Америка – една залязваща империя?

Америка – една залязваща империя?

https://i0.wp.com/ura-inform.com/wp-content/uploads/2020/11/8.jpg?w=640&ssl=1

Броят на американците, които отнесе Ковид-19 е ужасяващ: по данни от 27.05.2020 г. неговите жертви са около 102700, като равнището на смъртност е близо 6 на сто. В критично състояние са още около 17200 души и тази негативна динамика не е овладяна. Няма друга държава в света, в която пандемията от коронавирусът да е донесла толкова много жертви. Според експерти вероятно ще умрат още десетки хиляди жители на САЩ, коментира немската медия Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Сериозен проблем е и разпространението на пандемията в американската армия, което неминуемо се отразява на нейната боеготовност. Министерството на отбраната на САЩ съобщи на 12 май, че са регистрирани 8046 случаи на заразяване с Ковид-19 сред военнослужеши и граждански персонал, който работи за военните. Инфектирани са били и екипажи на самолетоносачи.

Обяснимо е, че на този негативен и определено шокиращ фон една от доминиращите теми в световното публично пространство е, какво бъдеще чака Америка. Ще съхрани ли тази могъща държава своите позиции в света? И няма ли скоро да бъде изместена повсеместно от динамично развиващият се Китай например?

Наблюдатели тези дни обръщат подчертано внимание на изказване на шефът на Европейския съюз по външните работи Жозеп Борел на среща с немски дипломати. На нея той е заявил: „аналитици дълго време са говорели за края на американската система и настъпването на азиатския век и точно това сега се случва пред очите ни“. Според него пандемията от коронавирусът може да стане катализатор за преместване на световната власт от Запад на Изток.

И фактите говорят точно за това – за една залязваща Америка. В началото на май безработицата в САЩ достигна 14.7 на сто, но немски експерти очакват тя да надхвърли и 25 на сто. Една трета от американците живеят в невероятна бедност.

В началото на януари тази година, преди да се развихри пандемията в САЩ, попаднах на любопитна публикация на Ерик Уестервелт – кореспондент в Сан Франциско за Националното бюро на радиостанцията NPR. В нея той съобщаваше за растящият брой от лагери за стотици хиляди бездомни в Калифорния и сравняваше ситуацията с времето на Голямата депресия. Според журналиста лагерите предизвикват безпокойство у местните жители и разпалват дебати по повод бедността и неравенството в един от най-богатите щати на Америка. Растат страховете по повод проблемите със здравето и сигурността в тях, заради болести, открита употреба на дрога, високо насилие, престъпност, риск от пожари и пр. Всичко това го имаше преди да започне пандемията и не е трудно да си представим, какво се е случило с хиляди хора в подобни лагери, пръснати на територията на САЩ.

Могъществото на Америка обикновено се асоцира най-вече с нейните въоръжени сили. И наистина за тях пари не се жалят – военният бюджет на страната е фантастичен: той надвишава военните разходи на Китай 2,5 пъти, а на Русия – 10 пъти. Но астрономическите суми, които харчи Министерството на отбраната (Пентагона) не означават военна мощ, способна да срази всеки противник. Нито пък, че те се изразходват целесъобразно и американската армия разполага с най-модерни и ефективни въоръжения. Ето само един пример. Немската медия Der Tagesspiegel реши да потърси отговор на въпроса защо всъщност САЩ излизат от Договора по открито небе. Припомням ви, че той влезе в сила през 2002 г. и регулира инспекционни полети над територията на 24 държави-участници, в това число всички страни-членки на НАТО, Русия, Украина и други държави.  Официално американците заявяват, че правят това, защото Русия нарушавала съглашението. На свой ред тя също обвинява САЩ в многобройни случаи на неспазване клаузи на този договор. Но според Der Tagesspiegel причината по-скоро трябва да се потърси другаде – в технологичното превъзходство на Русия. САЩ осъществяват полетите си на самолети ОС-135В, които са на възраст над 60 г. Независимо, че днес е 2020 г., американците още не използват цифрови камери, докато Русия е снабдила своите Ту-154 със супер съвременна сензорна техника.

Foreign Policy е една от най-авторитетните американски медии за вътрешна и външна политика, която е основана през 1970 г. Нейната онлайн-версия се чете всеки месец от над 2,5 милиона души, годишно я посещават над 103 милиона души. Там се появи интересна публикация на Ной Баркин, която разглежда променящите се нагласи на европейците спрямо САЩ и Китай. За тях Китай успешно се справи с пандемията и сега стремително възстановява икономиката си,  докато в действията на САЩ те виждат „хаос“, отбелязва автора. В статията се цитират резултати от проучване на British Foreign Policy Group, което сочи: само 21 на сто от британците са убедени, че САЩ се държат в света „отговорно“. Това е с 13 на сто по-малко в сравнение с началото на тази година. При това консервативни избиратели, които по-рано са показвали много високо равнище на доверие към САЩ сега дават най-ниски равнища, коментира Ной Баркин.

Той привежда и резултати от френско проучване на агенцията Ifop. Тя е питала французите, коя страна се намира в най-добро положение за решаване на основните проблеми на близките десетилетия. Резултатите са твърде красноречиви – само 3 на сто от анкетираните избират САЩ. А анкета, осъществена от института SWG в Италия установява: около 36 на сто от италианците смятат, че страната им трябва да се фокусира на отношения с Китай, докато за САЩ се изказват 30 на сто.

Американците са истински вманиачени на тема изключителност, уверени са, че те не са като останалите нации, а имат да изпълняват много специална роля – да ги ръководят. Те искрено си вярват, че не могат да имат конкуренти, защото превъзхождат потенциалните си съперници. И затова те определят правилата по които всички трябва да играят.

В интерес на истината е имало е периоди, когато Америка е налагала своите правила. И много други държави са били принуждавани да ги следват. Но кризата с пандемията за пореден път доказва, че колосът няма стабилен фундамент, а има глинени крака. И, че в света сега стремително текат промени, които неизбежно обуславят залеза и на тази империя.

Независимо дали това се харесва на нея или не.