Превръща ли се Америка в основна заплаха за Америка?

Превръща ли се Америка в основна заплаха за Америка?

https://i0.wp.com/censoru.net/uploads/posts/2020-01/1579667669_205703_big.jpg?w=640&ssl=1

На древногръцкият философ Хераклит (530-470 г.пр.н.е.) принадлежи фразата „всичко тече, всичко се променя“. Времето, изминало от нейната поява до наши дни, потвърждава верността и: променят се хората, технологиите, представите ни… Подвластни на изменения са и неща, на които не обръщаме особено внимание, вероятно защото ни се струват не толкова значими. Като езика например – днес ние често употребяваме думи, непознати в миналото. Те навлязоха в речта ни с промените в средствата  за общуване, с развитието на науката, под влияние на глобализацията.

Една от тях е  „инаугурация“ (от латинского inauguro – посвещавам). С нея се обозначава церемонията на встъпване в длъжност на важна персона – държавен глава например. Сега тя отново е свръх актуална, поради проблеми с предстоящото влизане в длъжност на Джо Байдън. Джейк Лахут – политически репортер на  Business Insider съобщава, че основна резолюция за информиране на населението в Америка относно подготовката на конгреса за предстоящата инаугурация на новоизбрания президент Джо Байдън, е отхвърлена от учредителния комитет. Лидерът на мнозинството от републиканския сенат Мич Макконъл, лидерът на малцинството в парламента Кевин Маккарти и сенатор Рой Блънт (председател на комитета по правилата на Сената), са гласували срещу използването на термини, признаващи победата на Байдън.

Същевременно американската медия CNBC съобщава, че генералният прокурор на Тексас е подал иск до Върховния съд на САЩ за отмяна на резултатите от изборите за президент в щатите Пенсилвания, Джорджия, Уисконсин и Мичиган. Причината, според него е, че те са незаконни.

Впрочем и известният в САЩ социолог Патрик Башам – директор на Института за демокрация, е категоричен: победата на Байдън е „статистически неправдоподобна и невъзможна“. Пред медията Fox News той обяснява и защо мисли така. За него има множество показатели със сто процентова точност по отношение на прогнозирането на победителя в президентски избори. Става дума за това, как са се справили кандидатите, за броят на индивидуалните дарения, колко ентусиазъм всеки кандидат е генерирал в различни проучвания и др. Според Башам през 2016 г. всички те категорично са посочвали, че Доналд Тръмп ще спечели изборите. За него точно това се е случило и през 2020 г. – индикаторите са давали категорично победата на Тръмп. В интервюто през  Fox News той споделя, че дори Тръмп сега е представил много по-добре в много ключови показатели за гласуване, отколкото преди четири години. Байдън не би могъл да победи и без подкрепата поне на 90 на сто от избирателите-афроамериканци, но за първи път за последните 60 години за него като кандидат-демократ са гласували най-малко от тях.

https://i0.wp.com/www.asiaplustj.info/sites/default/files/articles/282908/978656.d94b79bdbe503296f9ace8dcfc1c58d4.jpg?w=640&ssl=1

Rasmussen Reports е американска компания, която всяка седмица публикува резултати от проучвания на общественото мнение в страната. Основана е през 2003 г. от Скот Расмусен (роден е през 1956 г.) – известен американски социолог и политолог.

Rasmussen Reports публикува резултати от последното си общонационално проучване. В него се прави един твърде любопитен извод: американските избиратели сега разглеждат свои сънародници като далеч по-опасен враг на Америка отколкото Русия, Северна Корея и Китай. От избирателите в САЩ около една пета са убедени: гласоподавателите на Байдън са най-голямата опасност за Америка! Но почти толкова (22 на сто) вярват, че истинският враг на родината им са точно избирателите на Тръмп.

От републиканците 37 на сто са убедени: най-големият враг на Америка са тези, които са гласували за Джо Байдън. В лагера на демократите 35 на сто пък виждат като най-голяма заплаха за страната си гласоподавателите на Тръмп. За двете групи далеч по-маловажна е опасността, която носят за Америка т.н. „авторитарни“ държави като Русия или Китай. Любопитното е, че американците, които не са свързани нито с една от големите партии, оценяват гласувалите за Байдън и за Тръмп като равни по степен на заплаха с тази, която Китай носи за Америка.

САЩ днес са страна с огромни социални групи, които стремително се поляризират и противопоставят една на друга. За едната половина от американците за това вината е изцяло на Тръмп. Но другата половина не очаква нищо добро за родината си, ако Байдън се настани в Белия дом. За мъжете Китай и Байдън са голямата опасност за страната им, докато за жените и Тръмп, и Байдън са много голяма заплаха. Американците под 40 години, възрастните и гласоподавателите от малцинствата не виждат никаква разлика между двамата – за тях те са еднакво опасни за Америка.

Както може да се предполага над половината (51 на сто) от тези, които одобряват категорично президенството на Тръмп възприемат сънародниците си, които са гласували за Байдън, като най-големия враг на страната им. И обратното: недоволните от управлението на Тръмп (45 на сто) по същия начин се отнасят към хората, които са гласували за негов втори мандат.

https://i0.wp.com/s.fishki.net/upload/users/2020/07/06/351610/a5441c89bf3246d4c9ea5388edf1ffc5.jpg?w=640&ssl=1

И още един извод от изследването на Rasmussen Reports: забелязва се ясно изразена тенденция за задълбочаваща се неудовлетвореност и разочарование сред американското население от това, което се случва в страната им. В проучване, което е проведено непосредствено преди изборния ден 41 на сто са посочили: Америка върви по правилния път. Но в най-новото изследване това споделят вече едва 32 на сто от американците.

Пол Кенеди (роден е през 1945 г. в Англия, сега живее в САЩ) е световно известен учен-историк. През 1987 г. излиза неговата книга „Възход и падение на великите сили“, която се превръща в международен бестселър. Преведена е на десетки езици, включително и на български. В нея той прогнозира, че времето на Америка като световен лидер вече  изтича.

А през миналата година влиятелната медия Foreign Policy публикува една твърде интересна статия на популярния журналист Дейвид Клион. Заглавието и звучеше като медицинска диагноза: „Американската империя е болният човек на 21 век“.

От това, което сега се случва в Америка не е трудно да се направи извода, че и ученият, и журналиста е много вероятно да се окажат прави.