руското военно министерство опроверга всички обвинения от страна на киевския режим, че руски военни са могли да извършат подобно престъпление в Буча.  И приведе доказателства, които показваха инсценировка, при това доста непрофесионално разиграна. На 6 април и руското външно министерство нарече провокацията в Буча престъпление на украинските власти, с цел да се блокират руско-украинските преговори.

Анализът на развитието на събитията показва, че пиар-пектакълът „Буча“ не се е появил случайно, а е сътворен за постигане на конкретни цели. Още същият ден, когато украинските пиари разпространиха своята дезинформация, тя бе най-активно подхваната от медиите на Запад и у нас. Подобно на други пиар-спектакли за „руски зверства“, които нашумяха и бързо бяха забравени, раздухваната истерия за Буча целеше да възроди съчувствие към „беззащитни украинци“ и ненавист към всичко руско. Създадено бе обществено мнение, което да осъди „варварските действия“ на Русия в Украйна.

А точно това беше нужно на овластени русофоби на Запад и у нас. Създаденият от пиарите по света и у нас антируски фон позволи без проблеми да бъде гласуван в американския сенат законопроект за ленд-лиз, който снема ограниченията за доставка на оръжия на Украйна. Пиар-спектакълът около Буча улесни много и работата на русофобите в ЕС: без да провеждат, каквото и да е разследване на тази история, бе въведен пети пакет от  санкции срещу Русия. Излъчено бе и специално изявление на Евросъюза, в което руските военни  за пореден път бяха обвинени в „зверства“ на територията на Украйна.

За да експлоатират до максимум пиар-събитието „Буча“, манипулаторите организираха и посещение в града на върлата русофобка – председателя на Еврокомисията гинеколожката Лайен и  шефа на европейската дипломация Жозеп Борел. Съпровождаха ги и двама премиери – на Украйна и Словакия. От мястото на трагичното събитие Лайен, облечена в бронежилетка, заяви, че  украинците „защитават човечеството, защитават демокрацията“ и затова трябва да бъдат подкрепени. А Борел зарадва украинските власти със съобщението, че ЕС ще им отпусне още 543 милиона долара за купуване на оръжия към вече дадените им други стотици милиони. Естествено, всичко това ставаше пред камерите и микрофоните на представители на най-големите западни медии и информационни агенции.

Тук вероятно нормално мислещ човек би запитал, а защо Запада категорично е против да се направи обективно разследване на случилото се в Буча? Да не би, защото истината ще се окаже съвсем друга – че мирните жители в града са убити от украински нацисти, след изтеглянето на руските войски от него. Той би попитал и къде бяха западните политици, когато пак украински нацисти горяха живи хора в Одеса, избиваха деца в Донбас, а в секретните зандани на Службата за безопасност на Украйна (СБУ) невинни хора се подлагаха на чудовищни изтезания, само защото искаха да говорят на родния си език?

В интерес на истината все пак в Европа се намериха и нормално мислещи политици, които се усъмниха в достоверността на историята за Буча, разказвана от Украйна. Немската медия Bild цитира президента Зеленски, който се оплаква, че един от европейските лидери му  казал: „Дайте ни доказателства, че това не е постановка!“  На уточняващият въпрос от кореспондента на Bild този човек премиер на европейска държава ли е, Зеленски отговаря: „Да!“ Впоследствие стана ясно, че това е Виктор Орбан, който май се оказва единственият разумен и почтен премиер в Евросъюза. Франческа Донато – евродепутат от Италия също заяви, че има много големи съмнения в истинността на украинските разкази за Буча. И въз основа на тях да се налагат санкции на Русия  е напълно неприемливо.

Смели и почтени хора има и в самата Украйна. С риск да бъдат убити от нацисткият режим, който е на власт в страната, те заявяват открито:  историята за Буча е една невероятна фалшификация! Така заслуженият юрист на Украйна и депутат в парламента Владимир Олейник изтъква: „Трябва да се направи разследване за това, което се е случило в Буча. Изводите трябва да дадат експерти, криминалисти. Съдът в края на краищата. Но на нас ни казват – не е необходимо това да се прави! Те вече са решили, кой къде е стрелял. За тях провокацията в Буча е пиар, а не необходост да се установи истината“.

Дъглас Макгрегър – полковник от американската армия казва, че медийната истерия около Буча предизвиква у него крайно подозрение и огромен скептицизъм. Тя  му напомня за събитията в Югославия преди бомбардировките на тази страна от САЩ и НАТО. А също и за  лъжите и дезинформацията, които са предшествали агресията на САЩ и Великобритания в Ирак. Много подозрително е появата им точно в определено време, за да предизвика вулканичен взрив от омраза срещу руснаците, казва Дъглас. Както и невероятното единодушие в западните медии за събитието в Буча, поразителната синхронност и в реакциите на коментиращите го. „Аз видях това през 2002-2003 г. в предверието на войната в Ирак – казва Дъглас. – Видях го и на Балканите при събитията в Босна и Косово. Налага се усещането, че сега се следва същата тази стратегия“.

Дъглас е категоричен: тази невероятно агресивна информационна кампания се ръководи от САЩ и вероятно от  MI6 (Military Intelligence – MI6, службата за външнополитическо разузнаване на Великобритания). Манипулаторите работят в тясно сътрудничество с украински специалисти за промиване на мозъци. А „Зеленски наистина  отговаря на нашите изисквания за обезкървяване на руснаците. За съжаление, той обезкървява и Украйна”, коментира американският полковник.

Сега в съобщенията на западните агенции освен Буча започна да се появява и още едно име – град Ирпен, Киевска област, който преди десетина дена бе напуснат от руски военни. Русия предупреди, че Киев се готви да разиграе в него още една фалшификация, подобна на тази в Буча. Украинските пиари и тук работят плътно с „експерти“ от  тамошното „гестапо“ – СБУ.

От моргата при градската болница, разположена на ул. Полевой, се планира да бъдат изнесени трупове на убити от украинска артилерия. Те ще бъдат представени за разстреляни от група руски диверсанти, защото са „станали свидетели на военни престъпления на Русия“.  А за да бъдат убедени наивниците, които все още се хващат на лъжите на манипулаторите, сценарият  предвижда в недалеч разположеният горски масив Пуща-Модицки, да се  разиграе и заснеме сцена на преследване със стрелба и унищожаване  на руски диверсанти. За техни трупове ще се представят починали в резултат на жестоки измъчвания от агенти на СБУ,  руски военнопленници.

Под ръководството на западни консултанти, украински пиари подготвят и други чудовищни акции. Те ще доведат до смъртта на много мирни украинци, а за това ще бъдат  обвинени руски военни. Така в град Кременная, в Северодонецкия район, украински военни се разполагат на позиции, от които да обстрелват автомобили на бърза помощ, превозващи пациенти. В града вече са пристигнали западни журналисти, които да заснемат стрелбата и да я представят като  „варварски действия на руски военнослужещи“. А в населеният пункт Раговка, в Киевска област, се готви друг пиар-спектакъл – там ще се търсят и открият места на масово погребване на мирни жители, които уж са убити от руски военнослужещи. След появилите се съмнения за  достоверността на случилото се в Буча, сега  пиарите са осигурили за  спектакъла в Раговка и „правилно мислещи“  украински съдебно-медицински експерти.

Англосаксите, чиито ревностни поклонници са не само украински „елити“, но и овластени родни недоразумения, винаги са се отличавали с лицемерие, двойни стандарти, коварство. И с невероятно  презрение към всички останали, които не са от тяхната кръвна група. Това обяснява защо точно те, а не славяни измислиха и доведоха до съвършенство технологиите за промиване на мозъци. И непрекъснато ги прилагат, за да постигат основната си цел – да владеят света.

Да вярваш на това, което разпространяват днес цензурираните от англосаксите медии по света и в България, е сигурен признак на невероятен наивитет и пълна липса на критично мислене. Но явно точно такива хора доминират днес по света и у нас – всеки опит да им се обяснят „правилата на играта“, по които сега работят Запада и маорионетките им в Украйна и у нас, среща тотална невъзприемчивост.

Впрочем нищо ново под слънцето: американският писател и журналист  Дон Маркис (1878-1937)  е прозрял това много преди нас: „Ако караш хората да си мислят, че мислят, те ще те обичат. Но, ако ги караш наистина да мислят, те ще те намразят“.