Приятни и сладки, но твърде опасни за организма ни!

Приятни и сладки, но твърде опасни за организма ни!

https://i0.wp.com/businessman.ru/static/img/a/20665/152766/4795.jpg

Признавам, че когато съм в магазин за хранителни продукти винаги гледам с недоумение към хората, чиито кошници са отрупани с различни безалкохолни напитки. Странно ми е, че те не си дават сметка за това, колко опасни са точно те за здравето на децата им, а и за самите тях.

Това потвърждават резултатите от сериозно проучване, за което разказват две авторитетни медии – германскатаDie Welt и британската The Guardian. В продължение на 16 години екип от учени на Международната агенция за изследвания на рака, която е към Световната здравна организация, наблюдава 450000 души в 10 страни. От тях 70 на сто са били жени, а средната възраст на участниците е била 50 г. Сред тази огромна група се правени анкети за различни аспекти на начина им на живот – как се хранят, дали пушат, спортуват ли и др. Същевременно са били събирани данни за употребата от тях на безалкохолни напитки (без плодови сокове). Учените са разделили участниците в проучването на две групи: едни, които в месеца са изпивали по-малко от една чаша (250 мл) безалкохолни напитки  и други, които са изпивали минимум по 2 чаши на ден.

В периодът на проучването са починали 11.5 на сто от тези, които са пиели много безалкохолни напитки, а във втората група – 9.3 на сто. След като са отчели и редица други фактори (индекс на телесната маса – с него медиците определят нормалното тегло, затлъстяването и недохранването), физическа активност, начин на хранене и др., учените са стигнали до извода: смъртността сред любителите на безалкохолни напитки е със 17 на сто по-висока! Тази взаимовръзка се проследява по отношение на напитки със  захар и със захарозаместители.

Употребата на изкуствено подсладени безалкохолни напитки се свързва с по-висок риск от смърт най-вече заради заболявания на кръвообращението. Докато подсладените със захар безалкохолни напитки пораждат по-висок риск от смърт заради храносмилателна болест. Безалкохолните напитки като цяло водят и до по-голям риск от ранна смърт поради болест на Паркинсон.

https://i0.wp.com/www.thetimes.co.uk/imageserver/image/methode%2Fsundaytimes%2Fprod%2Fweb%2Fbin%2F99b16e32-95fb-11e5-b48c-cc45c1c5ce39.jpg?w=640&ssl=1

Изследването разбива мита за това, че изкуствено подсладените напитки, които рекламата представя като по-здравословни за разлика от захарните, са и по-безопасни. Напротив, те също увеличават риска от преждевременна смърт.

Безалкохолните напитки от всякакъв вид буквално са претъпкани от химия – подобрители, оцветители, подсладители, ароматизатори и др. Производителите вършат това,  за да измамят сетивата ни и да ни накарат да свикнем с тях. Като ги купуваме за децата си например, ние неусетно ги пристрастяваме към тях, подобно на наркомана към дрогата. И така подлагаме на изключителни рискове здравето им в бъдеще.

Изводите от това сериозно изследване се потвърждават от друго, което е проведено във Франция. В NutriNet-Sante са взели участие  101257 възрастни французи, а резултатите от него са публикувани в авторитетното научно списание British Medical Journal (BMJ). 

Учените са следили за тях в продължение на 9 години, в периода между 2009 и 2018 г. Задачата, която те са си поставили, е да оценят риска от всички видове рак, както и за някои конкретни типа – като рак на млечната жлеза, дебелото черво и простатата. Анализирана е ролята на всички видове сладки напитки: газирани и негазирани безалкохолни течности, 100 процента плодови сокове, плодови напитки, подсладени със захар топли напитки, както и такива на млечна основа, спортни и енергийни напитки. Неговите автори също са отчели и други здравни фактори, като теглото и височината на хората, дали те се занимават със спорт, какви са хранителните им навици, образованието им, дали пушат, имало ли е болни от рак в тяхната фамилия и др.

Така е било установено, че увеличаването на консумацията на безалкохолни и сладки напитки със 100 милилитра на ден, води до ръст на риска от развитие на рак с 18 на сто. А на риска от рак на млечната жлеза – с 22 на сто.

Учените са разделили потребителите на сладки напитки на две групи: едни, които пиели плодови сокове и други, които консумирали безалкохолни сладки напитки. Оказало се, че и в двете групи риска от развитие на рак е еднакво висок. Това е един от най-важните моменти в изследването – установяването, че натуралните плодови сокове са също толкова вредни, колкото и безалкохолните напитки. Независимо, че плодовите сокове съдържат повече витамини и хранителни вещества, в сравнение с безалкохолните, газираните и енергийни напитки, в тях е много високо съдържанието на захар. Затова те също могат да увеличат риска от поява на рак.

Водещият автор на това изследване – Матилде Тувиер отбелязва пред медията Business Insider, че за много хора извода на учените за плодовите сокове, вероятно ще е неочакван. Рекламата ни е приучила да ги свързваме със  здравия начин на живот. Но в тях има твърде много захар, а в промишлено приготвяните и опасни химически съставки, които могат да навредят на здравето ни в дългосрочен план.

Изводът на учените е, че всички сладки напитки най-вероятно са свързани с отключване на някакъв вид канцерогенно заболяване у човека, който редовно ги консумира.

Впрочем експерти отбелязват и още нещо важно: за приучването на хората към консумацията на сладки и безалкохолни напитки работят не само професионални манипулатори (рекламисти, пиари, маркетолози, журналисти), но и мощно лоби, което затруднява контрола над цялата тази индустрия.

Като протягаме ръка към бутилка с безалкохолна, енергийна и плодова напитка, ние сами подлагаме организма си на възможни и много сериозни опасности. Включително да се разболеем от смъртоносен рак. Особено застрашени са най-малките, чиито родители без да се замислят им предлагат токсични напитки.

https://i0.wp.com/fiteria.ru/storage/phpYtGJqU1536916937.jpg?w=640&ssl=1

Излиза, че ако – не дай си Боже!, ни установят някакво сериозно заболяване, вместо да се чудим откъде сме го „прихванали“, най-напред следва да погледнем към хладилника си. Да видим дали там няма някакви безалкохолни напитки. Също и когато посягаме към тях на рафта в магазина, е добре да си спомним за педупреждението на учените: всички безалкохолни, енергийни, плодови сладки напитки, са свързани с повишен риск от ранна смърт. Затова не трябва да ги има често около нас, а най-добре е въобще да престанем да си харчим парите за тях. Стига, разбира се, да ни вълнува въпроса за това, колко дълго ще бъдем в този прекрасен луд свят.

А дали има безопасно и полезно за здравето ни решение на проблема с жаждата? О, естествено, че има и то е много е простичко: нарича се вода за пиене…